Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX kan nog hoger

TA: Op naar nieuwe toppen?

De AEX-index zit als sinds november in een uptrend en heeft in dat oplopende patroon nauwelijks correctie gemaakt. De enig periode waarin er geen sprake was van een stijging, was de periode eind december tot eind januari. In die periode ging de index eigenlijk gewoon zijwaarts.

Van een correctie was in die periode geen sprake. Om te zien of er een correctie aankomt maak ik altijd gebruik van de kortere grafieken, je kan in een korter tijdsbestek immers beter een verandering van een patroon zien aankomen dan in de langere grafieken.

Op dagbasis zit de AEX dus in een uptrend en de indicatoren bevestigen die uptrend. De RSI-indicator loopt nog steeds op en noteert boven de 60 en de twee lijnen van de MACD zijn alweer naar elkaar toe aan het gaan en dat geeft aan dat de kracht van de trend weer aan het oplopen is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uurgrafiek

De laatste trendmatige beweging die de index maakte op uurbasis is ook een uptrend, die begin februari begong en nog steeds intact is. Er zijn in die uptrend een aantal lichte dalingen geweest die bodems opleverden om een steunlijn onderdoor te tekenen.

Uurgrafiek AEX
Uurgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De laatste daling was er een van 13 punten en werd in zes handelsuren neergezet. Die 2,5%-daling van de index (van 518,88 naar 506,39) was een downtick die ervoor zorgde dat de index een bodem neerzette tussen 23,6- en 38,2%-correctie van de totale beweging.

Die bodem werd neergezet op 506, de steunlijn en een vorige top.

Er werd zelfs een dubbele bodem neergezet op 506 en ook dat was een sterk signaal. De downtick was niet erg groot en daardoor is de kans groot dat de index de vorige top (518,88) weer gaat opzoeken. Dat is nog steeds niet gelukt, maar als de trend aanhoudt, en vooralsnog is dat zo, zal het niet heel lang meer duren.

Kwartiergrafiek

Als u ervoor kiest om naar het kortetermijnplaatje van een index te kijken, heeft u twee mogelijkheden. U kijkt naar de index zelf, of u kijkt naar de FTI-future. De meest handelaren (beleggers) die op korte termijn naar de index kijken, zullen kiezen voor de future.

Dat is handiger, want dan heeft u geen last van downticks in de index die ontstaan door de dividenden. Vandaag noteert Randstad 1,89 euro ex dividend en dat heeft een negatieve impact op de index van 0,26 euro.

Vanaf vandaag tot aan expiratie gaan er nog vijf andere fondsen uit de index ex dividend. Samen hebben ze een negatieve impact op de index van ,20 euro.

FTI-future

In de waarde van de future zijn die dividenden al meegerekend en ziet u de negatieve invloed van de dividenden op de index dus niet. De future noteert onder de prijs van de index en op termijn (op expiratie) zal de prijs van de index gelijk zijn aan de future.

De future is dus de index op termijn. Het is daarom handiger om in een kwartiergrafiek gebruik te maken van de future in plaats van de AEX zelf. U kunt die future overigens ook handelen en de index niet.

Kwartiergrafiek future
Grafiek future op kwartierbasis
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het laatste patroon in de future is iets minder steil dan het patroon ervoor. De future breekt vandaag op kwartierbasis uit dat laatste trendmatige patroon en dat is positief. De laatste top die werd neergezet was 517,10 en die top correspondeert met de top in de index van 518,88.

Als de future dus boven de 519 kan gaan noteren, zal de index boven de 518,88 blijven, ondanks de negatieve impact van de dividenden. Inmiddels ziet de future de vorige top dus al (en de index zometeen ook).

De indicatoren op dag, uur en ook kwartierbasis blijven sterk en daarom denk ik dat de rit omhoog vooralsnog gewoon intact blijft.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht