Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Geen kwartaalprognoses meer? Dit zegt Jos Versteeg

Geen kwartaalprognoses meer? Dit zegt Jos Versteeg

Onlangs stelden Warren Buffett en JP Morgan-topman Jamie Dimon dat beursgenoteerde bedrijven geen kwartaalprognoses meer zouden moeten geven. Dit leidt namelijk tot een ongezonde focus op de korte termijn. 

Die ongezonde focus op kortetermijnwinsten gaat vaak ten koste van de langetermijnstrategie, groei en duurzaamheid, meenden de twee. "We moedigen alle beursgenoteerde bedrijven dan ook aan om af te stappen van het verstrekken van driemaandelijkse winstprognoses”, zo schreven zij in een opiniestuk op The Wall Street Journal, waar USA Today over berichtte.

We bellen even met analist Jos Versteeg om te vragen hoe hij tegen deze kwestie aankijkt.

'In de VS gebruikelijker'

“Ik vraag me af; zijn het nou echt de kwartaalprognoses die leiden tot kortzichtigheid?”, zegt Versteeg. “Het heeft ook te maken met de hele structuur van de aandelenwereld. Als je het een aantal kwartalen niet goed doet, word je al afgestraft. In Nederland speelt het iets minder, maar zeker in de Angelsaksische wereld is er maar weinig geduld.”

“In de VS is het veel gebruikelijker om naar kwartaalprognoses te kijken. Maar ik moet daar wel bij zeggen dat bedrijven voorzichtig zijn en niet te hoog inzetten, waardoor de resultaten bijna altijd meevallen. In 60 of 70% van de gevallen zijn de cijfers zoals verwacht of beter.”

Afhankelijk van de business

“Hier zijn er wel meer bedrijven die geen kwartaalprognoses afgeven”, weet de analist. “Shell en Philips bijvoorbeeld doen het niet. Maar het is erg afhankelijk van de business waarin een bedrijf opereert. Die bepaalt of je goed zicht hebt op de kwartaalwinsten.”

ASML

“Bij bepaalde bedrijven heeft het totaal geen zin om te focussen op kwartaalresultaten. Een perfect voorbeeld is ASML. Die onderneming publiceert kwartaalcijfers, maar eigenlijk kijk ik daar nooit naar. Ze zijn niet zo interessant, want ze kunnen sterk vertekend zijn.” 

“ASML verkoopt namelijk zeer dure machines en de orderinstroom is erg onregelmatig. Zo werden een paar bestellingen uit het eerste kwartaal naar voren gehaald, en in het vierde kwartaal van het voorgaande jaar doorgevoerd. Dan weet je al dat het eerste kwartaal daar slecht bij gaat afsteken. Maar dat zegt dus niets, en je mag van beleggers verwachten dat ze daar doorheen kijken. Het heeft al met al geen enkele zin om de kwartaalcijfers te beoordelen. ASML is typisch een bedrijf waar je niet in handelt, maar dat je voor de lange termijn aanhoudt.”

Korte orderinstroom

“Hoe anders is de situatie voor bijvoorbeeld Fugro en Besi. Zij opereren in een totaal andere business, met een veel kortere orderinstroom. Hun klanten zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijs, waardoor de kwartaalresultaten sterk kunnen verschillen. Hierdoor fluctueren de orderstromen voor Fugro en Besi ook sterk. Met kwartaalprognoses zie je dan sneller welke kant het opgaat. Een lijntje met vier stippen is duidelijker dan een lijntje met twee stippen."

Cyclische markt

Wat we volgens Versteeg aan de andere kant niet moeten vergeten, is dat de markt voor klanten van ASML wel weer erg cyclisch is. “Dan kunnen de cijfers een indicatie geven van hoe de vlag erbij hangt bij grote afnemers als Micron of Samsung. Die heel grote bedrijven geven zelfs maandcijfers af. Ze hebben elkaar heel erg nodig en moeten steeds de vinger aan de pols houden.”

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht