Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 favoriete ETF's voor dividendzoekers

3 favoriete ETF's voor dividendzoekers

Dividend is een interessante inkomstenbron voor aandelenbeleggers. Analist Adam McCullough van Morningstar geeft drie favoriete ETF's die zich op dividendbetalende aandelen richten.

Het rendement van een aandelenbelegging bestaat niet alleen uit een mogelijke koerswinst, maar ook uit ontvangen dividenden. Aandelen met een hoog dividendrendement zorgen voor extra inkomsten en stabiliteit in uw beleggingsportefeuille.

U kunt beleggen in individuele aandelen, maar wilt u spreiding aanbrengen, dan is een indexfonds een goede optie. Morningstar selecteerde drie ETF's met een hoog dividendrendement.

1. Vanguard Dividend Appreciation

De eerste keuze van McCullough is Vanguard Dividend Appreciation: de enige ETF met een Gold analistenrating van Morningstar. Het is een ETF die zich vrijwel uitsluitend concentreert op dividendgroeiaandelen.

"Dit is een fonds dat zich richt op aandelen van bedrijven die bereid en in staat zijn om hun dividendbetalingen te verhogen", licht de analist toe. Dit is niet per sé het dividendfonds met de hoogste opbrengst, zo waarschuwt hij. "De opbrengst zou waarschijnlijk iets hoger kunnen zijn dan de Russell 1000, maar het zoekt naar aandelen met een hoge kwaliteit en winstgevendheid die hun dividendbetalingen kunnen behouden."

Het indexfonds kijkt naar aandelen die hun dividendbetalingen de afgelopen tien jaar onafgebroken hebben verhoogd. Dat bewijst ten eerste dat ze winstgevend genoeg zijn om dit te kunnen doen; en ten tweede, dat het management hier ook toe bereid is.

Vervolgens wordt de lijst van aandelen die hun dividendbetalingen hebben verhoogd, gewogen naar marktkapitalisatie. Het fonds richt zich op de grootste namen van deze selectie. Alles bij elkaar bestaat het indexfonds uit ongeveer 180 aandelen. Het zou beter moeten standhouden tijdens dalende marktomstandigheden dan het gemiddelde fonds in de categorie.

2. Vanguard High Dividend Yield

De tweede ETF is eveneens van Vanguard: de Vanguard High Dividend Yield. Deze ETF richt zich op aandelen die een hoger dividend betalen. "Dit fonds gaat op zoek naar de bovenste helft van de dividendbetalers op basis van het toekomstige rendement. Vervolgens wordt de lijst gewogen op basis van marktkapitalisatie", vertelt McCullough.

Dit fonds bestaat uit ongeveer 400 verschillende aandelen, maar is wat minder onderscheidend dan de hierboven genoemde Vanguard Dividend Appreciation ETF. Het fonds zoekt naar dividendbetalers met een hoger dan gemiddeld dividend, maar de diversificatie is zo groot dat het fonds bestand is tegen de impact van een aandeel dat de dividenduitkering onverhoopt verlaagt.

Dit fonds is wat risicovoller dan het Vanguard Dividend Appreciation fonds, maar het heeft nog steeds een Siver Morningstar analistenrating.

Check ook: 3 dividendaandelen die meer uitbetalen dan Pepsi

3. Schwab Dividend US Equity

De derde ETF heeft eveneens een Silver-rating: het Schwab Dividend US Equity Fund. Dit indexfonds richt zich ook op die hoger renderende dividendbetalende aandelen. Het Schwab Dividend US Equity Fund is in 2011 opgericht en is een kruising tussen de Vanguard High Dividend Yield en de Vanguard Dividend Appreciation. Dit fonds zoekt naar aandelen met een hoger dan gemiddelde dividenduitkering en selecteert ze op een aantal kwaliteitskenmerken.

Dit betekent dat wordt gekeken naar aandelen met hoog rendement op eigen vermogen, zodat het bedrijf de dividendbetalingen kan dekken. Ook hebben deze bedrijven een betere kasstroom ten opzichte van de schuld, zodat ze die betalingen naar de beleggers kunnen laten stromen. Verder wordt gekeken naar dividendgroei en dividendrendement.

Het fonds heeft een soort 4-metrische samengestelde score die wordt toegewezen aan al deze hoogrenderende bedrijven. Vervolgens kiest de beheerder de top 100 van die lijst en weegt deze aandelen vervolgens op marktkapitalisatie.

Dit indexfonds bestaat uit grotere aandelen met bovengemiddelde dividendrendementen, maar er zit ook een kwaliteitscomponent in.

Het Schwab Dividend US Equity Fund zit zoals gezegd een beetje tussen de Vanguard High Dividend Yield en de Vanguard Dividend Appreciation in. Dat is ook terug te zien in het rendement. De opbrengst van het Schwab-fonds bedroeg in de afgelopen vijf jaar gemiddeld ongeveer 3,2%. De rendementen van de Vanguard High Dividend Yield en de Vanguard Dividend Appreciation bedroegen in de afgelopen vijf jaar gemiddeld ongeveer 3,4% en 2,2%.

Lees ook: Hoe bouw ik een aantrekkelijke dividendportefeuille op?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht