Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Melexis en X-Fab: chips of turbo's?

Melexis en X-Fab: chips of turbo's?

De PHLX semiconductor Sector-index, vaak SOX- of halfgeleiders-index genoemd, bestaat sinds 1993 en kent een erg volatiel karakter. Deze sectorindex steeg van 100 punten naar 1362 punten op zeven jaar tijd en in 2009 kon u opnieuw instappen aan 167 punten. Vandaag noteert dezelfde index aan 1382 punten, wederom een stijging van jawel: 727% sinds 2009.

Melexis en X-Fab

Melexis (Euronext Brussel) en X-Fab (Euronext Paris) zijn van die chipaandelen uit de sector halfgeleiders. Het zijn twee bedrijven van de befaamde Roland Duchâtelet waardoor beide aandelen erg populair zijn. Ook de felle stijging van 650% tussen 2013 en 2018 klonk als muziek in de oren van veel beleggers. 

X-Fab kwam pas in 2017 aan 8 euro naar de beurs. X-Fab noteert nu aan 4,50 euro, een korting van net geen 50%. 

Dalende trend

Toch moet de ene niet onder doen voor de andere. Sinds 2018 zijn beide aandelen namelijk gelijklopend in een dalende trend (zie grafiek 1). En dat staat in schril contrast met de stijging van de SOX-index.

Wederom was het instapmoment voor de belegger cruciaal en maakt dezelfde belegger een fout door te stellen dat X-Fab dezelfde weg opgaat zoals Melexis vanaf 2013.

Op bovenstaande grafiek ziet u het verloop van Melexis en X-Fab sinds april 2017. Beide aandelen zijn driftig op zoek naar een deftige bodem en de heropleving sinds de felle correctie van december 2018, is te weinig hoopgevend om te spreken over een deftig herstel.

Wetende dat Melexis de grootste klant van X-Fab is en dat beide bedrijven gelinkt zijn aan de automobielsector, is het interessant om ze met autoaandelen te vergelijken.

Automobielsector

Ik neem twee Duitse waarden uit de automobielsector: Daimler en Continental. Kijk naar grafiek 2 en geef zelf het antwoord op de vraag: behoren beide chipaandelen, praktisch gezien, tot de halfgeleiders of tot de automobielsector?

Op de linkergrafiek ziet u dat Melexis en X-Fab de Duitse aandelen Daimler en Continental perfect volgen. Daarentegen ziet u het grote verschil op de rechtergrafiek met de SOX-index (alle waarden zijn gecorrigeerd en uitgedrukt in €). Ziet u ook het fenomenaal herstel van de SOX-index sinds december 2018?


Niet alle aandelen van de SOX-sector stijgen weliswaar mee met de index, maar voor een belegging in halfgeleiders zijn er veel betere alternatieven dan Melexis en X-Fab. 

Doet u regelmatig de sterkte-analyse op de SOX, dan ziet u dat aandelen zoals XLNX, CREE en LRCX super sterk blijven.

Besluit

Melexis en X-Fab zijn interessante halfgeleiders wanneer de automobielsector herpakt. Het eerste beoogde koersdoel van de automobielsector, namelijk 435 punten, werd vorig jaar in december gehaald.

Dat technisch steunniveau voor de automobielsector viel tevens samen met de bodems van Melexis en X-Fab.

Met andere woorden, verbeteren de internationale verhoudingen en is er meer zekerheid omtrent taks en andere regulaties, dan hebt u bij een heropleving van de automobielsector een potentiële turbo in portefeuille…

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht