Hoe Warren Buffett omgaat met rally's en crashes

Door Belegger.nl op 16 maart 2020 12:20 | Views: 19.060

Hoe Warren Buffett omgaat met rally's en crashes

Blijf kalm, houdt wat geld achter de hand en beleg in solide bedrijven die tegen een stootje kunnen voor de lange termijn. Dat is het advies van Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle belegger, in tijden van crisis.

Het coronavirus heeft de bullmarkt, die elf jaar duurde, vorige week ruw een halt toegeroepen.

De Dow Jones verloor donderdagochtend 8% en betrad daarmee officieel een berenmark - een daling van 20% of meer ten opzichte van de recente piek. Een maand geleden stond de Dow nog op recordhoogte. De S&P 500-index staat 24% lager dan het record van drie weken geleden, en de Nasdaq daalde in dezelfde periode met 19%.

Zenuwslopende tijden

Het zijn zenuwslopende tijden. Het coronavirus heeft zich over de hele wereld verspreid, waardoor Italië vrijwel volledig van de buitenwereld is afgesloten en het dagelijks leven in een groot deel van de wereld is ontwricht.

Met zijn 89 jaar heeft Buffett wel vaker een grote crisis meegemaakt. The Motley Fool zette een paar bruikbare wijsheden van de Amerikaanse superbelegger op een rij.

1. Wees gulzig als anderen bang zijn

Dit is misschien wel het bekendste citaat van Buffett. Terwijl het coronavirus de economie in de komende maanden zou kunnen hinderen en zelfs een recessie zou kunnen veroorzaken, lijkt het risico van het virus op de lange termijn mee te vallen.

Buffett weet uit ervaring dat de de beurs de crises uit het verleden heeft overleefd, waaronder de Spaanse griepepidemie van 1918-20, de Crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, de aanvallen van 11 september, 2001 en de Kredietcrisis van 2008. Het lijkt er nu misschien niet op, maar het leven zal uiteindelijk weer normaal worden.

2. Houd wat geld achter de hand

De afgelopen paar jaar heeft Buffett zich meerdere malen beklaagd over de hoge waarderingen van aandelen en particuliere bedrijven. Zo heeft Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett, geen grote overname meer gedaan sinds de acquisitie van Precision Castparts voor 32 miljard dollar in 2015.

Als gevolg daarvan zit Berkshire nu op een berg contant geld en kortetermijninvesteringen van ongeveer 125 miljard dollar die per direct aangewend kan worden om op koopjesjacht te gaan. Tijdens de financiële crisis van 2008 investeerde Buffett zo’n 15 miljard dollar in onder meer Goldman Sachs en Bank of America.

Buffett beschikte in 2008 over zo’n 38 miljard dollar in cash. Nu is dat meer dan 100 miljard dollar.

3. Investeer voor de lange termijn

Onze favoriete periode om aandelen te houden is voor altijd, zo zei Buffett ooit. Buffett beschouwd aandelenbezit als bedrijvenbezit. Hij is niet geïnteresseerd in handelen om snel geld te verdienen. Buffett is juist op zoek naar duurzame bedrijven die in de loop van tientallen jaren zullen groeien, waardoor hun rendementen toenemen.

In een berenmarkt moeten beleggers op dezelfde manier denken. Een belangrijke vuistregel bij het kopen van aandelen: beleg geen geld dat u van plan bent te gebruiken in de komende tien jaar. Een schok als het coronavirus kan kortetermijnwinsten immers tenietdoen. Maar op de lange termijn heeft de aandelenmarkt laten zien dat investeren winstgevend kan zijn.

De S&P 500-index heeft bijvoorbeeld - historisch gezien - een jaarrendement van gemiddeld rond de 10%. En daar zaten ook heel slechte jaren bij met berenmarkten, recessies en andere crises.

4. Koop aandelen die tegen een stootje kunnen

Buffett geeft de voorkeur aan betrouwbare, winstgevende bedrijven met een sterke balans en duurzame concurrentievoordelen. Buffett is een conservatieve waardebelegger die graag ziet dat zijn aandelen een voorspelbaar rendement opleveren. Zo is hij al jaren grootaandeelhouder van een aantal verzekeringsmaatschappijen, waaronder GEICO. Amerikanen hebben immers zelfs in moeilijke tijden een autoverzekering nodig.

Buffett is ook een fan van duurzame consumentenmerken zoals Coca-Cola en Apple. Coca-Cola is al een eeuwlang een marktleider in dranken, niet alleen vanwege zijn bekende merken, maar ook vanwege zijn wereldwijde distributienetwerk. Apple heeft inmiddels een ecosysteem in de consumentenelectronica opgebouwd dat moeilijk te vervangen is. Beide bedrijven zijn zeer winstgevend.

Als rasoptimist over de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt zou Buffett beleggers er waarschijnlijk aan herinneren dat de berenmarkt een goede zaak is, omdat aandelen goedkoper worden.

Lees ook: 5 beurswijsheden voor elke belegger

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront