Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Laveer door de crisis met de halterstrategie

Laveer door de crisis met de halterstrategie

Kent u de halterstrategie? In plaats van te gokken op aandelen met een gemiddeld rendement en risico, zet deze strategie in op investeringen met een laag risico en een laag rendement, in combinatie met investeringen met een hoog risico - en een potentieel hoog rendement - aan de andere kant.

Met andere woorden, beleggingen met een hoog risico zijn bedoeld voor periodes van sterke groei, terwijl de investeringen met een laag risico ervoor dienen om uw vermogen te behouden in barre tijden.

Deze spierballenstrategie werd volgens Investopedia onlangs aangeraden door de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs, als de best manier om door de Coronacrisis te laveren.

Wie past zich het snelste aan?

“De weg naar herstel is uiterst onzeker en waarschijnlijk ongelijkmatig,” schreven analisten van Goldman onlangs in een rapport. “Voor aandelenbeleggers betekent dit dat veel 'winnaars' en 'verliezers' waarschijnlijk zullen worden bepaald door het vermogen van bedrijven om te herstarten en door de snelheid van de normalisering van de consumentenvraag in plaats van de traditionele cyclus.”

Volgens Goldman leert de ervaring uit landen die hun economie hebben opgestart na een lockdownperiode dat de eerste heropeningstermijnen vaak te optimistisch blijken. De heropening van een economie verloopt meestal geleidelijk, waarbij het herstel in de bouw en de productiesector “makkelijker en sneller” gaat dan in de dienstensector, zo concludeerde de bank.

Mix van cyclische en defensieve aandelen

Op korte termijn raadt Goldman beleggers aan te investeren in een mix van cyclische aandelen, die zullen profiteren van de aanvankelijke heropening van de economie, en defensieve aandelen die het minste last hebben van liquiditeitsproblemen en wanbetalers.

Goldman raadde de volgende drie strategieën aan voor de lange termijn: 

  1. Voorkom blootstelling aan kleine bedrijven, want die worden geconfronteerd met een aanzienlijk risico op wanbetaling terwijl het bedrijfsoptimisme ook flink gekelderd is
  2. Koop kwaliteit tegen een redelijke prijs. Dit zijn over het algemeen aandelen met een sterke balans die niet te duur zijn
  3. Koop aandelen in cyclische bedrijven die goederen produceren

De volgende aandelen voldoen aan deze criteria: Avery Dennison, wereldmarktleider in stickers en etiketten; GPS-specialist Garmin; verfleverancier PPG en Rockwell, een leverancier van automatiseringstechnologie.

Lees ook: Verkopen, niets doen of bijkopen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht