Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs: draag een mondkapje voor de economie

Goldman Sachs: draag een mondkapje voor de economie

Het Amerikaanse BBP zou een klap van 5% bespaard blijven als de regering het dragen van een mondkapje in het hele land verplicht stelt.

Dat stellen analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het dragen - laat staan verplicht - van een mondkapje stuit veel Amerikanen, inclusief president Trump, tegen de borst, ondanks het feit dat de epidemie momenteel hard om zich heen grijpt in het zuiden en westen van de VS.

Een recent rapport van Goldman Sachs maakt volgens Marketwatch echter duidelijk dat het ontbreken van nationaal beleid dat het gebruik van gezichtsbedekking in de hele VS verplicht stelt, de binnenlandse economie onnodig schade berokkent.

Lockdowns kosten geld

Volgens een team onder leiding van Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, zou een nationale verplichtstelling van mondkapjes nieuwe lockdowns in het zuiden en westen gedeeltelijk kunnen afwenden. Deze lockdowns kosten het Amerikaanse BBP zo’n 5%, becijferde Goldman.

"Een mondkapjesverplichting zou naar alle waarschijnlijkheid het gebruik ervan doen toenemen, vooral in staten zoals Florida waar het dragen tot op heden grotendeels vrijwillig is," schrijven de analisten van Goldman in een rapport van elf pagina’s.

Florida, Texas, Californië en Arizona - waar het aantal covid-19-gevallen onlangs sterk toenam - hebben nieuwe beperkingen opgelegd en hun heropeningsplannen teruggedraaid.

Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van de staat Texas die van mening was dat overheden hun burgers niet kunnen verplichten mondkapjes te dragen, is gisteren van mening veranderd. Het intrekken van een aantal coronamaatregelen leidde daar tot rond de 8000 nieuwe gevallen per dag. In Texas is het dragen van een mondkapje in het openbaar sinds vandaag verplicht.

Individuele keuze versus algemeen belang

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse equivalent van het RIVM in Nederland, raden nu alle Amerikanen aan om een mondkapje te dragen in alle openbare gelegenheden waar mensen rondlopen die geen deel uitmaken van hetzelfde huishouden. De CDC had eerder aanbevolen om een mondkapje te dragen in de supermarkt of apotheek, als het moeilijk is om afstand te houden.

Afgelopen maandag bekritiseerde de gouverneur van de staat New York,  Andrew Cuomo, president Trump om zijn verzet tegen het dragen van een mondkapje, ondanks aanbevelingen van volksgezondheidsexperts.

'Bewijzen dat het werkt'

"We weten dat het werkt, we hebben bewijzen uit de staat New York", aldus de gouverneur, die Trump opriep om een presidentieel bevel uit te vaardigen dat Amerikanen verplicht het gezicht te bedekken in publieke ruimtes.

Cuomo kreeg een dag later bijval van de beoogde Democratische presidentskandidaat Joe Biden, die de top van de Amerikaanse regering opriep om duidelijk aan te geven dat het dragen van een mondkapje kan helpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Eigen keuze

Maar Kaleigh McEnany, de persvoorlichter van het Witte Huis, zei tijdens een persconferentie op maandag dat het dragen van een mondkapje in de ogen van Trump de persoonlijke keuze van elk individu is.

De houding van Trump wordt gezien als een ondermijning van de inspanningen van zijn volksgezondheidsexperts om het gebruik van gezichtsbedekking en andere persoonlijke beschermingsmiddelen aan te moedigen om de pandemie te stoppen.

Er zijn nu 10,4 miljoen coronavirusbesmettingen geconstateerd wereldwijd en minstens 509.706 doden, volgens gegevens die door Johns Hopkins University worden samengevoegd. De VS is met 2,74 miljoen besmettingen en een dodental van 128.740 mensen het hardst geraakt. Elke dag krijgen daar 50.000 mensen de diagnose covid-19.

Mondkapjes helpen

Uit de analyse van Goldman blijkt dat in landen waar niet algemeen mondkapjes werden gebruikt, het aantal infecties en sterfgevallen duidelijk hoger was. Afgelopen maandag waarschuwde Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de pandemie nog lang niet voorbij is. 

Zorgen over het toenemend aantal besmettingen hebben afgelopen week tot onrust geleid op de aandelenmarkten. De beurzen zijn sinds de coronacrash in maart sterk gestegen, in de hoop op scherp economisch herstel.

Lees ook: 'Consumptie huishoudens EU derde omlaag door lockdowns'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht