Waarom de goudprijs maar door blijft stijgen

Door Belegger.nl op 3 juli 2020 07:50 | Views: 10.910

Waarom de goudprijs maar door blijft stijgen

De goudprijs flirtte deze week met een stand van 1800 dollar per troy ounce, wat een belangrijke mijlpaal is voor het edelmetaal.

De prijsstijging van het edelmetaal wordt volgens Forbes voornamelijk veroorzaakt door het monetaire beleid dat de Amerikaanse centrale bank voert om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Verder spelen de aanhoudende geopolitieke spanningen tussen de VS en China een rol.

De grote vraag voor beleggers: waar gaat de goudprijs naartoe?

Die stijgt nog wel even door

Goud zit sinds het laatste kwartaal van 2018 in een sterke opwaartse trend. De afgelopen 7 kwartalen steeg de prijs, wat qua duur een record is sinds de financiële crisis van 2008.

Volgens Forbes is het zeer waarschijnlijk dat deze gedenkwaardige rally nog wel een paar kwartalen door zal gaan. Er is immers weinig kans dat er vóór 2021 een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar zal zijn, wat betekent dat lokale lockdowns het economisch herstel zullen beperken.

Griepseizoen in de herfst

Nu de herfst langzaam in zicht komt, zal het griepseizoen de toch al complexe situatie waarschijnlijk alleen maar verergeren. Dat betekent dat de kans op een sterke stijging van de goudprijs in het derde en vierde kwartaal groot is.

Verder is er een positieve correlatie tussen aandelen en de goudprijs. Historisch gezien zoeken beleggers vooral hun heil in het edelmetaal als ze niet meer geloven in stijgingen op de beurs.

Twee redenen

Er zijn twee redenen waarom we momentum in de goudprijs zien. Ten eerste gaan beleggers ervanuit dat de Fed nog wel een tijdlang geld in de Amerikaanse economie zal pompen, wat leidt tot een zwakke dollar ten opzichte van andere munten. Een zwakke dollar is goed voor de goudprijs.

Ten tweede hebben veel beleggers een gedeelte van hun kapitaal gestoken in goud om hun risico's af te dekken.

2000 dollar

Verder hebben beleggers zich massaal gestort op indexfondsen voor goud. Het goudbezit van dergelijke fondsen staat momenteel op een recordniveau.

Zolang deze trend niet wegebt, ziet Forbes geen reden waarom de goudprijs niet verder zou kunnen stijgen; analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de 2000 dollar per troy ounce gehaald gaat worden.

Lees ook: Hedgefondsen storten zich massaal op goud

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group