Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Koersreactie Galapagos overdreven'

'Koersreactie Galapagos overdreven'

Het nieuws dat de Amerikaanse FDA niet overtuigd kon worden van de werking van filgotinib, althans voor wat betreft bepaalde bijwerkingen, is een zware dobber voor Galapagos. Echter, de koersreactie die daarop volgde, is overdreven. Dat stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

“Galapagos heeft samen met Gilead besloten om de Amerikaanse markt even te laten voor wat het is. In plaats daarvan wordt gefocust op Europa en Japan, waar het reumamedicijn wel toegestaan is”, legt Crum uit in een reactie op het nieuws.

‘Verleg focus naar pijplijn’

“Dit is een serieuze tegenvaller”, benadrukt hij. “Hoewel het middel wel verkocht mag worden in Europa en Japan, is de Amerikaanse markt veel lucratiever.”

Volgens de analist doen beleggers er goed aan de focus te verleggen op de pijplijn van het biotechbedrijf. “Die is redelijk gevuld, net als de nettokaspositie van meer dan 5 miljard euro.”

'Beurswaarde niet reëel'

Daarmee komen we meteen op het punt dat Galapagos volgens Crum veel te weinig waarde toegekend krijgt op de beurs. “De huidige marktcap is momenteel 5,6 miljard euro, amper meer dan de ongeveer 5,2 miljard euro die het concern op de bank heeft staan. Dat zou impliceren dat de pijplijn amper iets waard is, en dat is natuurlijk niet reëel.”

Hij wijst erop dat anderhalf jaar geleden Gilead nog 140 euro per aandeel betaalde om het belang in Galapagos uit te breiden tot 30%. De huidige koers schommelt rond de 83 euro. “Dat is wel een erg schril contrast.”

Het hoort er allemaal bij

De analist blijft positief over het aandeel, maar volgens hem maakt de huidige domper in de VS nog eens duidelijk dat toestemming in een werelddeel niet automatisch betekent dat dit elders ook wel wordt verkregen. "Ook dat hoort bij een risicovolle belegging in biotechaandelen."

Bekijk ook: 'Vertrouwen in Galapagos blijft'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht