Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe risicovol is beleggen in Jack Ma's Alibaba?

Hoe risicovol is beleggen in Jack Ma's Alibaba?

Jack Ma, de oprichter van e-commercereus Alibaba, kon jarenlang weinig kwaad doen in China. Maar dat veranderde toen de Chinese multimiljardair tijdens een congres in Shanghai in oktober stevige kritiek uitte op de regelgeving in zijn land. 

Kort daarna schortten de Chinese autoriteiten de geplande beursgang van Ant Group, waarin Ma een groot belang heeft, op. De beursgang, die in november zou plaatsvinden, zou de meest waardevolle ter wereld zijn geweest. 

Op 24 december verloor Alibaba 100 miljard dollar in waarde op de beurs nadat bekend werd dat er een anti-monopolieonderzoek was gestart tegen het bedrijf. En in de afgelopen dagen verschenen er berichten dat Ma 'vermist' zou zijn, maar volgens verschillende bronnen houdt hij zich gedeisd om verdere maatregelen te voorkomen.

Welke impact heeft dit op de koers van Alibaba? 

The Motley Fool wijst erop dat Ma momenteel geen formele positie meer heeft in het bedrijf. Hoewel hij als oprichter voor de buitenwereld “Mr Alibaba” is, stapte hij vorig jaar op als president-commissaris.

Ma was tot 2013 topman van de Alibaba, een zwaargewicht in e-commerce, cloud-diensten en digitale betalingen. Hij maakt nog wel deel uit van een groep van 36 personen die een meerderheid van de raad van bestuur van Alibaba kunnen voordragen. 

In strijd met belang China

In die zin zal politieke druk op Ma geen directe invloed hebben op Alibaba, hoewel het antitrustonderzoek wel zou kunnen wegen op de koers van het aandeel. Het aandeel verloor 13% van zijn waarde na de aankondiging van het onderzoek, maar dat verlies werd al snel goedgemaakt omdat beleggers denken dat een mogelijke opsplitsing van de techreus hoogst onwaarschijnlijk is, en in strijd zou zijn met het eigen belang van China.

De communistische partij wil van China immers de grootste economie ter wereld te maken en wereldwijd invloed uitoefenen. Alibaba speelt daarin een belangrijke rol. Het is eigenaar van 's werelds grootste e-commerce-marktplaats, en een partner voor wereldwijde topmerken als Nike en Starbucks. Alibaba beschadigen zou China minder aantrekkelijk maken voor internationale en multinationale ondernemingen. 

Chinese aandelen zijn goedkoper dan bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen vanwege de machtige Chinese communistische partij, die toespraken censureert en bedrijven naar believen kan aanpakken voor wat kleine overtredingen in de VS zouden zijn.

'Gebeurtenissen ingeprijsd'

Volgens The Motley Fool zijn de meest recente gebeurtenissen omtrent Alibaba ingeprijsd in het aandeel. Hoewel Alibaba in China bijna net zo oppermachtig is als rivaal Amazon in de VS,  wordt het momenteel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van slechts 25, wat aanzienlijk minder dan is dan 38 voor de S&P 500 index in de VS.

Tijdens het meest recente kwartaal schoot de omzet van Alibaba met 30% omhoog tot 22,9 miljard dollar. De clouddienstendivisie boekte een omzetstijging van maar liefst 60% tot 2,2 miljard dollar. Als Alibaba een Amerikaans bedrijf was, zou het volgens The Motley Fool waarschijnlijk twee of drie keer meer waard zijn dan nu.

JD.com

In 2018 werd Richard Liu, de topman van JD.com, de grootste concurrent van Alibaba, gearresteerd op verdenking van verkrachting in de VS. De koers daalde in de maanden daarna fors omdat beleggers bang waren voor een ontrafeling van het bedrijf.

Net als Ma liet Liu zich een aantal maanden niet zien. Uiteindelijk liet de Amerikaanse officier van justitie de zaak vallen. Het aandeel-JD is sindsdien 300% gestegen nadat het bedrijf een vergelijkbare groei in zijn ecommerce doormaakte als Alibaba.  

De moraal van dit verhaal? 

Hoewel er uiteraard risico’s zijn verbonden aan de recente acties van de Chinese autoriteiten tegen Ma en Alibaba, lijkt de neergang van het aandeel wat overdreven.

Alibaba is immers een toonaangevende techgigant in een land dat de komende tien jaar zal uitgroeien tot de grootste economie ter wereld. Bovendien is het aandeel sterk ondergewaardeerd en zouden beleggers kunnen profiteren van de huidige korting, zo besluit The Motley Fool.

Bekijk ook: 'Alibaba wordt onderschat'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht