Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Houden toezichthouders Big Tech wel bij?

Houden toezichthouders Big Tech wel bij?

Banken worden wel vergeleken met windhonden - ze rennen erg snel - terwijl de toezichthouders bloedhonden zijn - traag, maar trouw het spoor volgend. In het tijdperk van Big Tech lopen de bloedhonden echter het risico het geurspoor kwijt te raken.

Dat stelt de Amerikaanse econoom Barry Eichengreen in een artikel op de vooraanstaande opiniewebsite Project Syndicate. Hij ziet de toezichthouders voor grote uitdagingen staan.

Techbedrijven slaan tentakels uit in financiële sector

Wijlen Paul Volcker, voormalig president van de Fed, zou misschien vreemd hebben opgekeken als hij vandaag de dag zou zien dat grote technologiebedrijven hun tentakels uitslaan in de financiële sector.

Hun namen zijn even bekend als hun diensten: Amazon in de Verenigde Staten, Kakao in Korea, Mercado Libre in Latijns-Amerika en Alibaba en Tencent in China. Zij bieden ondertussen al het mogelijke aan op financiele dienstverlening. Diensten van Ant Financial en WeChat zijn zo snel gegroeid, dat de Chinese overheid recent hardhandig ingreep.

Falend bedrijf kan hele economie ontwrichten

De uitdagingen voor de toezichthouders zijn enorm. Als één bedrijf de geldstromen van een groot deel van de bevolking managet, kan het falen ervan de hele economie ontwrichten.

Toezichthouders moeten letten op operationele risico’s en bescherming van klantgegevens. Dankzij big data kunnen deze bedrijven zich beter richten op de gedragsvoorkeuren van hun klanten. China eist nu dat de grote techbedrijven 30% van hun eigen balans gebruiken om leningen te financieren.

Technologische uitdagingen

Er is wet- en regelgeving om te voorkomen dat aanbieders van financiële producten discrimineren op basis van ras, geslacht, etniciteit en religie. De uitdaging hierbij is om onderscheid te maken tussen prijsdiscriminatie op basis van groepskenmerken en prijsdiscriminatie op basis van risico.

Is een toezichthouder in staat om door de kunstmatige intelligentie en variabelen van Big Tech heen te kijken? En hoe zuiver zijn de algoritmes die worden toegepast? Het is maar de vraag of toezichthouders bij kunnen blijven. 

Gevaar voor concurrentie

Ten slotte zijn er risico's voor de concurrentie. Banken en fintechs maken gebruik van cloud computing-diensten die worden beheerd door de Big Tech-bedrijven, waardoor ze afhankelijk zijn van hun meest geduchte concurrenten. Big Techs kunnen door een reeks met elkaar verbonden diensten voorkomen dat hun klanten van aanbieder veranderen.

Blijven de bloedhonden in het spoor van de Big Tech?

Regelgevers hebben gereageerd met open bankregels die financiële bedrijven verplichten hun klantgegevens met derden te delen wanneer klanten daarmee instemmen. Problemen met de lock-in van consumenten en marktdominantie zullen daarmee niet worden opgelost.

In een oude vergelijking tussen banken en toezichthouders zijn de banken windhonden - ze rennen erg snel. De toezichthouders zijn bloedhonden - traag maar volgen trouw het geurspoor. In deze tijd van Big Tech zullen de bloedhonden hun tempo moeten versnellen. Slechts drie centrale banken geven aan speciale fintech-afdelingen te hebben. Dan is er reden tot bezorgdheid dat de bloedhonden het geurspoor dreigen te verliezen.

Lees meer: Tijd om techaandelen te kopen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht