Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Geldstroom aandelen intact

TA: Geldstroom aandelen intact

Ondanks de correctie van de AEX stroomt er op dit moment nog steeds vers geld naar de Nederlandse beurs, getuige de sterke moneyflow indicator. Dit wijst erop dat beleggers bereid blijven nieuwe liquiditeiten in te zetten bij de aankoop van aandelen.

Ook het draagvlak onder de markt heeft niet geleden onder de kleine correctie van de afgelopen week, de Advance/Decline ratio (verhouding tussen stijgers en dalers) weet prima overeind te blijven.

Even wat anders. Ik las onder mijn column van gisteren dat er onduidelijkheid was over de titel ervan. Misschien heb ik de kop Markten in de startblokken niet goed gekozen. Wat ik bedoelde was dat de beurzen klaar staan om de enorme stroom aan macro-economische cijfers en regionale ontwikkelingen te ontvangen.

Als technisch analist gaat het er mij immers niet om de cijfers en ontwikkelingen an sich, maar vooral over hoe de beurzen er hierop reageren.

Sprongetje

Zo maakten de Europese aandelenbeurzen maandag een klein sprongetje op berichten dat de Verenigde Staten en China op een handelsakkoord lijken af te stevenen. Op het eerste gezicht is Amerikaans-Chinese ontspanning natuurlijk goed nieuws, maar feit is dat de beurzen in de afgelopen weken al hierop vooruit zijn gelopen.

Ik denk dat dit bericht twee maanden geleden tot euforie op de beursvloeren had geleid, maar ja toen stond de AEX nog rond 480 punten. Bovendien werd het nieuws over een mogelijk Amerikaans-Chinees akkoord op Wall Street volledig overschaduwd door ander nieuws.

Waar ik maar mee wil zeggen dat het altijd erom gaat hoe de beurzen het nieuws verdisconteren.

AEX neemt gas terug

De AEX-index maakt pas op de plaats. Het lijkt erop dat de Nederlandse beurs kracht aan het verzamelen is, de markt neemt immers wat gas terug. Nu de stijgende trend heeft gebroken, oogt het technisch beeld minder sterk.

We verwachten een vlak koersverloop boven steun 526,69 (bodem van 8 februari). De weerstand ligt op 554,34 (gevormd op 27 september 2018).


Sterke instroom van nieuw geld

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs blijft overtuigend oplopen. Zeker nu de toppen van eind 2018 zijn gebroken, duidt op veel nieuw geld. Dit geeft aan dat de instroom van kapitaal nog nooit zo hoog is geweest.

   


Sterke A/D ratio geef prima draagvlak Nederlandse beurs aan

De Advance/Decline ratio (A/D ratio) van de Nederlandse beurs veert sterk op. De forse daling lijkt helemaal achter ons te liggen.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers sterk afneemt, ten opzichte van het aantal stijgers. Deze zogenaamde Breadth indicator geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs serieus verbetert.


Uitleg moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg Advance/Decline ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is het een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De indicator geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht