Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Merkel legt beleggen nog één keer uit

Merkel legt beleggen nog één keer uit

De Bondskanselier legt het goed uit. Het had ook over (her)beleggen kunnen gaan. Het zijn dezelfde sommetjes: samengestelde interest, misschien de belangrijkste sommetjes die er zijn. Daarom vind ik zelf nu het dividendverhaal - hopelijk krijgen we het gros alsnog binnen - ernstiger dan de koersdalingen.

Het is bijna letterlijk een kink in de kabel of een breuk in de ketting, die over zoveel jaar heel veel centjes kan gaan kosten. Veel herbeleggers - denk aan verzekeraars en pensioenfondsen - zijn thuis op de bank al druk en zwetend aan het rekenen en scenario's aan het maken over wat dit kost en betekent. 

Wat vooral zo mooi is, is dat de Bondskanselier zo piekfijn aangeeft hoe een kleine verandering enorme gevolgen kan hebben. Wij weten ook: of u in totaal 0,5% of 1,5% aan kosten kwijt bent, kan het verschil zijn tussen een riant en een karig pensioen. 

Had ik het zelf geweten, geleerd en tot mij door laten dringen, dan was ik ook voor mijn 37e vermogen gaan opbouwen. Enfin, met dit tooltje - het web staat er vol mee - rekent u alles uit: toekomstige vermogensopbouw, verwachte huur versus hypotheek, wat die Swapfiets in tien jaar gaat kosten et cetera.

Samengestelde interest dus. Tip: als u vermogensopbouw uitrekent, maak dan som met en en zonder vermogensrendementsheffing van 1,2%, om de grote gemene deler te nemen. Bewaart u de uitkomst voor feestjes, waarop iedereen fulmineert dat die 1,2% schandálig laag is. Geloof me, ze zijn in één keer stil.

Zelf reken ik trouwens altijd 7% (historisch gemiddelde bruto opbrengst aandelen) minus inflatie (2%), vermogensrendementsheffing (1,2%) en kosten (0,3%). Met die slechts (?) 3,5% reken ik. Dan heb ik namelijk mijn netto vermogen in hedendaagse prijzen. Ik wil zeg maar mijzelf niet rijk rekenen. 

Het is overigens dat ik begin deze eeuw naar zulke grafieken zat te kijken en mijzelf achter mijn oren begon te krabben. Verhip, dat beleggen is misschien iets anders dan voorspellen, de koers raden en erachteraan hollen. Anders gezegd: ik kan rekenen in plaats van dat ik moet gokken. Deze twee kent u:

Oh la la, denkt niet het hele land dat de beurs een casino is en beleggen gokken? Kijk dan eens hiernaar. Wat een heerschend lijntje. Johnson & Johnson is dan ook Dividend Aristocrat met hoofdletters:

McDonald's werd gisteren 65, trakteert ook al 65 jaar en wel hoe langer hoe meer. In dit tempo wordt dat ooit ook $65. Nog zoiets: dividendgroei, nog veel belangrijker. ASML doet bijvoorbeeld maar 1%, maar verhoogt zoveel dat de kopers van tien jaar geleden al 10% of nog meer dividendrendement maken. 

Ziehier Nederlandse aandelen over de laatste halve eeuw en dan zit potverdrie Royal Dutch Shell nog niet eens in deze index. U moet héél goed de juiste aandelen selecteren, timen, winst nemen en verliezen afkappen wil u het beter doen. Om maar te zwijgen van hoeveel tijd, energie en stress dat kost.

En dit is precies de reden dat de gemiddelde particulier nooit iets verdient op de beurs. Grofweg zit u de helft van de keren goed en fout en u verliest het dan alsnog door de kosten en de spread. 

Nog een keertje dan om dit stuk af te sluiten. Vandaar dat ik altijd roep: beleggen doet u voor dividend en handelen voor koerswinst. U kunt ook beide doen. Wel eens aan gedacht? Gewoon de helft van uw maandelijkse beursbudget in een indexfonds of -tracker en met de andere helft gaat u dan lekker vrijuit spelen.

Adrenaline is er niet minder om.

Rendement is er wel meer om. 

Nachtrust ook, want uw risico is veel minder. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht