Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nee, centrale banken: jullie zijn zélf het grootste risico

Nee, centrale banken: jullie zijn zélf het grootste risico

Van gisteravond: de Fed waarschuwt in een stabiliteitsrapport voor hoge waarderingen en voor de gemankeerde risicoperceptie van ons handelaren, beleggers, speculanten en gokkers.

Vorige week had de AFM eenzelfde verhaal en zeker een waarschuwing - we nemen te veel risico - van gelijke strekking:

Meestal gaat het bij banken in diplomatieker termen, ING doet het Fed-rapport vandaag echter in Jip & Janneketaal af. Hier staat in gewoon Nederlands: kijk naar je eige, Fed. Daar ben ik geheel mee eens zoals u ziet en ik zet er ook bij waarom.

Vorige maand baarde ook DNB-president Klaas Knot opzien in onder meer Buitenhof. Hij noemde van alles en nog wat als reden voor de torenhoge prijzen op onze huizenmarkt, droeg ook oplossingen aan, maar liep nog net niet helemaal met een grote boog om de rente heen. Weet u meteen wat zijn oplossingen waard zijn.

Om die rente te verduidelijken als u het niet volgt: met hun gratis-geldpolitiek dwingen centrale banken ons als beleggers risico te nemen, omdat anders onze centen verdampen. Want (veilige AAA-)obligaties en cash kosten geld. De risicovrije rente kwam vorige week bij ons op -3,9% uit: een historisch dieptepunt.

Dat is onze inflatie van 3,4% over oktober en daar mag u de ECB-rente van -0,5% bij optellen, vandaar het sommetje. Hier is een mooi plaatje daarvan van Rombout Kerstens:

Rombout laat ook nog even zien dat samengestelde interest - Albert Einsteins greatest force in the universe - ook tegen u in kan lopen. Uw geld verdampt is zeker geen overdreven statement. 

Dat Fed-rapport is 85 pagina's dik met veel plaatjes en kadertjes GameStop en crypto, maar ik pik alleen deze. Ik ben van de dotcomgeneratie die in gouden bergen en niet in risico geloofde, en anno nu doen kort door de bocht millennials dat. Het enige dat telt is de hardste stijgers. Crypto en storytelling-aandelen dus.

Ik heb een driehoogachtervuistregel hierover: iedere generatie (vijftien à twintig jaar) opnieuw (we leren nooit van ouderen):

  • Maken we een bull-, een bear- en een zijwaartse markt mee
  • Krijgen we een krach voor de kiezen
  • Beleven we euforie
  • Worden we een keer hard afgerekend op te veel risico nemen

Wat dat betreft denk ik dat vooral millennials anno nu niet door het dolle heen zouden zijn als de banken cash en vastrentend niet stonden droog te pompen. Ik vind alleen dat centrale banken te veel duiken voor hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om risicoperceptie op alle markten.

Want we moeten wel.

En dit is misschien nog wel het grootste risico dat er is: dat het juist de centrale banken zijn die te veel risico nemen, en zo iedereen meeslepen. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht