Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat doet de AEX rond de weerstand bij 510,50?

TA: Doet ie het of niet?

De opwaartse druk in de AEX blijft intact in deze euforische en krachtige markt. De AEX is een van de weinige indices die de afgelopen week en ook gisteren zijn jaartop steeds verder wist te verhogen. De vraag is of er vandaag of begin volgende week een structurele doorbraak door de 510,50 zal plaatsvinden.

De AEX is de zware zone van 506 tot 510,50 binnengetrokken. Vorige week werd een hogere jaartop op de borden gezet bij 506 waarmee de index precies de onderkant van deze zone testte. Gisteren werd met een minuscule opwaartse gap de opgaande kortetermijnbeweging voortgezet naar een hogere jaartop.

Ook vandaag zal deze weg worden voorgezet met mogelijk een volgende opwaartse gap.

Valse signalen

Waar eindigt deze opwaartse kortetermijnbeweging die aanzienlijk krachtiger is dan ik had verwacht? Elke neerwaartse doorbraak als potentiële bevestiging voor de eerste correctie van dit jaar duurde slechts kortstondig waarna de opwaartse weg weer wordt voorgezet.

Hierdoor werden in de afgelopen twee maanden meerdere valse signalen gegeven.

  • Een van de eerste signalen in de grafiek zelf was de neerwaartse doorbraak van de 480,40 na een wekenlange zijwaartse en smalle consolidatie. Deze doorbraak zorgde slechts voor een terugtest richting het 50-daags gemiddelde en de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

  • Ook in februari vond een dergelijk signaal plaats met de neerwaartste doorbraak van een steile opgaande bodemlijn. Dit signaal duurde ook slechts enkele dagen en zorgde voor een beperkte terugtest.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Alleen de AEX

Het is een zeer lastige markt die vanuit de technische indicatoren meerdere verzwakkingen aangaf, maar steeds verder doorliep in een zeer euforische periode. Komt de correctie nog wel? Correcties blijven altijd nodig om de buitengrenzen van een stijgende trend aan te geven.

Maar ik had de start van de eerste correctie van dit jaar al eerder verwacht en vanaf een lager niveau. De risico’s van een dergelijke visie liggen in een euforische markt natuurlijk altijd aan de bovenkant. Opvallend blijft het feit dat momenteel alleen de AEX zijn jaartop steeds verder weet op te hogen.

Als ik kijk naar andere indices dan is er sprake van een andere situatie.

  • De Chinese markt brak al door zijn steile opgaande bodemlijn en corrigeerde al 5%.
  • De Nasdaq 100 en S&P 500 vormden toppatronen en braken al door hun meest steile opgaande bodemlijnen.
  • De DAX en Stoxx Europe 600 hebben hun top ook al enige tijd geleden op de borden gezet. In de afgelopen dagen braken zij onder hun stijgende bodemlijnen van een grote stijgende wig. Deze doorbraken moeten nog wel worden bevestigd. Mochten zij in de komende dagen hun jaartop ook verder verhogen, dan verbetert het technische plaatje, maar blijft de stijgende wig nog steeds boven de markt hangen.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere toppen

Ook vanuit de technische indicatoren blijft de neerwaartse druk intact. Kijken we naar de situatie over de afgelopen drie maanden dan lijken de RSI en MACD nog steeds bezig met de vorming van een lagere top (negatieve divergentie).

Twee dagen geleden braken zij neerwaarts door hun stijgende kortetermijnbodemlijnen, maar deze doorbraken bleken nog niet structureel. Toch blijven zij nog onder hun recente toppen.

De VIX bevindt zich ook nog steeds in een situatie waarbij vanaf een zeer laag niveau hogere bodems worden gevormd. Een ander belangrijk signaal blijft de huidige afstand tussen de koers en het oplopende 200-daags gemiddelde.

Omkeermoment?

Toch geeft de stand van deze indicatoren nog geen duidelijkheid over het precieze omkeermoment. Zoals we vaker hebben gezien in een periode van euforie, kan een markt aanzienlijk verder doorlopen dan verwacht.

Voor vandaag staat een test van de 510,50-top op het programma. Een structurele doorbraak (enkele dagen) hierboven met bevestiging van vergelijkbare doorbraken in andere indices is noodzakelijk om de volgende opwaartse beweging te starten richting de 519.

Ik gaf eerder al aan dat ik pas een structurele doorbraak verwacht na een normale correctie. Mijn visie voor de rest van dit jaar blijft overigens ongewijzigd. Mijn uiteindelijk doel blijft 564, maar de weg hiernaartoe zal nog wel gepaard gaan met meerdere tussentijdse correctieve bewegingen.

Nog steiler

 

De terugtest in de afgelopen dagen tot aan de 501 (voormalige jaartop) heeft voor een hogere zeerkortetermijnbodem gezorgd. Hierdoor is de kortetermijnbeweging nog meer gaan versteilen.

Vanaf eind februari is nu een zeer steile opgaande bodemlijn te zien die ook past in de contouren van een kleine stijgende wig. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 504. Een slot hieronder zou in het zeerkortetermijnbeeld een eerste kleine verzwakking opleveren.

Toch moet de AEX de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 (december) en 476,70 (januari) breken om de start van een correctie te bevestigen. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 496,70.

Richting 519

Voor vandaag moeten we alert zijn wat de AEX rond de 510,50 doet, blijkt deze weerstand (top uit 2015) te sterk en wordt een toppatroon gevormd? Of breekt en sluit de index hierboven? Daarbij moeten we ook zeer goed in de gaten houden of een dergelijke doorbraak wordt bevestigd door de andere aandelenindices.

Is dit een laatste beweging in de zeer krachtige opgaande kortetermijntrend voordat een forse correctie wordt gestart, of wordt er een verdere versteiling gestart en zal de AEX doorzetten richting de 519?

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht