Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De aantrekkelijkste largecaps wereldwijd

De aantrekkelijkste largecaps wereldwijd

Wat zijn op dit moment de meest aantrekkelijk gewaardeerde wereldwijde largecaps met een concurrentievoordeel op de lange termijn? De aandelenanalisten van Morningstar selecteerden hun favorieten voor hun Large Cap Global Core Pick List. 

De maandelijkse largecaplijst staat vol met volgens Morningstar de meest aantrekkelijk gewaardeerde wereldwijde largecaps van dit moment. Naast een aantrekkelijke waardering hebben de largecaps ook concurrentievoordelen voor de lange termijn. 

De lijst, die maandelijks wordt herzien, noteert per eind september op 82% van de door Morningstar toegekende fair value. Op sectorniveau bespreken de analisten van de fondsvergelijker de wisselingen voor deze maand. 

Consumer discretionary 

Zo verdwijnen in de sector consumer discretionary L Brands en Fiat Chrysler Automobiles. Hiervoor in de plaats kwamen JD.com en LKQ. In de energiesector verdwijnen Petrobras en Royal Dutch Shell. TransCanada en Energy Transfer Partners nemen de vrijgekomen plaatsen in.

Analist Dan Baker licht de keuze voor Energy Transfer Partners toe: "Wij vinden de interstate pijpleidingen en het netwerk in Texas zeer goed gepositioneerd en ze hebben stabiele rendementen en een concurrentievoordeel door hun schaal en efficiency". Wel wordt volgens Baker hun aandeel in de groepswinst steeds kleiner doordat het bedrijf elders meer investeringen doet.

"De helft van de kasstroom komt van een combinatie van pijpleidingen voor ruwe olie, LNG-diensten, fractionering en andere diensten. Voor de korte termijn is het verdienmodel in orde, maar voor de langere termijn is er gevoeligheid voor de schommelingen in de grondstoffenmarkt."

Gezondheidssector

In de gezondheidszorgsector maakt Pfizer plaats voor GlaxoSmithKline. "GlaxoSmithKline heeft de slag gemaakt naar echte innovatie, met specialisatie op het gebied van het immuunsysteem. De voordelen van die keuze worden al zichtbaar in de cijfers van de nieuwste medicijnen uit het assortiment."

"Dat schept vertrouwen voor de nieuwe medicijnen die nog in de pijplijn zitten. De goedkeuringspercentages door de toezichthouders zijn hoog en de prijszettingsmacht is groot. Daarnaast breidt het bedrijf met succes zijn marktposities uit in opkomende markten, vanuit de sterke punten die het al heeft opgebouwd in volwassen markten", aldus Analist Damien Conover. 

Rolls-Royce nieuwkomer

Ook in de sector industrie vindt deze maand een wissel plaats. Rolls-Royce komt daar in de plaats van Komatsu. Jeffrey Vonk: "De hoge investeringen van Rolls-Royce in onderzoek & ontwikkeling bieden een belangrijk structureel concurrentievoordeel dat de leidende marktpositie in wide-body vliegtuigen verder versterkt met prominente posities ten aanzien van de Boeing 787 en ook de Airbus 350-XWB en A330neo", vertelt de analist. 

Voor de komende jaren verwacht Vonk dat de vraag vanuit overheden naar defensiemateriaal zal toenemen en dat Rolls-Royce ook daarvan gaat profiteren vanwege de sterke positie die het heeft in de militaire markt. "Door de groei van het aantal afgeleverde motoren vliegen er nu 29.000 van rond en dat biedt een belangrijke basis voor onderhoudsdiensten in de komende jaren."

Tot slot licht Morningstar de wisselingen in de IT-sector toe. In de IT-sector verdwijnen Salesforce.com, Western Union en ServiceNow ten gunste van Applied Materials, KLA-Tencor en Lam Research.

Bekijk hieronder de volledige lijst met favoriete wereldwijde largecaps: 

Bekijk ook: 10 aandelen om heel lang vast te houden

 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht