Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Houd koers en blijf belegd'

'Houd koers en blijf belegd'

We weten allemaal dat het belangrijk is, maar soms is het nog knap lastig: het hoofd koel houden in onrustige tijden. Lee Spelman, Head of US Equities bij J.P. Morgan Asset Management, benadrukt nog maar eens dat dat uiteindelijk toch het beste resultaat oplevert.

Keep calm and carry on’, is de toepasselijke titel van haar presentatie op de International Media Summit van J.P. Morgan Asset Management, die op 8 en 9 oktober plaatsvond in Londen.

‘Word niet zenuwachtig’

“Word niet zenuwachtig van correcties. Ze zijn volkomen normaal en steken regelmatig de kop op. In het vierde kwartaal van 2018 zagen we een flinke uitverkoop. Als je toen was uitgestapt, had je vervolgens de beste januari in tijden gemist”, begint Spelman. Amerikaanse aandelen zullen volgens haar blijven outperformen. 

De waardering van de S&P 500 ligt nu op ongeveer 17. “Dat is niet goedkoop, maar ook niet duur. Historisch gezien is de waardering fair.” Ze wijst op de verschillen in prestaties van de  sectoren in de index in 2018 en 2019. Vorig jaar wisten alleen healthcare en utilities plussen neer te zetten. Hoe anders is het plaatje voor 2019 year-to-date. Een groot deel van de sectoren staat fors in de groene cijfers (zie afbeelding hieronder).

Vlucht in defensieve aandelen

“Iedereen is op zoek naar rendement. We zien dat in plaats van te kiezen voor obligaties beleggers ‘vluchten’ naar defensieve aandelen. Obligaties zijn dan relatief veilig, maar groeien niet. Het rendement op dividendaandelen is hoger dan op obligaties én kan groeien. Je loopt natuurlijk het aandelenrisico, maar het is een heel redelijke trade-off.”

Dan de kwestie die veel beleggers bezighoudt. Komt er nu een recessie of niet? Spelman: “Hoe vaak hebben we niet gehoord: ‘over 2 jaar een recessie’? En ik zie er nog steeds geen. Het klopt wel dat de indicatoren iets meer naar het rode gebied opschuiven (zie afbeelding). We zitten niet aan het einde van de cyclus, we weten alleen dat we laat in de cyclus zitten.”

Amerikaanse consument ‘in shape’

Verder wijst ze op de Amerikaanse consument, die er gewoon nog prima voor staat. “En dat is van groot belang, omdat de Amerikaanse economie vooral op binnenlandse bestedingen gericht is. Er wordt nog steeds veel uitgegeven. De laagste werkloosheid in jaren en ook de lonen zorgen ervoor dat de consument in topvorm is. Dit houdt een recessie voorlopig wel op afstand.”

Toch vindt de expert het verstandig om te focussen op bedrijven die een recessie kunnen doorstaan. “Dus, geen bedrijven met torenhoge schulden maar juist met een sterke balans, die een stootje kunnen hebben.”

Voor zekerheid wordt betaald

Voor die zekerheid wordt inmiddels wel betaald. Spelman haalt 2 voorbeelden aan, Google en Clorox, een producent van schoonmaakmiddelen.

“Clorox wordt als ‘veilig’ gezien, omdat ook in slechte tijden mensen blijven schoonmaken. De groeivooruitzichten zijn lang niet zo sterk als bij Google, maar toch is de waardering veel hoger: 17 x tegenover 9 x voor Google (zie afbeelding). Voor veiligheid trekken beleggers dus graag de portemonnee.”

Er is nooit géén onzekerheid

Maar hoe zit het dan met de dreiging van een terugvallende wereldeconomie en handelsoorlogen? 

“Natuurlijk, er zullen correcties komen, en die zullen volatiliteit veroorzaken. Maar is er weleens een periode geweest zonder onzekerheid? Het grotere plaatje ziet er nog steeds goed uit. Ik zie niet in waarom de rendementen de komende jaren niet kunnen zijn wat ze afgelopen jaren zijn geweest. Blijf dus belegd voor de lange termijn!”

Lees ook: Somber niet te veel

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht