Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Bij veel beleggers ligt de aandacht vooral bij het kopen van aandelen. Maar heeft u ook al eens nagedacht over wat de juiste exitstrategie is? Die is net zo belangrijk voor een goed rendement. 

Verkopen is natuurlijk niet het eerste waar u aan denkt als u ergens in belegt. Doorgaans koopt u een aandeel omdat u in het bedrijf gelooft.

Toch is het verstandig om ook na te denken over een verkoopstrategie. Want op het verkeerde moment uitstappen kan het rendement behoorlijk drukken. Michael Sincere, columnist van de Amerikaanse beleggingssite MarketWatch, gaf onlangs zes tips voor een succesvolle verkoopstrategie.

1. Koop laat en verkoop vroeg

De kunst van beleggen is laag instappen en hoog uitstappen. Tot zover de theorie. In de praktijk is niets zo lastig als de markt goed timen. Niemand beschikt over een glazen bol en de markt kan behoorlijk grillig zijn.

Sincere raadt daarom aan om alle pogingen te staken om het juiste omslagpunt te vinden en te accepteren dat u soms wat rendement misloopt door net voor de top wat winsten veilig te stellen, in ruil voor een lager risico. Hij brengt een bekende uitspraak in herinnering van de legendarische Amerikaansse belegger Bernard Baruch. Op de vraag wat het geheim was van zijn succes, antwoordde hij: 'Ik koop altijd te laat en verkoop te vroeg.' 

Probeer dus niet elke euro uit uw belegging te persen, maar wees tevreden met een mooie koerswinst. Deze strategie vereist wel dat u uw emoties in toom houdt. Vooral angst en hebzucht zijn slechte raadgevers.

Lees verder: Beleggingstips van Steve Forbes

2. Hanteer koersdoelen of percentages

Een beproefde methode om te bepalen wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een aandeel, is door een koersdoel te hanteren: een prijsniveau of een procentuele daling.

Bij een aandeel dat u voor 25 euro heeft gekocht, kunt u bijvoorbeeld met uzelf afspreken om uit te stappen bij een koers van 28 euro of een koersstijging van 10%. Zo voorkomt u dat u uit hebzucht te lang blijft zitten.

Sincere adviseert om niet een willekeurig koersdoel te hanteren, maar dit wel te onderbouwen, door te kijken hoe het bedrijf presteert en hoe de koers zich ontwikkelt. Een handig hulpmiddel bij het vaststellen van een koersdoel zijn analyses van anlisten; bijvoorbeeld van de IEX Beleggersdesk.

3. Verkoop winnaars stapsgewijs...

Een andere slimme strategie is winnaars in d portefeuille niet direct volledig te verkopen, maar winsten in etappes af te romen. Stel u heeft 50 aandelen gekocht voor 25 euro per stuk. Stijgt de koers naar 27 euro, dan kunt u er tien verkopen. Gaat de koers nog verder omhoog, dan verkoopt u opnieuw een pluk aandelen, enzovoort. Niet is erger winsten te zien verdampen omdat u het geld niet op tijd van de tafel heeft gehaald.

Houd wel de kosten in de gaten. Stapsgewijs in- en uitstappen kan behoorlijk in de papieren lopen bij een broker die hoge transactiekosten in rekening brengt.

4. ... maar bleeders in één keer

Sincere noemt wel één uitzondering op de bovenstaande tactiek. Bij echte bleeders is het beter in één klap uw verlies te nemen. Is een aandeel met een goede reden afgedaald naar de kelder, dan heeft het volgens hem weinig zin om te hopen op een wonder. Hij adviseert om de realiteit onder ogen te zien, zodat een klein verlies niet uitmondt in een groot verlies.

Stel dus een bodemprijs of maximale koersdaling vast en neem afscheid als die grens is bereikt. Het motto van Sincere is dan dan ook: verkoop winnaars langzaam, maar verkoop verliezers snel.

5. Houd uw portefeuille regelmatig tegen het licht

Door ontwikkelingen op de financiële markten kunnen bepaalde beleggingen flink in waarde stijgen, terwijl andere achterblijven. Hierdoor kan de balans die u ooit aangebracht in de portefeuille verstoord raken. Sommige aandelen krijgen door koersstijgingen een onevenredig zware weging, waardoor u teveel risico loopt als u niet ingrijpt.

Het is daarom verstandig om periodiek - bijvoorbeeld eenmaal per jaar - de portefeuille onder de loep te nemen en te kijken of deze nog matcht met uw visie en het risico dat u kunt en wilt lopen. Ook om die reden is het slim om zo nu en dan wat winst af te romen en de opbrengst te herbeleggen in andere aandelen.

Ook bij heftige bewegingen op de beurs is het slim om even te kijken hoe de vlag erbij hangt en waar nodig in te grijpen.

6. Stel een plan op... en houd daaraan vast

Een van de grootste valkuilen van beleggers is handelen uit emotie, zoals hebzucht of angst. Maak daarom een beleggingsplan, met heldere instructies wanneer u tot verkoop overgaat. En houd hier consequent aan vast. Zo voorkomt u dat u in uw emotie besluiten neemt die haaks staan op uw beleggingsfilosofie.

Zie ook: 5 tips voor (beginnende) beleggers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht