Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beurzen zijn weer wat opgekrabbeld: wat als u was uitgestapt?

Beurzen zijn weer wat opgekrabbeld: wat als u was uitgestapt?

Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten, luidt een bekend gezegde. Dat geldt ook voor beleggers. Uitstappen als de beurs omlaag dendert is meestal niet bevorderlijk voor uw rendement.

De oplopende inflatie en opkomst van de omikron-variant van het coronavirus hebben de afgelopen dagen voor veel nervositeit op de beurzen gezorgd. Als belegger heeft u in zo'n geval twee keuzes: blijven zitten of uitstappen. CNBC zocht uit welke keuze het best heeft uitgepakt.

Stel dat u 100.000 dollar had belegd in een indextracker op de S&P 500-index en naar de uitgang was gerend op 26 november, toen aandelen onderuit gingen, dan had u hiervan afgelopen maandag nog 97.700 dollar over, zo blijkt uit cijfers van Morningstar Direct. U had een verlies dus niet kunnen voorkomen.

Herstel mislopen

Maar het grootste probleem is dat u het herstel was misgelopen als uw geld werkloos op een spaarrekening laat staan. Dinsdagavond noteerde de S&P 500 weer 2% boven de slotstand van 26 november. Die rit omhoog had u dan dus niet kunnen maken. Bij de AEX-index was het herstel nog groter: deze eindigde gisteravond 3% boven het slot van 26 november.

Ook toekomstige koerswinsten gaan aan uw neus voorbij als u aan de kant blijft taan. In de afgelopen twintig jaar heeft de S&P 500 een gemiddeld rendement behaald van circa 6% per jaar. Had u in de beste twintig beursdagen van die periode uw geld langs de zijlijn laten staan en was u pas later weer ingestapt, dan zou uw rendement zijn verschrompeld tot 0,1%, zo blijkt uit cijfers van Charles Schwab.

Lees meer: 3 tips voor (beginnende) beleggers

Dips horen erbij

Cnbc adviseert daarom om het hoofd koel te houden in turbulente beurstijden en te kijken naar het grotere plaatje, in plaats van de waan van de dag. Tussen 1900 en 2017 heeft de S&P 500 minimaal zestien berenmarkten doorstaan. Daarmee wordt een koersval van meer dan 20% bedoeld. Desondanks maakte de index in die periode een rendement van gemiddeld zo'n 11% per jaar.

Met andere woorden: dips horen erbij.

Bovendien is het een geruststelling om te bedenken dat alle 38 beurscorrecties in de afgelopen zeventig jaar zijn gevolgd door herstel. Soms vergde dat wat geduld, zoals tijdens de kredietcrisis van eind 2007. Maar de meeste correcties duren relatief kort: gemiddeld zo'n zes maanden.

Beste beursdagen vinden vaak plaats vlak na een correctie

Daarnaast is het goed om u te realiseren dat de beste beursdagen vaak plaatsvinden vlak na een correctie. Uit een eerder onderzoek van J.P. Morgan blijkt dat zes van de tien beste beursdagen van de S&P 500 tussen 1999 en 2018 plaatsvonden binnen twee weken na de tien meest belabberde beursdagen.

Had u steeds het zinkende schip verlaten, dan zou de waarde van uw portefeuille zijn gehalveerd. U doet er dan ook in de meeste gevallen verstandig aan om bij een beursdip te blijven zitten.

Buy the dip

En mogelijk kunt u van de correctie zelfs gebruik maken om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

Veel beleggers durven geen orders in te leggen in een neergaande markt, uit angst dat de koersen nog verder omlaag gaan. Maar als u gelooft dat een bedrijf op de langere termijn succesvol is, kan een beurscrash juist een mooie koopkans zijn.

Lees ook: Hoe lang gaat u nog wachten op het juiste moment?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht