Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 aantrekkelijke groeiaandelen

3 aantrekkelijke groeiaandelen

In 2022 vonden waardeaandelen weer de weg omhoog, na een decennium van ondermaatse prestaties. Toch lijken groeiaandelen het weer over te nemen. Welke moet je hebben?

De defensieve aandelen die het in 2022 zo goed deden, maken nu weer plaats voor groeiaandelen, zo schrijft de website IEX Profs. Beleggers verwachten een einde in een reeks renteverhogingen door de Federal Reserve, wat de weg vrijmaakt voor groeiaandelen.

Ook de introductie van ChatGPT in november vorig jaar ondersteunt volgens analisten van Bespoke Investment de interesse in groeiaandelen. 

Snelle groeiers

Analisten geraadpleegd door S&P Global Market Intelligence en MarketSmith verwachten dat 8 aandelen in de S&P 500 Pure Growth-index met meer dan 35% kunnen stijgen in de komende twaalf maanden. De Pure Growth-index volgt namen uit de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 die worden gezien als snelle groeiers. 

Groeiaandelen in de index stegen dit jaar al met bijna 11%, maar volgens analisten is er ruimte voor verdere koerswinsten. Ter vergelijking: een indextracker met waardeaandelen schreef dit jaar nog geen 4% aan waarde bij. 

Veiligheid verruild voor risico

In hoog tempo verruilen beleggers dus veiligheid voor meer risico. “Aandelen die geen of weinig dividend uitkeren, stegen dit jaar al met 10%”, zo stelde Bespoke, “terwijl aandelen met het hoogste dividendrendement flink in het rood doken.”

Techbeurs Nasdaq schreef dit jaar ook al circa 25% bij. “Groeiaandelen, vooral binnen sectoren als technologie en communicatiediensten, zijn bezig aan een opmars, terwijl dividendaandelen een barre periode tegemoet gaan.”

Over welke aandelen zijn analisten dan te spreken? Ironisch genoeg zijn dat namen die nog geen twee jaar geleden werden gezien als waardeaandelen. Ook opvallend: de aandelen waar analisten zo over te spreken zijn, deden vooralsnog niet mee aan de rally in groeiaandelen dit jaar. 

1. Moderna

Zo is de favoriete naam op het lijstje van analisten Moderna, dat succes boekte met het coronavaccin. Dit jaar leverde het aandeel maar liefst 30% aan waarde in. Dat is geen verrassing: dit jaar verwacht de markt dat Moderna een verlies per aandeel zal boeken van $2,82 tegenover een winst van $20,12 per aandeel in 2022. Bovendien denken analisten dat het bedrijf nog tot 2027 geld zal verliezen. 

Desondanks denken analisten dat de huidige verkoopgolf overtrokken is. Analisten hanteren gemiddeld een koersdoel van $211,33 voor het aandeel. Dat zou een koerswinst betekenen van circa 70% ten opzichte van de huidige koers. 

2. Enphase Energy

Ook over Enphase Energy is de markt positief. Gemiddeld hanteren analisten voor de komende twaalf maanden een koersdoel van $256,26, goed voor een opwaarts potentieel van ongeveer 60%.

De groeivooruitzichten voor het bedrijf zijn volgens analisten erg positief. Zo wordt verwacht dat de ontwikkelaar van apparatuur voor zonnepanelen dit jaar een winst kan boeken van $5,53 per aandeel, hetgeen een stijging van 20% zou betekenen ten opzichte van een jaar eerder. 

3. Marathon Oil

Veel traditionele energiebedrijven krijgen nu ook wat kenmerken van groeiaandelen. Zo kreeg Marathon Oil een plekje in de S&P 500 Pure Growth. Analisten denken dat het aandeel dit jaar met circa 50% kan stijgen, ondanks dat het dit jaar 20% aan waarde verloor.

Verder voorziet de markt voor APA, Targa Resources, Devon Energy en Diamondback Energy koerswinsten tot 45%.

Groeiaandelen zijn dus in trek, maar de grote winnaars zullen niet de namen zijn die in het eerste kwartaal van dit jaar sterk presteerden, denken experts.

Lees ook: "Voor dividendbeleggers breken gouden tijden aan"

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht