Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beursblik: SBM Offshore boekt waarschijnlijk hogere omzet

(ABM FN-Dow Jones) SBM Ofshore zal donderdag voorbeurs over de eerste helft van het jaar vermoedelijk een lagere winst op een hogere omzet rapporteren. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

De analisten verwachten dat SBM Offshore over de eerste zes maanden volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een bedrijfsresultaat (EBITDA) zal rapporteren van 383 miljoen dollar, in vergelijking met 647 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. 

Vorig jaar profiteerde SBM Offshore echter van een boekwinst op de verkoop van FPSO Turritella van 217 miljoen dollar. Ook was er een meevaller van 16 miljoen dollar met betrekking tot een verzekering voor het probleemproject Yme van jaren terug. Exclusief deze posten bedroeg de EBITDA 414 miljoen dollar.

De omzet steeg het afgelopen halfjaar waarschijnlijk van 808 miljoen dollar naar 950 miljoen dollar het afgelopen halfjaar.

Tijdens de trading update over het eerste kwartaal herhaalde de oliedienstverlener de outlook voor het hele boekjaar. Voor 2019 voorziet SBM Offshore een omzet van ongeveer 2,0 miljard dollar, waarvan 1,3 miljard dollar voor rekening komt van Lease & Operate en 0,7 miljard dollar voor rekening van Turnkey. Dit zal een EBITDA opleveren van ongeveer 750 miljoen dollar.

De oliedienstverlener boekte in het eerste kwartaal een omzet van 456 miljoen dollar, wat 18 procent meer was dan de 385 miljoen dollar van een jaar eerder. 

Dit was volgens analist Quirijn Mulder van ING in lijn met de verwachtingen. Wel wees Mulder op een opmerking van topman Bruno Chabas: "Naarmate klanten hun conceptuele ontwerpen aanscherpen, verbetert onze zichtbaarheid op toekomstige kansen". 

Dit impliceerde volgens Mulder dat er veel belangstelling is voor het Fast4Ward-concept van SBM Offshore, als een goede oplossing om in diepwater te opereren. 

Samengevat bevestigde de trading update volgens ING dat er voldoende werk in het verschiet ligt, waarbij SBM Offshore de kersen van de taart kan plukken, terwijl het ondertussen verder gaat met het F4W ontwerp.

Recente wapenfeiten van SBM Offshore zijn onder andere de intentieovereenkomst die het concern half juni tekende met Petrobras voor een lease en operate contract voor FPSO Mero 2 met een looptijd van 22,5 jaar en de opdracht begin mei voor de tweede fase van het Liza-project in Guyana. 

Analist Mulder van ING  merkte destijds op dat SBM Offshore profiteert van de opleving van specifieke subsegmenten in de oliedienstverlening, zoals de middelgrote tot grote FPSO's voor diepwaterprojecten. Het bedrijf is momenteel actief in de "sweet spot" van de oliedienstensector, vindt de analist.

Het aandeel SBM Offshore noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,3 procent hoger op 17,07 euro.  

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk
  2. Beursblik: Just Eat Takeaway en DPA op favorietenlijst Kempen

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SBM Offshore kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht