Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Chevron lijdt verlies

Chevron lijdt verlies

(ABM FN-Dow Jones) Chevron heeft in het vierde kwartaal opnieuw verlies geleden, maar de rode cijfers waren een stuk minder donker dan een jaar eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse oliebedrijf.

Chevron boekte een nettoverlies van 665 miljoen dollar, ofwel een verlies van 0,33 dollar per aandeel, in vergelijking met een verlies van 6,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal van dit jaar verloor Chevron 207 miljoen dollar en in het tweede kwartaal was dit zelfs nog 8,3 miljard dollar.

Bij de tak Upstream steeg het resultaat van een verlies van 6,7 miljard dollar naar een winst van een half miljard dollar. Bij downstream was sprake van een tegenovergestelde beweging. Terwijl er in 2019 nog een winst werd geboekt van 672 miljoen dollar, leed Chevron afgelopen kwartaal een verlies van 338 miljoen dollar.

Op aangepaste basis kwam het resultaat uit op een verlies van 0,01 dollar per aandeel. De markt hield evenwel rekening met een winst van 0,08 dollar per aandeel.

In heel 2020 leed Chevron een verlies van 5,5 miljard dollar. In 2019 verdiende de oliereus juist nog 2,9 miljard dollar.

CEO Mike Wirth bestempelde 2020 dan ook als een uitzonderlijk jaar. Zodra de pandemie uitbrak en de marktomstandigheden verslechterden greep Chevron in en werden de kosten en investeringen teruggebracht. 

Investeringen

Chevron liet eind 2020 al weten in 2021 voor 14 miljard dollar te zullen investeren. Het olieconcern wil tot en met 2025 jaarlijks 14 tot 16 miljard dollar spenderen aan investeringen en exploratie. 

Daarmee investeert Chevron flink minder dan eerder aangegeven. Aanvankelijk mikte de oliereus nog op 19 tot 22 miljard dollar aan investeringen per jaar tot en met 2024.

Het aandeel Chevron noteerde vrijdag in de elektronische handel licht in het rood.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Chevron presteert beter dan verwacht
  2. Winst Chevron schiet tekort

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Chevron Corp kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht