Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Olieprijs flink omhoog na verlenging OPEC+ afspraken

Olieprijs flink omhoog na verlenging OPEC+ afspraken

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag flink gestegen. Op een settlement van 63,83 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,2 procent duurder. Dit is het hoogste niveau in bijna twee jaar.

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april. Dit maakte OPEC+ donderdag bekend in een persbericht.

Er is een uitzondering voor Rusland en Kazachstan. Die mogen vanwege seizoensinvloeden de productie met respectievelijk 130.000 en 20.000 vaten per dag verhogen.

De naleving van de afspraken ligt momenteel op 103 procent, aldus OPEC+.

Verder verlengt Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag, die eind deze maand zou aflopen, tot en met april.

Volgens econoom Hans van Cleef van ABN AMRO zijn de Saoedi's terughoudend en willen ze de onzekerheid met betrekking tot het vraagherstel op kunnen vangen.

ABN AMRO wees verder op twee achtergrondfactoren van betekenis die een rol kunnen spelen. De eerste betreft de verhouding tussen de VS en Saoedi-Arabië na de beschuldiging van Washington van betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij de moord op journalist Kashoggi. 

De tweede factor betreft de bereidheid van de VS mee te doen aan het nucleaire akkoord van Iran. Iran zou in ruil voor die participatie minder sanctiemaatregelen van de VS vragen en dat impliceert meer olieproductie en dus ook export.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht