Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Pas op voor oplaaiende prijzenoorlog in ETF-land

Pas op voor oplaaiende prijzenoorlog in ETF-land

Vanguard Group is van plan om deze maand het handelen in hun 1800 ETF’s gratis te maken. Andere partijen boden al eerder het gratis handelen in bepaalde ETF’s aan, maar nog niet in zulke grote getale. Experts maken zich zorgen over een oplaaiende prijzenoorlog in de ETF-markt, zo staat in een bericht op Cnbc te lezen.

Vanguard heeft maar liefst 5 biljoen dollar onder beheer en staat erom bekend dat klanten tegen lage kosten kunnen 'buy & hold' beleggen in indexfondsen en ETF's. Experts maken zich nu zorgen dat de langetermijnfilosofie van Vanguard in het geding komt en dat het kortetermijndenken aangemoedigd wordt, nu het zich in een prijzenoorlog stort.

Commissievrij

Beleggers kunnen in dat geval in meer dan 1800 ETF’s commissievrij handelen. De gigant doet dit om klandizie bij rivalen als Fidelity Investments, Charles Schwab en TD Ameritrade weg te halen. Deze partijen boden al het gratis handelen in bepaalde ETF’s aan, maar nog niet in zulke grote getale als Vanguard nu doet.

Eerder konden alleen klanten die minimaal een miljoen dollar bij de firma hadden ondergebracht gratis in ETF’s handelen, en ook daar waren restricties verbonden aan hoeveel transacties in een periode van twaalf maanden gedaan mochten worden. Nu zijn er geen restricties meer en is er geen minimuminleg meer nodig.

Experts denken nu dat concurrenten terug zullen slaan. Zij vrezen dat er een lijn overschreden wordt - tussen klanten helpen met low cost-beleggen, en hen kwaad doen - als de prijzenoorlog in de ETF-markt doorzet.

'Te veel handelen'

Neena Mishra, directeur ETF research bij Zacks Investment Research: “Ze kunnen niet allemaal commissievrij worden, maar ze zullen ook competitief moeten blijven. Er is geen twijfel dat beleggers gaan profiteren als de prijzenoorlog escaleert, maar er is ook een downside. Als het traden zo makkelijk en zo goedkoop wordt, gaan beleggers ook meer handelen, vooral in volatiele markten. De volatiliteit is terug dit jaar, en dat leidt waarschijnlijk tot te veel ETF-trading”, waarschuwt ze. 

Met ETF’s wordt het eenvoudiger gemaakt om rendement na te jagen in populaire sectoren of segmenten van de markt die dan goed presteren, of juist de slecht presterende te shorten. Maar vaak duiken beleggers pas in een sterke sector als het te laat is, en shorten ze een zwakke sector pas als de bodem al bereikt is. Mishra: “De markt timen is meestal een zinloze bezigheid, en te veel handelen leidt vaak juist tot slechtere prestaties.”

'Verkeerde motivatie'

Mitch Goldberg, president van beleggingsadviesbureau ClientFirst, sluit zich daarbij aan. “Het probleem bij commissievrij ETF-handelen ligt ‘m in de motivatie ervan. De reden waarom dit gedaan wordt is dat een partij niet wil dat een klant naar de concurrent gaat."

"Ze zeggen dat ze er zijn voor de retailbelegger, maar ik denk juist dat ze de ‘gokker’ in de belegger willen aanspreken, zodat hij meer gaat handelen. Er zit een verschil in het omlaag brengen van de kosten en het proberen om klanten meer te laten handelen. Uiteindelijk is de klant hier niet bij gebaat denk ik.”

Geen zorgen

Medewerkers bij Vanguard maken zich geen zorgen en stellen dat klanten niet aan het handje meegenomen hoeven te worden, zegt een woordvoerder. “Ze hebben genoeg kennis en ervaring om goed met ETF’s om te kunnen gaan.” Vanguard-beleggers gaan voor de lange termijn buy & hold-filosofie, en er is geen sprake van een ‘verleidingseffect’, zo stelt de aanbieder.

Lees ook: Handelen in ETF's? Vier tips

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 mei

    1. Aalberts Q1-cijfers
    2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
    3. Consumenten- en producentenprijzen april (VK)
    4. Heijmans - Beleggersdag
    5. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    6. Bestaande woningverkopen april (VS)
    7. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    8. Federal Reserve notulen (VS) volitaliteit verwacht
    9. Nvidia Q1-cijfers
    10. Snowflake Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht