Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 tips voor de beste dividendaandelen

5 tips voor de beste dividendaandelen

Investeren in dividendaandelen kan veel winst opleveren. Toch betekent dat niet dat een bedrijf dat dividend uitkeert altijd een geweldige investering is. Om succesvol te zijn als inkomstenbelegger, moet u verder denken dan alleen het rendement.

Het kan gebeuren dat een bedrijf zijn dividend niet langer kan betalen en gedwongen wordt om het te verlagen. Of de koers van het aandeel daalt, waardoor het dividendredement ineens stijgt.

Chuck Saletta van The Motley Fool geeft in dit artikel vijf tips om de beste dividendaandelen te vinden:

1. Let op bedrijven met operationele voordelen

Om elk kwartaal een dividend te kunnen betalen moet een onderneming voldoen aan drie criteria. Ten eerste moet het bedrijf in staat zijn om voldoende contant geld te genereren om zijn kosten te dekken. Ten tweede moet het investeren in zowel het onderhoud als de uitbreiding van zijn infrastructuur. En tot slot moet het relevant blijven ten opzichte van de concurrentie.

Dat is een hele klus, en alleen de sterkste bedrijven kunnen dat op lange termijn volhouden, aldus Saletta.

2. Zoek naar vergelijkbare dividendrendementen

Als het dividendrendement van een bepaald bedrijf veel hoger ligt dan dat van vergelijkbare bedrijven, kan dat duiden op een ‘rendementsvalkuil.' Oftewel: u hebt wellicht te maken met een bedrijf dat de hoge dividenduitkering niet kan volhouden en op het punt staat dit te verlagen, met alle gevolgen van dien voor de koers van het aandeel.

Volgens Saletta kunt u het beste beleggen in ondernemingen die een dividendrendement hebben dat vergelijkbaar is met dat van de concurrentie. Zijn er weinig andere vergelijkbare bedrijven te vinden, kijk dan naar het gemiddelde dividendrendement van de sector. 

3. Zoek naar een uitbetalingsratio van 25%-75%

Net als het totale rendement van een bedrijf geeft de uitbetalingsratio – oftwel het deel van de winst dat wordt uitgekeerd als dividend - een belangrijke indicatie van de kwaliteit van dat dividend.

Een te hoge ratio zou kunnen betekenen dat het dividend dreigt te worden verlaagd omdat het bedrijf niet in zijn activiteiten kan investeren. En een te lage uitbetalingsratio kan erop duiden dat het bedrijf zijn dividend niet zo belangrijk vindt, of denkt dat de winst niet hoog genoeg is om de betalingen te blijven volhouden.

Volgens Saletta ligt de ideale uitbetalingsratio tussen de 25% en 75% van de winst.

4. Kies voor een bedrijf met een solide balans

Kijk bij het zoeken naar een aantrekkelijk dividendaandeel goed naar de balans van een bedrijf, en dan vooral naar de verhouding tussen schulden en eigen vermogen. Dividend is niet verplicht, en het afbetalen van schulden zal doorgaans voorrang krijgen.

5. Zoek naar een stijgende trend in het rendement

Een bedrijf dat zijn dividend verhoogt beloont zowel eigenaren als aandeelhouders voor de financiële risico's die ze nemen. Het verhogen van een dividenduitkering vereist een grote financiële discipline in de hele organisatie, en als het jaren achter elkaar omhoog is gegaan geeft dat een zeker verrouwen in de toekomst.

Lees ook: 14 dividendaandelen om op te rekenen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht