Robeco behoorlijk bullish voor 2021

Door Lucia Rodenburg op 20 november 2020 11:15 | Views: 10.351

Robeco behoorlijk bullish voor 2021

Donderdag presenteerde Robeco de jaarlijkse outlook, die behoorlijk bullish is voor 2021. Jeroen Blokland, Head of Multi Asset bij Robeco, stelde dat het een goed jaar gaat worden voor risky assets, met bovengemiddelde rendementen voor aandelen.

De presentatie kreeg de titel ‘Tackling the trilemma.’ Daarmee doelen ze op de lastige verhouding tussen de volksgezondheid, een terugkeer naar een normale economie en persoonlijke vrijheid. 

Vaccin speelt sleutelrol

Volgens Blokland speelt de komst van een vaccin een cruciale rol bij de oplossing van dit trilemma.

“In ons basisscenario komt een vaccin beschikbaar in de eerste helft van 2021. Eigenlijk hangt alles af van wanneer het precies komt en hoe effectief het gaat zijn. Die effectiviteit hangt ook van de bereidheid onder mensen om het te nemen. Die bereidheid neemt nu af."

Terug naar een normale economie

Toch is Robeco heel optimistisch. Een vaccin kan ons helpen naar een nieuw normaal. Blokland spreekt liever niet van het nieuwe normaal. "Gaan we weer naar kantoor? Gaan we weer vliegen? Gaan we boodschappen doen omdat we dat willen, of omdat het moet? We zullen weer terugkeren naar een normale economie, maar toch zal die hier en daar anders zijn dan voor Covid-19.”

De expert ziet verder een verschil met de crisis van 2008. “Toen was er bijna geen samenwerking tussen economieën. Nu hebben we te maken met een exogene gezondheidsshock, die ons allemaal treft, en zien we veel meer internationale samenwerking.”

Aanjager aandelenkoersen

Volgens hem kan de combinatie van een succesvol vaccin, fiscale en monetaire stimulering en groei van het bbp, zorgen voor verdere winstgroei. “De winst per aandeel kan naar pre-corona-niveaus. In ons basisscenario is de winstgroei van 20% dé aanjager van aandelenkoersen.”

Maar, aangezien de waarderingen al behoorlijk hoog zijn nu, ziet hij daar niet heel veel meer ruimte. “Toch mogen we volgend jaar gezonde rendementen op aandelen verwachten.”

Staatsobligaties alleen positief als het helemaal misgaat

Staatsobligaties geven volgend jaar alleen en positief rendement als het economisch helemaal misgaat.

In het basisscenario gaat de vermogensbeheerder echter uit van negatieve rendementen voor staatsobligaties, ten gevolge van iets stijgende rentes en de verdere rotatie van staatsobligaties naar bedrijfsobligaties.

Grondstoffen

Wat betreft grondstoffen: Bij een wereldwijd economisch herstel profiteren verkopers van industriële metalen.

Ook de vraag naar olie stijgt, waarbij de OPEC+ de productie minder sterk zal verhogen om vraag en aanbod meer bij elkaar te brengen. Dat ondersteunt de olieprijs. Een stijging van de grondstoffenprijzen is met name positief voor aandelen uit de opkomende markten, aldus Robeco.

Lees ook: 'Covid-19 sleept ons niet nieuwe 'ice age' in'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront