Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Omkeerpatroon

De Europese aandelenmarkten kwamen gisteren enigszins tot rust na de forse dalingen van de dagen daarvoor. In de voorafgaande dagen werd de correctie weer in volle hevigheid voortgezet tot lagere bodems.

Ondanks dat direct fors lagere niveaus werden opgezocht, leek het neerwaarts potentieel in de meeste indices wel beperkt. Met een dieptepunt van net onder de 300 naderde de AEX bijvoorbeeld al de bovenkant van de zware steunzone van 291 tot 296.

Hier liggen zowel de sinds september stijgende bodemlijn, evenals het oude bekende uitbraakniveau van 296 en de decemberbodem van 291. Een beweging hieronder zou een verdere verzwakking veroorzaken, maar dat ligt niet voor de hand.

Hogere bodem
Ik zie de huidige terugval na de top van 337 nog steeds als normale maar forse correctie voor de vorming van een hogere langetermijnbodem. De hogere bodems bepalen namelijk de steilheid van de trend.

Tussenliggende steun is verder nog te vinden bij het 50%-Fibonacci-retracementniveau van 297. Dit is een retracementniveau tussen de bodem van 256 en de top van 337.

Opvallend was dat gisteren een tweedaags omkeerpatroon werd gevormd op deze relatieve rustdag, te weten een harami ook wel bekend als een inside day. Dit is een aanwijzing voor een verdere stijging in de komende dagen.

De eerste weerstand ligt bij het 200-daags gemiddelde van 305,20, maar dat zal slechts een kleine hapering veroorzaken. Ik verwacht toch in de komende dagen een verder herstel en dit herstel zal bepalend zijn voor het einde van de correctie of juist een lagere top veroorzaken.

Aanval op 343
Kijkend naar de recente doorbraak boven de derde en meest scherp dalende toppenlijn (vanaf de 327), de uitbodemende MACD en de opwaartse doorbraak in de RSI (na een bodem boven het 30-puntenniveau), blijft bodemvorming naar mijn mening een reële mogelijkheid.

De te breken niveaus liggen bij:

  • de middelste dalende toppenlijn (vanaf de top van 332,50) van nu 312
  • de recente top van 313,40

Zolang de AEX in de komende dagen hieronder topt, is de kans groot op een lagere top en een beweging naar lagere niveaus onder de 300. Toch moeten we serieus rekening houden met het einde van deze correctie en een opwaartse draai in de komende weken in deze té negatieve algemene beursomgeving.

Ik blijf vooralsnog bij mijn mening dat de AEX in de komende maanden de aanval kan inzetten naar de zone 343 tot 347.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Olie
Let verder op de recente opwaartse uitbraak in de olieprijs (WTI) door de scherp dalende kortetermijntoppenlijn. De langere toppenlijn (sinds de top van 110 op 1 maart) ligt nu bij 105,70 en daarboven wordt de definitieve bevestiging gegeven.

Belangrijk is verder dat de olieprijs de laatste weken zijn sinds november stijgende bodemlijn continu heeft gebruikt als springplank. Deze ligt nu bij 101,50. Daaronder mag een nieuwe daling worden verwacht naar de recente bodem van 100,70 tot mogelijk zelfs de zone 95 tot 97, maar een dergelijke terugval ligt nu niet voor de hand.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht