Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: En nu?

Wat een kracht zit er in de AEX. Niks geen Neerwaartse druk opvoeren, zoals mijn columntitel van gisteren aangaf, maar een opheffing van alle gevormde toppatronen. Betekent dit dat de opwaartse weg weer volledig openstaat naar aanzienlijke koersen?

In het middellangetermijnbeeld wel, dat heb ik in de afgelopen weken ook al veelvuldig aangegeven, maar in het kortetermijnbeeld houd ik mijn twijfels en verwacht dat het opwaarts potentieel beperkt blijft en de kans op een terugtest in de komende weken nog steeds realistisch is.

In de afgelopen zes handelsdagen werden veel candlestick-toppatronen gevormd in de AEX. Met de slotdoorbraak door de 425,80 en de beweging tot boven de 427 werden al deze patronen weer opgeheven. Hiermee is ruimte gecreëerd naar de sinds juni stijgende toppenlijn van nu 431.

Belangrijke toppenlijn

Als we kijken naar de laatste weken dan ligt bij 431,40 nog een zeer steil stijgende toppenlijn. Ik had eerlijk gezegd, deze verdere ophoging van de jaartop nu niet meer verwacht, maar het opwaarts potentieel lijkt dus nog steeds beperkt.

Pas een duidelijke slotbeweging hierboven en bevestiging met hogere toppen en doorbraken in andere indices, zorgt voor een mogelijke directe vervolgbeweging naar de 450 punten.

Eerst een bodem

Zoals u weet ligt mijn doel voor de komende paar maanden bij de zone 450 tot 462, maar deze verwacht ik pas in het eerste kwartaal van 2015 en na een terugtest en vorming van een hogere kortetermijnbodem.

De huidige stijgende kortetermijntrend is te steil en er blijven meerdere aanwijzingen aanwezig dit wijzen op de aanstaande terugtest.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de afgelopen weken gaf ik aan dat een top verwacht mocht worden rond de jaartop van 425,80 tot maximaal de sinds juni stijgende toppenlijn, maar ik had in de afgelopen dagen verwacht dat deze top al was gezet. De enige weerstanden in de AEX liggen dus rond de 431.

Toch eerst een terugtest

Het eerste steunpunt ligt bij 425,80 en daaronder bij de 421,50. Zolang de AEX niet door de genoemde stijgende toppenlijn (op slotbasis) weet te breken, blijft een terugtest in de komende paar weken naar de zone 409 tot 415,90 een realistische verwachting voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

De technische indicatoren staan nog steeds op (zeer) hoge niveaus, waarbij overigens wel opvalt dat de RSI de hoge overboughtconditie die tijdens de vorige top bij 425,80 (september) werd aangeraakt, nu niet meer weet te behalen.

Geen bevestiging

Als ik naar de internationale indices kijk, dan blijkt de doorbraak van de AEX gisteren redelijk op zichzelf te staan:

  • De DAX testte bijna zijn jaartop van 10.050, maar sloot hier nog een eind onder.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • De Stoxx Europe 600 bleef ook onder de zware en meervoudig geteste horizontale weerstandszone.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Ook in de Verenigde Staten werden de toppen van de afgelopen dagen niet meer doorbroken en het gevormde dark cloud cover-patroon in de S&P 500 is nog steeds geldig als toppatroon.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe topsignalen

Een doorbraak van de AEX door de sinds juni stijgende toppenlijn zou dan ook samen moeten vallen met structurele doorbraken in deze indices om geldig te zijn.

Zolang dat niet gebeurt, moeten we zeer alert blijven op nieuwe topvormingsignalen en de start van een plotselinge en snelle neerwaartse terugtest.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht