Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nog veel cijfers in België

Nog veel cijfers in België

(ABM FN) Komende week krijgen we uit ons eigen land nog een hoop bedrijfscijfers te verwerken en komt de Europese Centrale Bank met een nieuw rentebesluit op donderdag. 

De macro-economische week beginnen we maandag met een industrieel productiecijfer van onze grootste buur, Duitsland. Nederland en Frankrijk volgen woensdag, het Verenigd Koninkrijk en de gehele eurozone op vrijdag. 

Dinsdag zien we Japanse en Europese groeicijfers passeren. Ook een handelsbalans voor Duitsland staat op de planning, het Verenigd Koninkrijk geeft vrijdag inzage in haar export en import. 

Het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in het midden- en kleinbedrijf staat eveneens voor dinsdag geprogrammeerd. Woensdag publiceert China het consumenten- en producentenvertrouwen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, onderzocht door de Universiteit van Michigan, volgt vrijdag. 

De Amerikaanse inflatie krijgen we woensdag te weten, Duitsland is vrijdag aan de beurt.

In het kader van de recente rentevrees zullen deze data met extra aandacht worden bekeken.

Geen wijzigingen verwacht bij ECB

Donderdag is dé dag van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Voorzitter Christine Lagarde zou in haar bijhorende toelichting na het rentebesluit wel eens kunnen ingaan op de oplopende lange rente. Wijzigingen in het beleid worden niet verwacht.

Economen van Bank of America denken dat Lagarde de markten zal geruststellen dat het accommoderende monetaire beleid wordt gehandhaafd op de lange termijn om de gunstige financiële condities te waarborgen.

"We verwachten geen taper tantrum in Europa", aldus de economen.

Vooral in Amerika stijgt de obligatierente echter maar voorzitter Jerome Powell liet er zich daar niet door van de wijs brengen. Hij zal het beleid nog lang soepel houden maar is ook niet van plan volop in te grijpen om die lange rente weer te drukken. De beurzen waren afgelopen weken in ieder geval niet tevreden met de hogere marktrentes, waardoor vooral toekomstige winsten minder waard worden. 

Ook op donderdag zullen de wekelijkse steunaanvragen uit de VS weer gepubliceerd worden, volgend op een sterk Amerikaans banenrapport afgelopen vrijdag.

Dit weekend keurde de Amerikaanse Senaat, net als het Huis van Afgevaardigden een week eerder, het steunpakket van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar goed. Daarin zit ook extra bijstand voor werklozen in de VS en geld voor de verdere uitrol van vaccinatieprogramma's.

In de VS lijken de vaccinaties inmiddels goed op gang te komen, terwijl deze in Europa wat blijven slabakken. 

De olieprijs steeg afgelopen week ruim 7 procent nadat OPEC en zijn bondgenoten hun productie-afspraken verlengden tot en met april. Komende week komt de OPEC met zijn maandrapport over de oliemarkt, waardoor de olieprijs verder in beweging kan komen.

Bedrijfscijfers

In eigen land openen maandag Atenor, Bois Sauvage en D’Ieteren de boeken. Dinsdag zijn Mithra en Bpost aan de beurt, gevolgd door Agfa-Gevaert en Balta op woensdag. 

Donderdag opent holding GBL de boeken, net als Care Property Invest. Vrijdag zijn er jaarcijfers voor UnifiedPost, dat vorig jaar naar de beurs trok. 

In het buitenland, waar het cijferseizoen duidelijk over het hoogtepunt is, kunnen we Pearson op maandag vernoemen, Deutsche Post en Basic-Fit op dinsdag, Adidas, Campbell Soup, Oracle en Just Eat Takeaway op woensdag en Rolls-Royce op donderdag. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 juni

    1. Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    2. Industriële productie mei (Chi) volitaliteit verwacht
    3. ING Beleggersdag
    4. Flow Traders ex €0,15 dividend
    5. Empire State index juni (VS)
  2. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht