Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Winstdruk Campine

(ABM FN) Campine heeft in 2018 de winst en omzet onder druk zien staan, mede door lagere metaalprijzen, en verlaagde het dividend met circa 20 procent. Dat maakte het loodrecyclingbedrijf dinsdagochtend bekend.

In het afgelopen boekjaar daalde de nettowinst van 7,0 miljoen tot 5,8 miljoen euro, maar dit was wel het op twee na beste nettoresultaat ooit voor het bedrijf. De omzet daalde met 2,9 procent tot 210 miljoen euro, ondanks een volumegroei van 2,7 procent. Een forse daling van de metaalprijzen in de tweede helft van 2018, als gevolg van internationale handelsoorlogen en onzekerheden rond Brexit, speelde het loodrecyclingbedrijf niet in de kaart.

Campine sprak evenwel van positieve resultaten, waardoor de solvabiliteitsratio tot 48 procent steeg. Hiermee scoort Campine naar eigen zeggen het beste uit de sector.

“In ons recyclage businessmodel heeft een snelle en forse daling van de loodprijs een negatieve impact op onze marges” verklaart CEO Wim De Vos. De prijzen die Campine betaalt voor afgedankte batterijen en ander loodafval volgen immers slechts met vertraging deze trend."

Toch sprak Campine van een succesvol jaar. "Alle business units dragen nu substantieel bij tot het resultaat en we hebben een sterke balans, die ons toelaat het zware investeringsprogramma verder te zetten”, aldus voorzitter Patrick De Groote.

Het bedrijf wil 1,9 miljoen euro aan dividenden uitkeren, hetgeen overeenkomst met 1,25 euro per aandeel. Over 2017 werd nog 1,55 euro per aandeel uitgekeerd.

Outlook

In 2019 verwacht Campine de positieve resultaten van de twee vorige jaren verder te zetten en een solide basis te leggen voor een winstgevende groei.

In het tweede semester van 2019 wordt een uitspraak verwacht in de rechtszaak tussen Campine en de Europese Commissie. Hierbij vecht Campine de betrokkenheid van deelname aan een batterijenaankoopkartel aan.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beperkte omzetgroei voor Campine 2.0
  2. Campine ziet resultaten verder verbeteren

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Campine kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht