Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese inflatie in centrum van aandacht
Beeld: Euronext

Europese inflatie in centrum van aandacht

(ABM FN) Komende week zullen beleggers vooral oog hebben voor inflatiecijfers uit Europa, inkoopmanagersindices en nog enkele bedrijfscijfers. 

Maandag beginnen we de week met de Chinese industriële productie. De Japanse productie staat woensdag op de band. 

De tweede dag van de week staan enkele groeicijfers gepland. Niet in het minst voor de hele eurozone maar ook voor onze noorderburen in Nederland en vroeger op de dag ook reeds Japan. De hele muntunie en Nederland publiceren dinsdag ook handelsbalansen. 

Woensdag staat in het teken van de Europese en Britse inflatie. Na een stevig opgelopen inflatie, maar liefst 4,2 procent, in april in de Verenigde Staten zijn beleggers komende week benieuwd naar de situatie in Europa. Als ook op ons continent de inflatie stevig oploopt zal de vrees voor een krapper monetair beleid nog aan kracht winnen. De lange rentes in Amerika gingen vorige week alvast hoger, om vervolgens iets terug te zakken. 

Ook de Duitse tienjaarsrente stijgt en kruipt daarmee dichter naar het nulpunt.

Diezelfde dag komen trouwens ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve naar buiten. Deze werden echter genomen tijdens een vergadering voor de bekendmaking van het erg hoge inflatiecijfer. 

We krijgen eveneens op woensdag al een vooruitblik op toekomstige inflatie aan de hand van producentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Als de bedrijven hun hogere inkoopprijzen weten door te rekenen kunnen we immers hogere consumentenprijzen verwachten. Duitsland komt donderdag met haar producentenprijzen. 

Nog belangrijk op donderdag zijn de wekelijkse steunaanvragen in Amerika, alsook de leidende indicatoren uit het land en de lopende rekening van de eurozone. 

Vrijdag is een drukke macro-economische dag. Het belangrijkste is wellicht de reeks aan samengestelde inkoopmanagersindices uit Japan, het Verenigd Koninkrijk, tal van Europese landen, de eurozone als geheel en de Verenigde Staten. 

De inkoopdata reflecteren vermoedelijk enerzijds de heropening van economieën maar anderzijds ook de leveringsproblemen waar fabrieken mee kampen.

Verder staan vrijdag een Japanse handelsbalans gepland alsook het consumentenvertrouwen in Nederland, België en de hele eurozone. 

Bedrijfscijfers

Het gros van de kwartaalcijfers ligt achter ons. Woensdag zijn er cijfers van Elia, Care Property Invest, Home Invest Belgium en Atenor. Donderdag openen EVS, Ackermans & van Haaren, Gimv en IBA de boeken. 

Naast cijfers zijn er enkele ex-dividenddata komende dagen. De Nationale Bank knipt woensdag het couponnetje samen met Qrf. Leasinvest volgt donderdag en CFE, Lotus Bakeries en VGP vrijdag. 

Verder een hele hoop jaarvergaderingen. De Nationale Bank en Leasinvest bijten maandag de spits af. Dinsdag volgen Jensen, Qrf, Exmar, Lotus Bakeries, Elia, Montea, Roularta en Econocom. Woensdag komen de aandeelhouders van Picanol, Ageas en Inclusio bijeen. Euronav en Mithra staan voor donderdag geprogrammeerd, Resilux voor vrijdag. 

In het buitenland opent Ryanair maandag de boeken. Dinsdag zijn er resultaten van Home Depot, Macy’s en Walmart. Woensdag volgt Target. Donderdag bekijken we de cijfers van Tencent, EasyJet en Applied Materials. Deere sluit vrijdag de week af. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht