Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Shell-bulls in recordregen
Beeld: Shell

Shell-bulls in recordregen

In de afgelopen weken is de koers van Shell flink opgelopen, tot zelfs een record stand van 29+. Hoe dat allemaal zo is gekomen is voor een chartist niet van belang, voor hem geldt immers 'Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van'.

Maar wat herbergen de grafieken? Hoe ziet de te verwachten koersroute er uit? Waar schuilen de kansen en bedreigingen? 

Positief vaarwater

Laat ik beginnen met het duiden van de weekchart. Daar zie ik een aanzwellende trendmatige beweging, na de recente consolidatiefase tot aan 28,00.

Een mooi proces van hogere toppen en hogere bodems zorgt voor een positieve ondertoon, maar wat gaan de bulls doen bij 29+? Gaan ze de ATH scherpstellen? Of vinden ze het wel goed zo en vallen ze terug naar 28,00 om dat als steunzone te testen? Hou de kleur van de candle goed in de gaten, want dat is veelal de eerste indicatie waaruit blijkt wat de spelers van plan zijn. 

Lange termijn-swings

De maandkaart toont eveneens een positief koersbeeld met grote opgaande en neergaande swings. Er is geen overspannenheid en de indicatoren herbergen nog wel meer stijgingsruimte, dus de 30+ zone lijkt haalbaar.

Toch een waarschuwende vinger, want de RSI geeft aan dat het momentum enigszins wegloopt uit de grafiek. Dus ook op dit tijdvenster de kleur van de candle goed in de gaten houden.  

Vinger aan de pols

Voor trendvolgende beleggers zien de charts er uitstekend uit en lijkt niets in de weg te staan om de koers verder noordwaarts te stuwen tot boven 30+. De bulls voeren de regie, dus zolang er witte candles worden geproduceerd mogen koopposities worden aangehouden.

Mochten er zwarte candles verschijnen, dan is het uit hoofde van Money Management niet verkeerd om deels wat winsten te verzilveren. 

Bekijk hier de Shell-Turbo's van BNP Paribas

Risicowaarschuwing: 

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 Retail beleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Disclaimer: 

Nico Bakker  is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl). Wouter de Boer is medewerker van BTAC. 

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker dan wel De Boer geven diens technische mening weer over het betreffende item in de hoedanigheid van technisch analist en consultant. De beloning van BTAC, Bakker of De Boer staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie. 

Op het moment van schrijven heeft Nico Bakker en/of Wouter de Boer van BTAC in privé dan wel zakelijk mogelijk een long of short positie in een van de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document dan wel financiële instrumenten die hieraan zijn gerelateerd. Er kan ook sprake zijn van indirecte deelnemingen via beleggingsfondsen, pensioenfondsen en/of kapitaalverzekeringen waarin wordt belegd en waar hij of andere medewerkers van BTAC geen invloed hebben op het beleggingsbeleid. Verder zijn er geen andere potentiële belangenconflicten bekend.

Deze aanbevelingen zijn niet opgesteld overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied en zijn evenmin onderworpen aan een verbod om al vóór de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied te handelen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 juni

    1. Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    2. Industriële productie mei (Chi) volitaliteit verwacht
    3. ING Beleggersdag
    4. Flow Traders ex €0,15 dividend
    5. Empire State index juni (VS)
  2. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht