Kansen in opkomende markten

Door Belegger.nl op 11 februari 2020 14:15 | Views: 4.747

Kansen in opkomende markten

Nu aandelenmarkten over de hele wereld op recordhoogte staan, zijn beleggers naarstig op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun portefeuilles te diversifiëren. Opkomende markten staan na lange tijd weer in het middelpunt van de belangstelling.

Van 2000 tot 2010 waren de opkomende markten de lievelingen van veel beleggers, aldus US News. De MSCI Emerging Markets Index steeg tijdens die periode op jaarbasis gemiddeld met bijna 16%.

Maar in de negen jaar eindigend in 2019 genereerde de MSCI index slechts een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 2%, waar de S&P 500 in dezelfde periode ongeveer 13% opleverde.

Na het ondertekenen van de eerste fase van een handelsovereenkomst tussen de VS en China leek een investering in China een logische stap. Toen gooide de uitbraak van het dodelijke en onvoorspelbare coronavirus begin 2020 roet in het eten.

Wat zijn opkomende markten?

Opkomende markten zijn economieën met een laag tot middelhoog inkomen per hoofd van de bevolking; daarom kan China worden beschouwd als een opkomende markt, ook al is het de op één na grootste economie ter wereld.

Uit een recent onderzoek van Bank of America Global Research naar de beleggingsvooruitzichten voor 2020 blijkt dat grote investeerders momenteel 32% van hun posities buiten de VS hebben belegd. In augustus was dat nog maar 12%.

De sterke Amerikaanse dollar, diverse politieke verstoringen en dalende grondstofprijzen hebben de economieën van opkomende landen in de afgelopen tien jaar hard getroffen, aldus Ajay Krishnan, portefeuillemanager bij Wasatch Global Investors. Hij merkt op dat deze matige prestaties gedurende het afgelopen decennium de opkomende markten nu een stuk goedkoper hebben gemaakt dan de ontwikkelde regio's.

Beleggen in China

Twee van de bekendste en grootste op China gerichte indexfondsen zijn de iShares Core MSCI Emerging Markets ETF en de Vanguard FTSE Emerging Markets ETF. Beide fondsen hebben meer dan een derde van hun belangen in Hongkong en China.

Een derde fonds, het Fidelity Emerging Markets Fund, is voor 29% van zijn beleggingen aan China blootgesteld.

Beleggen buiten China

De Chinese beurzen zijn deze week flink weggezakt door nieuws over het coronavirus. Krishnan wijst erop dat zes maanden na het einde van de SARS-epidemie in 2002-03 de opkomende markten weer aantrokken. Toch is hij voorzichtig. "Het is een virus waar we niet veel van weten, dus we gaan zien hoe het uitpakt."

Beleggers die een meer gediversifieerde positie in opkomende markten willen, moeten wellicht op zoek gaan naar indexfondsen die de blootstelling aan China beperken, zoals de iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF, of kiezen voor een actief beheerd beleggingsfonds dat op zoek is naar andere kansen in de opkomende markten.

Huishoudelijke producten

In plaats te investeren in een bepaalde regio of sector raadt Jack Nelson, portfoliomanager bij Stewart Investors in Sydney, beleggers aan om te investeren in individuele aandelen, vooral van bedrijven die zich richten op huishoudelijke producten.

Nelson is geïnteresseerd in China, maar maakt zich zorgen over het gebrek aan transparantie in dat land. Daarom heeft hij belegd in ondernemingen in andere landen die toegang hebben tot China, zoals het Japanse babyverzorgingsbedrijf Pigeon Global.

India

De favoriete opkomende markt van Krishnan is India. Wasatch Global Investors heeft momenteel 30% van zijn posities belegd in het land, dat volgens Krishnan in de afgelopen 10 jaar economische en andere hervormingen heeft doorgevoerd die het zullen helpen om verder te groeien. Ook heeft India een jonge en snel groeiende bevolking.

"Hun productiviteitsgroei is de hoogste ter wereld, dus die factoren zeggen me dat India zal kunnen blijven groeien zonder inflatoire druk", besluit Krishnan.

Lees ook: Hoe te beleggen in opkomende markten?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group