Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom de lange termijn loont

Waarom de lange termijn loont

Velen kennen de uitspraak dat beleggen iets is voor de lange termijn. Maar waarom eigenlijk? In deze column leg ik uit wat op de lange termijn bepalend is voor de ontwikkeling van aandelenkoersen. En belangrijker, hoe u als belegger hier uw voordeel mee kunt doen.

Aandelen: de basis

Als koper van een aandeel wordt u voor een (klein) gedeelte eigenaar van de onderneming waarin u investeert. Het idee is dat onderneming uw ingebrachte kapitaal gebruikt om meer winst te maken. Door winst te maken groeit de waarde van een bedrijf, en daarmee ook de waarde van uw aandeel.

Vraag en aanbod

Ondanks stabiele winstresultaten kan de beurswaarde van een aandeel van tijd tot tijd flink op en neer bewegen. Dit is het gevolg van vraag en aanbod op de financiële markten. Is de vraag relatief hoog, dan komt dit tot uiting in een hogere beurskoers.

De waarde van uw investering is dus niet alleen afhankelijk van de (verwachte) winstresultaten, maar ook van de koers die beleggers bereid zijn hiervoor te betalen. Laatstgenoemde noemen we ook wel de koers/winstverhouding (K/W).

Het gaat om de verwachtingen

De koersontwikkeling van uw aandeel is dus afhankelijk van de toekomstige winstontwikkeling én de waardering die beleggers hieraan toekennen (K/W).

De toekomstige K/W is lastig te voorspellen. Naast economische factoren speelt namelijk ook de menselijke psychologie hierin een rol (denk aan angst en hebzucht). Bovendien vertoont deze geen op- of neerwaartse trend op de lange termijn.

De winstgevendheid laat zich beter voorspellen dan de K/W. Op de lange termijn is de winstgevendheid van het bedrijfsleven gerelateerd aan de economische groei. De ontwikkeling van de economische groei is op de lange termijn positief en vrij stabiel. 

Korte versus lange termijn

Op de korte termijn hebben zowel winstverwachtingen als de waardering die beleggers hieraan toekennen (K/W) impact op de groei van aandelenkoersen. 

Op de lange termijn middelen de waardeschommelingen, als gevolg van een veranderende K/W, grotendeels tegen elkaar uit. De bijdrage van de K/W komt daarom niet zozeer tot uiting in groei, maar in de beweeglijkheid van aandelenkoersen. Hierbij de opmerking dat de begin- en eindpunten van de meetperiode wel genomen moeten zijn in relatief 'normale' economische omstandigheden.  

De winstgroei is op de lange termijn het belangrijkst voor de groei van aandelenkoersen. Daarom zijn voor langetermijnbeleggers de economische groeivooruitzichten van groot belang. 

Houd het hoofd koel

Dit verklaart waarom beleggers voor de lange termijn zich niet moeten laten afleiden door beweeglijkheid op de beurs. Op de lange termijn bewegen aandelenkoersen namelijk omhoog. Deze opwaartse trend is niet zo vreemd als u beseft dat economieën – en bedrijfswinsten – normaal gesproken ook groeien.

Zolang de economische groeivooruitzichten gunstig zijn – en verwachte bedrijfswinsten naar verwachting dus stijgen – is de kans op een positief resultaat op de lange termijn groot. Neem daarom bij beweeglijkheid geen overhaaste beslissingen. Houd als lange-termijnbelegger het hoofd koel en vergroot zo de kans op een positief eindresultaat.  

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht