Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Experts blijven optimistisch

Ja, ook voor de maand september zagen de experts het helemaal zitten en toch ging de AEX met 4,4% naar beneden. Dat lijkt een bescheiden daling, gezien de intraday-bewegingen die we soms hebben gezien.

Overigens waren de IEX-lezers ook positief gestemd. Hier en daar proefde ik wel een bepaalde mate van moedeloosheid:

  • antwoorden als: "het is misschien beter om dit aan casinobezoekers te vragen"
  • of het niet meer durven invullen van de aandelen die het in de komende maanden moeten gaan doen 
  • ook werd voorgesteld om de enquête bij politici te houden, "die bepalen toch de uitkomst".

Ja, beleggingsexpert zijn is blijkbaar een emotioneel zwaar beroep. Voor de komende maand is men toch weer positief gestemd. Wat minder dan vorige maand, maar positief nog zeker. Van de experts verwacht 53% een stijging van minimaal 2%.

Voorspelling oktober  
optimistisch 53%
neutraal 16%
pessimistisch 31%
 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 60%
neutraal 16%
pessimistisch 24%


Sentiment komende maand

Sentiment komende halfjaar

Waarderingsfactoren
Het optimisme wordt vooral gedragen door het geloof dat de politiek met een daadkrachtige oplossing komt. Als de puinhoop maar groot genoeg is. Het lijkt dat aan die voorwaarde wel voldaan is.

Een expert wees nog even op de Olympische Spelen. Ook toen dacht men dat het een volledig puinhoop zou worden. En toch bleek het uiteindelijk mee te vallen. Sommige experts die een daling verwachten vrezen dat er ook deze maand geen oplossing komt. Sterker nog dat Italië het volgende slachtoffer wordt.

Ook denken sommige optimisten dat de cijfers niet zo slecht zullen zijn als de beurs nu vreest. Voor de langere termijn spelen ook dit keer dezelfde factoren een rol.

Opvallend is dat het percentage optimisten gelijk blijft, terwijl het percentage pessimisten is toegenomen. Hier werden ook de waarderingsfactoren naar voren gehaald. Het dividendrendementen zijn hoog en de rente is laag.

Top en flop
De winnaars en verliezers durf ik u eigenlijk niet te geven. Het is wonderbaarlijk maar waar: opnieuw zou een fictief hedgefonds van de experts geld hebben verloren. Liefst 7,2% dit keer. Dat komt overigens aardig overeen met de werkelijkheid.

Ook in de gewone hedgefundwereld zijn flinke verliezen te zien. En dit keer hebben de IEX-lezers juist een prachtresultaat laten zien van plus 7,2%. Bij de toppers had ze een van de grootste verliezers, Arcelor Mittal te pakken.

Dat aandeel ging met maar liefst 21,4% naar beneden, terwijl het toch bij verre favoriet was. Bij de floppers wist men twee aandelen uit te kiezen die toch nog omhoog gingen, Unilever en Ahold.

Ahold was zelfs de grootste stijger binnen de AEX. Per saldo gingen de toppers met gemiddeld 11,8% omlaag en de floppers met maar 4,6%. Opmerkelijk is dat de vier aandelen die in september een stijging lieten zien twee defensieve namen en twee cyclische namen zijn:

Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +11 -21,4% Heineken -4 -3,7%
ING +4 -11,5% Unilever -4 0,8%
Aegon +3 -2,2% Unibail Rodamco -4 -10,6%
Aperam +3 -14,2% Wolters Kluwer -3 -7,2%
Fugro 3 -9,8% Akzo Nobel -3 -6,0%
      Corio -3 -14,2%
      Ahold -3 8,7%
Gemiddeld   -11,8% Gemiddeld   -4,6%
AEX   -4,4%      

Arcelor Mittal en ING favoriet...
Voor de komende maand denken de profs opnieuw dat Arcelor Mittal en ING het goed zullen doen. Ook Aegon staat weer in de top. Alleen TNT Express is er bij gekomen. De bemoedigende woorden van het topmanagement hebben blijkbaar hun uitwerking gehad.

...en Unilever niet
Bij ING verwachten de experts dat het aandeel kan stijgen door de verkoop van bedrijfsonderdelen. Bij de floppers staan allemaal defensieve namen, die het reeds erg goed hebben gedaan en PostNL.

Toppers Stemmen Floppers Stemmen
ING +7 Unilever -8
Arcelor Mittal +7 PostNL -4
TNT Express +3 Wolters Kluwer -3
Aegon +3 Heineken -3

Deze maand deden er 62 beursprofessionals aan de enquête mee

Corn van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht