Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX zit in zeer smalle handelsruimte

TA: Wachten op impulsen

Het speelveld is in het kortetermijnbeeld zeer smal en het is wachten op de volgende impulsen. Ruim twee weken geleden werd er nog een kleine terugtest gestart vanaf de top bij 456,50. Deze terugval stokte bij 446.

In de afgelopen week is de handelsruimte nog smaller geworden waarbij een meervoudige onderkant werd gevormd bij de 447,95. De bovenkant werd vorige week tot op heden bepaald bij 454,15, een bewegingsruimte in de laatste week dus van ongeveer 6 indexpunten.

De weerstandszone 456,50 tot 458 werd in de afgelopen maanden (sinds april) geregeld getest maar telkens te zwaar bevonden. Telkens werd in deze zone een top gevormd waarna een correctieve beweging of terugtest werd gestart. Hierdoor lijkt deze horde onneembaar.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Sterke weerstand

Toch is dit niet mijn visie en verwacht ik juist een opwaarts vervolg. Een opwaartse doorbraak zou een krachtig vervolgsignaal betekenen en de weg direct openen richting mijn volgende doel van 475. Bij 456,50 tot 458 ligt een aanzienlijk weerstandszone:

  • de neklijn van een sinds april in ontwikkeling zijnde omgekeerd hoofd-schouderpatroon, dat nu in de afrondende fase zit
  • de horizontale bovenkant van een grote stijgende driehoeksformatie die vanaf de junibodem bij 409 in ontwikkeling is
  • het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele neerwaartse beweging tussen de top van augustus vorig jaar (505) en de zeer belangrijke langetermijnbodem van dit jaar in februari bij 378,50

Uit al deze patronen is overigens een doel voor de komende zes maanden te berekenen van ongeveer 505 tot 510 punten. De zone 495 tot 510 blijft dan ook voor deze periode mijn volgende langetermijndoel.

Vizier omhoog

Zolang de AEX in de komende dagen (week) boven de recente bodem van 446 weet te blijven, blijft de druk op een opwaarts vervolg boven de 456,50 tot 458 groot. Onder de 446 ontstaat meer neerwaartse ruimte richting het 50-daags gemiddelde van 444,30 en de zone 437 tot 438. In deze zone liggen:

  • het 200-daags gemiddelde
  • de bodem van enkele weken geleden

Toch acht ik de kans op een dergelijke verdere terugval beperkt. Ik blijf het vizier richten op de zone 456,50 tot 458. In de afgelopen week werden bij de hogere zeerkortetermijnbodem van 447,95 enkele bodempatronen gevormd: een doji-hammer die deel uitmaakte van het tweedaagse bullish engulfing-bodempatroon.

Smalle handelsruimte

Ook de vorming van deze patronen op een hoog niveau geeft naar mijn mening aan dat de opwaartse druk intact is en dit aanloopje gebruikt kan gaan worden voor een opwaarts vervolg. Boven de zone 456,50 tot 458 ontstaat direct ruimte naar de 475. Tussenliggend zijn geen belangrijke weerstanden meer te vinden.

Er is dus sprake van een relatief saaie en zeer smalle handelsruimte de laatste tijd. Het is daarbij wachten op nieuwe impulsen. De opwaartse druk is nog steeds intact waarbij er meerdere signalen aanwezig zijn die wijzen op een opwaarts vervolg. Een periode van krachtopbouw naar mijn mening.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX richting 11.430

De DAX is al een stap verder. De Duitse index brak al door de zone 10.475 tot 10.485 die vergelijkbaar is met de 458 in de AEX. Wel was de DAX een van de laatste indices die recent een golden cross maakte tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

Na de vorming van een top net onder de weerstand van 10.860 is er een dalende kortetermijntoppenlijn te zien. Deze terugval zorgde voor een terugtest tot bijna de 10.400, een klassieke terugtest.

Zodra de dalende toppenlijn van nu 10.560 op slotbasis wordt gebroken, is de terugval afgerond en kan de druk op in eerste instantie de 10.860 weer worden opgevoerd. Voor de komende periode verwacht ik een verder opwaarts vervolg naar de novembertop van 11.430.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht