Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Farmabedrijven zetten Bel20 op verlies

Farmabedrijven zetten Bel20 op verlies

(ABM FN) De Brusselse beurs opende vrijdag sterk lager waarna een herstel begon dat duurde tot de opening van de Amerikaanse beurzen. Nadien werd de daling weer ingezet waarbij vooral de verliezen van de farma en biotechbedrijven opviel.

Tegen het slot noteerde de Bel20 1,0 procent lager op 3.769,14 punten. Vorige week sloot de index nog af op 3.761,99 punten.

Vandaag keken beleggers voornamelijk uit naar het Amerikaanse banenrapport dat veel sterker was dan verwacht. Afgelopen maand was sprake van een banengroei van 379.000. De markt had een stijging met 210.000 banen verwacht. De werkloosheid daalde in februari naar 6,2 procent waar door economen 6,3 procent was verwacht.

"Het lijkt er op dat in de Verenigde Staten veel de goede kant uitgaat, zoals de daling van het aantal besmettingen, de uitvoering van de vaccinatieprogramma's en het aanstaande steunpakket van 1,9 biljoen dollar” aldus Philip Marey, marktanalist bij Rabobank.

“Het land zit in een dienstenrecessie waarmee in totaal 20 miljoen banen moeten worden teruggehaald en waarvan er nu 10 miljoen binnen' zijn” aldus de marktanalist. “Het gros ervan zit in horeca en vrije tijd en met het aantal van 355.000 in februari voor deze sector is het verlies van december van bijna een half miljoen deels goedgemaakt”.

“De vraag is of het tempo waarin het nu gaat, wordt volgehouden, maar de signalen ogen gunstig" aldus Marey.

De goede banencijfers zijn dan wel positief, toch verhogen ze de vrees dat de inflatie kan oplopen de komende maanden wat ook impact kan hebben op de rente. Met de recente verkoopgolf door de rentevrees kan dat beleggers extra redenen geven om geld van tafel te nemen.

“Vooral de snelheid van de rentestijging dreigt een probleem te worden als ze andere financiële parameters beïnvloedt” zegt Mathias Van der Jeugt, Head of Market Research bij KBC. “Die maken het op hun beurt weer moeilijker om de tewerkstellings- en inflatiedoelstellingen te behalen”.

In de marktenzaal van KBC is ook te horen dat het banenrapport initieel de rente omhoog duwde, maar dat er nadien een terugval was. “Zo neemt dit cijfer de nood deels weg van de Federal Reserve voor verdere monetaire versoepelingen” aldus KBC wat dan ook weer positief nieuws is voor beleggers die bang zijn van verder stijgende rentes.

Ook werd vandaag de handelscijfers in de VS gepubliceerd. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in januari gestegen. Het tekort ging van 66,6 miljard dollar in december naar 68,2 miljard in januari, een stijging van 1,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1910. De olieprijzen stegen met 0,5 procent verder, na een flinke koerssprong op donderdag.

Stijgers en dalers

In de Bel20 index waren de dalers in de meerderheid waarbij 15 van de 20 aandelen negatief afsloten. De sterkste stijger was ING dat 1,6 procent won gevolgd door Ackermans & Van Haaren met een winst van 0,9 procent.

Argen-x moest nogmaals 5,5 procent inleveren. Beleggers reageren teleurgesteld op de jaarcijfers dat het biotechbedrijf donderdagochtend publiceerde en het plotse vertrek van de CFO. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel naar 220,00 euro.

Ook UCB en Galapagos verloren vandaag 3,7 en 3,1 procent.

Op de tweede lijn won EVS nog eens 6,3 procent. Het aandeel zat donderdag al in de lift na een koersdoelverhoging door KBC Securities.

De omzet van vastgoedinvesteerder Immobel daalde in 2020 met 11 procent van 420 naar 375 miljoen euro. De EBITDA nam zelfs met 58 procent af tot 52,8 miljoen euro, tegenover 124,6 miljoen een jaar eerder. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Het EPRA-resultaat van vastgoedbedrijf Ascencio daalde van 7,3 miljoen euro vorig jaar naar 7,1 miljoen euro het afgelopen kwartaal, oftewel 1,08 euro per aandeel. Het nettoresultaat daalde dan weer van 12,5 miljoen euro naar 6,0 miljoen euro. Het aandeel gaf 0,5 procent prijs.

Bij de kleinere aandelen spoot Resilux 6,2 procent omhoog en Roularta 3,8 procent na positieve cijfers.

Resilux heeft in 2020 de winst sterk zien stijgen, ondanks een dalende omzet. Gezien de huidige onzekerheid rond de coronapandemie "is het moeilijk om concrete vooruitzichten te geven met betrekking tot de resultaten voor 2021", zei Resilux donderdag.

Roularta heeft in 2020 de gevolgen van de coronacrisis gevoeld, zowel positief als negatief, en zag de resultaten per saldo onder druk staan. KBC Securities en Degroof Petercam zetten het aandeel op hun kooplijst.

Xior heeft vandaag 178,9 miljoen euro opgehaald met zijn kapitaaloperatie. Er werd ingeschreven op 3,9 miljoen nieuwe aandelen oftewel 92,62 van het aantal aangeboden nieuwe aandelen tegen 46,70 euro per aandeel.De rest werd via scrips verkocht zodat Xior netto na kosten ongeveer 175 miljoen euro zal overhouden. Het aandeel sloot 1,7 procent hoger af.

De omzet van Jensen daalde met 26,2 procent van 332,2 in 2019 naar 245,2 miljoen euro in het afgelopen jaar. Als gevolg van de coronacrisis heeft Jensen te maken gehad met een aanzienlijke vertraging in het binnenhalen van orders, met enkele annuleringen van projecten en met uitstel van bevestigde orders tot gevolg. De EBIT daalde met een nog forsere 44,4 procent naar 12,8 miljoen euro. Het aandeel bleef stabiel.

Volgens De Tijd zou het waterbedrijf Ekopak dat gespecialiseerd is in waterbesparing en -recyclage bij bedrijven werken aan een beursgang op de Brusselse beurs. Marc Coucke bezit 49 procent van het bedrijf.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood. De Nasdaq kreeg opnieuw een aardig verlies te verwerken, van 1,6 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht