Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nobelprijswinnaar waarschuwt voor crisis door handelsoorlog

Nobelprijswinnaar waarschuwt voor crisis door handelsoorlog

Verder oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, als gevolg van de dreigende importheffingen van beide kanten, zouden onmiddellijk kunnen leiden tot een economische crisis. Dat heeft econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller gezegd tegen Cnbc.

Een eventuele handelsoorlog tussen de VS en China zal volgens de Yale-econoom "onmiddellijk leiden tot een economische crisis", omdat Amerikaanse bedrijven niet zijn voorbereid om China uit hun aanbodketen of businessmodellen te schrappen.

"Deze bedrijven zijn gebouwd op een langetermijnplanning. Ze hebben een arsenaal aan geschoolde beroepskrachten opgebouwd en bepaalde manieren ontwikkeld om zaken te doen. Als er plotseling een streep gaat door de invoer uit China, moeten ze dat elders allemaal weer helemaal opnieuw gaan uitvinden", zei hij op het jaarlijkse China Development Forum.

'Geen aanzienlijk inflatoir effect'

Shiller verwacht geen aanzienlijk inflatoir effect in de VS van de verhoging importtarieven voor staal en aluminium. Maar de econoom waarschuwt wel dat de verhitte handelsretoriek van beide kanten de Amerikaanse economie in een recessie zou kunnen doen belanden.

"Als je vraagt naar de impact ervan op de economie, denk ik dat deze meer psychologisch dan direct is, tenzij beide landen echt losgaan met importtarieven", zei hij.

De Yale-econoom wees op de meest beruchte tarievenoorlog ooit, tijdens de Grote Depressie. Deze heeft volgens hem de economische groei niet direct in grote mate beïnvloed, maar mogelijk wel het vertrouwen vernietigd en de bereidheid van bedrijven om te plannen voor de toekomst. "Het is precies deze afwachtende houding die een recessie kan veroorzaken", zo waarschuwt hij.

Timing had beroerder gekund

De wereldeconomie heeft de afgelopen maanden op volle kracht gedraaid. Een handelsoorlog zou een einde kunnen maken aan dat sterke momentum. Maar dankzij het laatste jaar van groei is er volgens Shiller wel een enige capaciteit om handelsgerelateerde nervositeit op te vangen.

Op dat vlak kan de beslissing van de Amerikaanse president Trump tot het handelsoffensief als "goede timing" worden beschouwd. "Als hij dit in 2009 zou hebben gedaan, zou het catastrofaal zijn geweest", zei Shiller.

Hij voegt er wel aan toe dat hij denkt dat het besluit van Trump alleen is gebaseerd op zijn eigen, persoonlijke timing. "Hij is nu één jaar president. Het wordt tijd dat hij iets doet dat de opwinding van mensen opwekt. Hij heeft een levensfilosofie waarbij geldt: als je beroemd wil blijven - waar hij duidelijk van geniet - moet je constant nieuws maken."

Schoolpleingedrag

Shiller uitte ook kritiek op Trump. Hij noemt hem "een showman" die kennelijk geniet van beroemdheden, maar handelt op een manier die "absoluut niet past bij een president".

De econoom verwees hierbij naar Trump's recente Twitter-berichten over voormalig vice-president Joe Biden, die volgens hem getuigen van schoolpleingedrag. "Het is absoluut niet passend voor een president", voegde hij eraan toe.

Shiller twijfelt ook aan de geschiktheid van andere leden van de Amerikaanse regering en zei dat de president "een aantal extremistische mensen heeft aangenomen". Hij noemt als voorbeeld Peter Navarro, de handelsadviseur van het Witte Huis, die boeken heeft geschreven met de titel "Dood door China" en "De komende China-oorlogen".

"Het lijkt mij dat geen enkele verantwoordelijke president daar geloof aan zou hechten, maar hier zijn we. Ik denk dat hij een showman is die dit om binnenlandse politieke redenen", aldus Shiller, die daarbij verwijst naar de komende tussentijdse verkiezingen en Trump's ambitie om in 2020 herkozen te worden.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 mei

    1. Aalberts Q1-cijfers
    2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
    3. Consumenten- en producentenprijzen april (VK)
    4. Heijmans - Beleggersdag
    5. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    6. Bestaande woningverkopen april (VS)
    7. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    8. Federal Reserve notulen (VS) volitaliteit verwacht
    9. Nvidia Q1-cijfers
    10. Snowflake Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht