Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Meevaller voor AB InBev'

'Meevaller voor AB InBev'

Deze week kwam ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev met de jaarcijfers. Beleggers werden positief verrast met een sterke stijging van de Ebitda. Een meevaller, volgens Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. 

Echter, de schuld van maar liefst 100 miljard dollar hangt nog steeds als een molensteen om de nek van AB InBev. 

40% onderuit

“Dat is erg veel geld en het is de voornaamste reden dat het aandeel fors onder druk is komen te staan op de beurs. Een koersdaling van 40%; dat komt, zeker bij een defensief bedrijf als AB InBev, niet vaak voor.”

Het bedrijf realiseerde in 2018 een omzet van 54,7 miljard dollar, iets lager dan 2017 (56,4 miljard dollar). Die daling hangt echter samen met aanpassingen aan de productportefeuille, schrijft de analist. “Daarvoor gecorrigeerd werd er juist een groei van 4,8% gerealiseerd.”

Ebitda valt mee

De Ebitda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) viel volgens de analist erg mee. Die groeide met 8% en kwam uit op 22,1 miljard dollar. “De markt hield juist rekening met een kleine afname. De kostenbesparing en synergievoordelen die voortvloeien uit de overname van SAB Miller dragen bij aan het goede resultaat.

De enorme schuldenberg verdwijnt er niet mee, maar het zal de zorgen erover op zijn minst afzwakken, stelt Crum. “Het bedrijf heeft recent een grote herfinanciering afgerond, waarbij de looptijd van de schuld aanzienlijk is verlengd.”

De Amerikaanse dollar vormt wel een tegenwind als het gaat om de schuldenafbouw. “Ze hebben relatief veel geleend in dollars, terwijl de omzet en kosten voor een groot deel uit non-dollars bestaat.” 

Stevige groei in 2019

Toch is de brouwer wel optimistisch gestemd over aankomend jaar, en de analist ook. “We rekenen op een stevige groei, waarbij het dan wel een beetje mee moet zitten in de opkomende markten, zowel economisch als valutatechnisch.”

Bekijk ook: 'Stevige lift mogelijk voor AB InBev'

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht