Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 lager van start na verliezen op Wall Street
Beeld: Euronext

Bel20 lager van start na verliezen op Wall Street

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat donderdag in het rood van start, nadat Wall Street onder aanvoering van techaandelen woensdagavond terrein prijs moest geven. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van krap 2 procent. 

De Bel20 sloot woensdag na een volatiel handelsverloop juist nog anderhalf procent hoger op 3.958,30 punten, nadat Wall Street tegenvallende inflatiedata naast zich neer leek te leggen. 

Na het slot in Brussel kwam echter de verkoopdruk op Wall Street toch weer op gang. Techbeurs Nasdaq sloot uiteindelijk ruim 3 procent lager, terwijl de Dow Jones index 1 procent prijs gaf. 

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de consumentenprijzen in april op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,3 procent en 8,3 procent, tegen een prognose van 0,2 procent en 8,1 procent. De sterker dan verwachte stijging van de consumentenprijzen voedt de vrees dat de Federal Reserve tijdens de volgende beleidsvergadering alsnog de rente zal verhogen met 75 basispunten.

Wat de onzekerheid in de markt verder vergroot is de oorlog in Oekraïne, waardoor de inflatie nog verder wordt aangejaagd, en de coronalockdowns in China, wat het economisch herstel frustreert. Op dit laatste vlak lijkt evenwel het tij gekeerd, nu het dagelijkse aantal gevallen in China inmiddels gedaald is tot het laagste niveau sinds eind februari.

Woensdag sorteerden de olieprijzen voor op een herstellende Chinese vraag met een stijging voor de Amerikaanse olie-future in New York met 6 procent naar 105,71 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend daalt de future met ruim 1 procent. 

Illustratief voor de de ‘bullmarkt’ in grondstoffen en de ‘bearmarkt’ in technologie was de afwisseling woensdag van Apple als ’s wereld duurste bedrijf, naar beurswaarde gemeten, door de Saoedische oliegigant Aramco. Het aandeel Apple daalde woensdag 5 procent en heeft nu een beurswaarde van 2,4 biljoen dollar. 

Analist Tom Lee van Fundstrat blijft evenwel positief gestemd over aandelen. "Het is interessant om te constateren dat de versnelling van de daling van aandelen deze week niet gepaard is gegaan met stijgende obligatierendementen of een oplopende VIX."

"De obligatiemarkt is eigenlijk behoorlijk stabiel geweest, ondanks de inflatiecijfers [van woensdag]", voegde Lee toe. Woensdag daalde het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zelfs met 2 basispunten naar 2,89 procent. Begin deze week piekte het rendement nog op 3,17 procent. 

In Azië dalen de beurzen in Tokio en Sydney vanochtend krap anderhalf procent. De Shanghai Composite noteert wel nipt in het groen. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de producentenprijzen in de VS, allebei van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

KBC zag  de winst in het eerste kwartaal onder druk staan, al was de daling minder sterk dan analisten hadden verwacht. Het nettoresultaat van KBC bedroeg 458 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 557 miljoen euro en in het slotkwartaal van 2021 zelfs 663 miljoen euro. Toch is dit fors beter dan de analistenconsensus die slechts uitging van 409 miljoen euro.

Luierfabrikant Ontex zag in het eerste kwartaal, zoals door KBC Securities verwacht, de marges onder druk staan, terwijl de omzet wel steeg. Ontex denkt dat in het hele boekjaar, ondanks de onzekerheden en de hoge inflatie, de omzet met hoge eencijferige cijfers zal stijgen. Ook verwacht de luierfabrikant dat de recurrente EBITDA-marge in de tweede jaarhelft zal verbeteren. 

Montea verhoogde de outlook voor het hele boekjaar. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van het EPRA-resultaat tot 4,00 euro per aandeel en een dividend van 3,23 euro per aandeel, ofwel 7 procent meer dan in 2021.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 1,6 procent tot 3.935,25 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 31.834,37 punten en de Nasdaq sloot 3,2 procent lager op 11.364,24 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht