Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fonds van de week: Black Asian Tiger Bond Fund

Fonds van de week: Black Asian Tiger Bond Fund

Sterk leiderschap en een goed uitgevoerd beleggingsproces door een deskundig ondersteunend team zorgen voor groot vertrouwen in het BlackRock Asian Tiger Bond Fund. Het fonds krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

BlackRock Asian Tiger Bond Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Above Average
  • Fondshuis: Above Average
  • Beleggingsproces: Above Average

Deze strategie wordt gekenmerkt door indrukwekkend leiderschap, een goed ondersteunend team en een goed uitgevoerde beleggingsaanpak door het team. De vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating legt meer nadruk op kosten en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse D2, die van belang is voor particuliere beleggers, omhoog van Bronze naar Silver.

Beheerteam

Hoofd Aziatische vastrentende waarden en credit Neeraj Seth heeft deze strategie sinds 2012 geleid, maar trad eind 2018 terug uit de dagelijkse leiding en verantwoordelijkheden. Hij richt zich nu op het maken van macro-visies weergaven en het risicobudget van de portefeuille, en hij blijft bovendien de eindbeslisser op de portefeuille. Met 23 jaar beleggingservaring en veel aandacht voor detail heeft Seth altijd indruk op ons gemaakt met zijn marktkennis en hij is een van onze favoriete Aziatische credit managers.

Artur Piasecki en Ronie Ganguly zijn in november 2018 aangesteld als co-managers van de strategie. Eerder ondersteunden ze de strategie als onderdeel van het Aziatische credit portefeuillemanagementteam sinds 2009 en 2016, respectievelijk. Het duo heeft gemiddeld 20 jaar beleggingservaring en houdt toezicht op de de dagelijkse operaties van de strategie, waarbij Ganguly zich richt op de portefeuilleopbouw en algehele creditselectie en Piasecki meer input geeft over high yield credits.

Ons vertrouwen in de capaciteiten van het duo groeit en de prestaties van het fonds zijn solide sinds hun aantreden als mede-beslissers. Het trio wordt ondersteund door een groot Aziatisch vastrentend-waarden team van 22 leden - inclusief 10 credit analisten - die gemiddeld 13,5 jaar beleggingservaring en 5,8 jaar vaste aanstelling meebrengen. Het team is gestabiliseerd na een periode van verhoogd personeel verloop in 2016, hoewel meer dan de helft daarvan onvrijwillig was, wat laat zien dat het team voor toptalent gaat.

Fondshuis

De voordelen van BlackRock wegen op tegen de nadelen; het verdient een een Above Average Parent rating. BlackRock belegt in totaal 6,4 biljoen dollar voor haar cliënten en is daarmee ongeëvenaard in grootte maar ook in invloed. Het fondshuis is marktleider en zet de standaard voor passieve beleggers met iShares. Het heeft een diep en getalenteerd vastrentende-waarden team.

De Aladdin-software is een essentieel hulpmiddel voor risicoanalyse en portefeuillebeheer voor de industrie. BlackRock Financial Markets Advisory heeft het vertrouwen en de mandaten van veel overheden veiliggesteld, waaronder het op pandemieën geïnspireerde schuldopkoopprogramma van de Federal Reserve. BlackRock biedt ook oplossingen op het gebied van alternatives, factor- en private equity-beleggingen en is voornemens zijn beursgenoteerde ESG-fondsen te verdubbelen en ESG in al haar strategieën op te nemen. De kosten voor haar producten zijn ook verbeterd.

De opgang van BlackRock heeft echter tegenslagen gekend. Meerdere pogingen om de line-up van actieve aandelenfondsen te vernieuwen, hebben nog niet geleid tot hetzelfde succes als bij de assetclass vastrentende waarden. Het bedrijf heeft tot nu toe slechts een aantal strategieën gelanceerd en die onder de aandacht gebracht bij haar investeerders.

In 2019 en 2020 heeft het fondshuis twee executives en een closed-end fondsmanager ontslagen wegens schending van de gedragscode van BlackRock, wat aantoont hoe moeilijk het kan zijn om bij zo'n kolos een ethische cultuur te koesteren en te handhaven. Hoewel het de deugd van ESG predikt, heeft het vaak de kant van het management gekozen bij het stemmen met een ESG volmacht. BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar weet wat de beste manier is om haar eindbeleggers te bedienen.

Proces

Deze op Aziatisch credit in harde valuta gerichte strategie maakt gebruik van een bewezen teamgebaseerde aanpak die top-down en bottom-up analyse combineert analyse, die een bovengemiddelde procesbeoordeling verdient. De strategie heeft als benchmark de JPMorgan Asia Credit Index maar heeft de flexibiliteit om te beleggen in off-benchmark posities, inclusief tot 10% in obligaties in lokale valuta. Beheerder Neeraj Seth begint met een top-down weergave en besluit over het risicobudget aan de hand van verschillende alfabronnen, zoals spread, duratie en yield curve positionering, en de verdeling tussen investment grade en high yield.

Daar kan hij gebruikmaken van het enorme wereldwijde netwerk van BlackRock, inclusief wekelijkse bijeenkomsten met wereldwijde CIO vastrentende waarden Rick Reider en het beleggingscomité voor opkomende markten, dat bijdraagt aan enkele obligatiestrategieën die bij ons in hoog aanzien staan. De beheerder heeft de bevoegdheid om een onafhankelijke macro outlook te vormen, en dat betekent soms dat hij een andere macro-strategie toepast dan de wereldwijde teams.

Dat heeft in het verleden goed gewerkt, maar is niet altijd zonder meer herhaalbaar. Co-managers Artur Piasecki en Ronie Ganguly werken nauw samen met het team van kredietanalisten om individuele credits te selecteren op basis van de financiële gezondheid van een uitgevende instelling, kapitaal structuur, managementkwaliteit, concurrentiepositie binnen de branche en relatieve waarderingen. De duratie en de blootstelling aan high yield worden doorgaans beheerd binnen de bandbreedte van +/- een jaar en +/- 10% ten opzichte van de benchmark.

Prestaties

De strategie heeft onder Neeraj Seth bewonderenswaardigr resultaten opgeleverd ten opzichte van concurrenten. Tussen 1 augustus 2012 en 31 juli 2020 leverde de aandelenklasse D2 een gemiddeld jaarlijks rendement van 4,82% op, waarmee het 23 basispunten achterbleef bij de JPMorgan Asia Credit Index (JACI), maar wel 90% van de categorie verslaat.

Het had een sterk 2019 met 11,81% rendement, waarmee het de index versloeg met 47 basispunten. In overeenstemming met het proces leverde credit selectie de grootste positieve bijdrage, gevolgd door positieve bijdragen van harde en lokale valutakoersen.

De strategie maakte in maart 2020 een duikeling tijdens de COVID-19-uitverkoop, en de aandelenklasse D2 daalde met 7,73%, maar is sindsdien hersteld zijn verliezen. Voor het jaar tot en met juli 2020 steeg de D2-aandelenklasse met 3,64%, en bleef achter bij de index die 4,51% deed, maar presteerde nog steeds beter dan 68% van rivalen. Een verschuiving van onderweging naar overweging in investment grade namen in de Filippijnen en Thailand in maart en april zorgde voor toegevoegde waarde, terwijl een overweging in investment grade namen in  Indonesië en India tegenwerkte. 

De volatiliteit is historisch gezien hoger dan de index, en dat kan worden toegeschreven aan de off-benchmark posities van de portefeuille. Dit risico kwam naar voren in 2013 toen de portefeuille in Aziatische lokale valuta schuldposities werd verkocht vanwege zorgen over potentiele renteverhogingen en een sterkere Amerikaanse dollar. Niettemin, deze off-benchmark posities hebben waarde toegevoegd op langere termijn.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Q laten dit fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte relatieve benchmarkprestaties, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht