Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wessanen: duur en duurzaam

Wessanen: duur en duurzaam

Zaterdag stond ik in de supermarkt met het wekelijkse lijstje in mijn handen te zoeken naar kamillethee. Van Zonnatura, kon ik uit de ernaast vermelde hiërogliefen opmaken. 

Zonnatura is van Wessanen, dat wist ik. Nu heeft Albert Heijn niet meer een aparte hoek voor biologische artikelen, maar plaatst ze deze tussen de gewone artikelen. 

Ik ben een boerenjongen en allergisch voor het woord biologisch. Alles wat tegenwoordig biologisch is, was vroeger gewoon naturel. Misschien ben ik ouderwets, maar al die kretologie op die producten doet me helemaal niks.

Helemaal nu Rosanne Hertzberger, iemand met verstand van zaken, onlangs eerlijk verteld heeft dat die vermaledijde E-nummers juist goed voor ons zijn.

Zonnatura en Clipper 

Enfin, wat ik wilde vertellen: naast de Zonnatura thee stond een heel assortiment Clipperspullen. Niet een beetje, nee, de hele santekraam. Clipper is ook van Wessanen. 

 

 

Enfin, om een kort verhaal lang te maken: Wessanen is al aardig ingeburgerd bij Appie. Ook nog op ooghoogte, de beste positie, en dat moet terug te zien zijn in de omzetcijfers.

Groei viel licht tegen

In het tweede kwartaal viel de groei echter wat tegen, zeker ten opzichte van het sterke eerste kwartaal. De organische groei van de eigen merken, waar de échte kracht van Wessanen ligt, kwam met 6,5% een stuk lager uit dan in KW1 (9,2%).

De totale groei van de omzet in KW2 kwam uit op 12,7% (KW1 15,2%) en te hopen is dat dit geen glijdende schaal is. De riante financiele positie van vorig jaar is gematerialiseerd in een aantal gerichte overnames. 

Dat betekent wel dat er nu weer een nettoschuld op de balans prijkt van 71 miljoen euro, met de bijbehorende rentelasten. Die overigens alweer aan het dalen is, eind vorig jaar stond er een schuld van 83 miljoen euro.  

Duur en duurzaam

Wessanen blijft technisch gezien een vrij duur aandeel, als ik kijk naar de onderliggende winst per aandeel. Dit kwartaal verdiende het evenveel als vorig jaar, met een veel hogere omzet.

Hier en daar zaten wat kosten verstopt waardoor een hogere winst er nog niet meteen uitkomt. De officiele koerswinstverhouding blijft daarmee hoog, zo tegen de dertig. Er zijn echter wel een paar redenen die de huidige waardering min of meer rechtvaardigen. Ten eerste is er het groeimodel. De markt waarin Wessanen zich gemanoeuvreerd heeft (gezonde voeding) groeit als kool en is zelfs in Nederland nog wat achtergebleven bij de ons omringende landen. 

Ten tweede zijn de grote voedingsbedrijven juist op zoek naar die groei. Als we kijken naar de prijzen die betaald worden in die sector (negen maal de omzet vorige week voor de voedingstak van Reckitt Benckiser), dan valt het met Wessanen nog wel mee. Uiteindelijk zal Wessanen wel opgesnoept worden door één van de grote jongens. 

Verdere overnames?

Al met al een licht tegenvallend kwartaal, door een paar kleine tegenvallertjes en wat mindere groei dan in het sterke eerste kwartaal. Ik vermoed dat Wessanen nog steeds om zich heen aan het kijken is naar gerichte, kleine overnames om de merkenpositie te versterken. 

De producten van Wessanen komen steeds meer uit de biologische hoek naar de mainstream-hoek. Dat betekent verdere groei, maar misschien ook wat margedruk straks. Zolang die groei in dit tempo doorkachelt, is er weinig aan de hand. 

Alhoewel ik niet direct een fan ben van de producten die ze verkopen, vind ik het daarom wel een attractief aandeel. Vroeg ingestapt, maar helaas ook veel te vroeg uitgestapt. 

Inberg heeft geen positie in Wessanen


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juli 2017 12:59
    Beste Nico, Rosanne Herzberger heeft ongetwijfeld verstand van zaken maar gebruik dit absoluut niet in deze discussie. Zij is gecorrumpeerd door de grote voedselconcerns waardoor zij totaal ononderbouwde en onjuiste stellingen poneert ten faveure van de bewerkte voedselindustrie. Zie www.facebook.com/biolicht/posts/17538... voor een artikel waarin korte metten wordt gemaakt met de inhoud en betrouwbaarheid van deze mevrouw.
  2. pim f 25 juli 2017 22:17
    quote:

    Ruben1982 schreef op 25 juli 2017 12:59:

    Beste Nico, Rosanne Herzberger heeft ongetwijfeld verstand van zaken maar gebruik dit absoluut niet in deze discussie. Zij is gecorrumpeerd door de grote voedselconcerns waardoor zij totaal ononderbouwde en onjuiste stellingen poneert ten faveure van de bewerkte voedselindustrie. Zie www.facebook.com/biolicht/posts/17538... voor een artikel waarin korte metten wordt gemaakt met de inhoud en betrouwbaarheid van deze mevrouw.
    Ik wil niet flauw zijn maar je als 'bewijs' linkt naar een of ander facebookpagina van een ortomoleculaire oplichter zonder enige opleiding, als dat de onderbouwing van je stelling is, verdien je pek en veren...
  3. forum rang 5 theo1 26 juli 2017 10:43
    Helemaal nu Rosanne Hertzberger, iemand met verstand van zaken, onlangs eerlijk verteld heeft dat die vermaledijde E-nummers juist goed voor ons zijn.

    E-nummers zijn goed voor ons in de zin dat ze het mogelijk maken om voor een redelijke prijs gezond voedsel te produceren dat redelijk lang houdbaar is en er toonbaar uitziet. De stoffen op zich zijn meestal vrij neutraal (niet perse gezond en ook niet ongezond). De meesten zijn ook puur natuurlijk (caroteen, caramel, melkzuur, citroenzuur hebben allemaal E-nummers).

    Een E-nummer is een toelatingsnummer voor een stof die als voedingsadditief wordt gebruikt. Als een stof een E-nummer heeft, is die dus toegelaten en door een testprocedure heen gekomen. Je mag er dus vanuit gaan dat met de kennis die er nu is, het een veilige stof is. Voor stoffen met E-nummers zijn ook maximaal toegestane hoeveelheden gespecificeerd.

    En ja, met langdurig, massaal gebruik is bijna elke stof schadelijk. Als je iedere dag een kilo quinoa wegwerkt, zal dat ook niet goed voor je zijn. In ieder geval is dat heel ongezond voor je portemonnee.
  4. [verwijderd] 26 juli 2017 11:31
    quote:

    blowvis schreef op 25 juli 2017 15:59:

    Lees steeds vaker dat aandelen duur zijn, dat is lekker veilig en je krijgt met deze opmerking later ook geen last.
    Wessanen is dus duur of min of meer te duur zoals je zegt
    Mijn vraag aan Nico,
    Is Wessanen nu te duur, want dat is heel wat anders.

    blowvisje,

    aandelen zijn historisch gezien duur, omdat de rente nu erg laag is. Bij een rente van pakweg 4% is dat een ander verhaal.

    Wessanen is objectief gezien duur, kijkend naar de winst per aandeel. Of het te duur is, is een ander verhaal.

    Als je kijkt wat er tegenwoordig betaalt wordt voor de voedingsbedrijven, kan er nog wel wat bij.

    Uiteindelijk is de waardering van Wessanen nu voor een groot deel gebaseerd op toekomstige groei. Die moet dan wel waargemaakt worden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links