Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unibail-Rodamco koopt Westfield

Unibail-Rodamco koopt Westfield

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


Vastgoedfonds Unibail-Rodamco wil de Australische branchegenoot Westfield overnemen. Er is al overeenstemming over een bod met bestuur en commissarissen van de Australiërs. Unibail biedt 0,01844 aandeel UR en $2,67 in cash. 

Het aandeel Westfield sloot vanochtend op de Australische beurs op $8,50, wat omgerekend €5,44 is. De prijs die Unibail in euro's betaalt is €6,40, een premie van 17,6%. Het totaalbedrag dat Unibail-Rodamco betaalt is ca. €13,2 miljard, waarvan 64% uit aandelen zal bestaan. 

Westfield staat al langer op het wensenlijstje van Unibail. Om verdere groei te realiseren is een grote overname momenteel het meest voor de hand liggend. 

boskalis

Met Westfield krijgt Unibail-Rodamco meteen exposure in twee andere grote markten: Westfield heeft 35 winkelcentra met 6500 winkels en is vooral gesitueerd in de duurdere steden van Engeland (27%) en de Verenigde Staten (73%). De bezettingsgraad is met 93,4% lager dan bij Unibail (97,5%). Geografisch een mooie fit dus voor Unibail, dat vooral in West-Europa zit. 

Rodamco Noord-Amerika

Er loopt nog wel een stukje historie door het bod: in augustus 2001 kocht Westfield het 24%-belang van pensioenfonds ABP in Rodamco Noord-Amerika. In een felle overnamestrijd, waarin het bestuur van RNA nieuwe aandelen uitgaf waardoor het belang van Westfield verwaterde, trok Westfield, samen met twee Amerikaanse vastgoedbedrijven, uiteindelijk aan het langste eind. Westfield kreeg veertien shopping centers van RNA in Noord-Amerika. 

De totale overnamesom inclusief schulden komt uit op €21 miljard ($24,7 miljard) waarmee de gezamenlijke entiteit in totaal 104 winkelcentra bezit met een marktwaarde van €61,1 miljard. Aan synergie-effecten wordt gerekend op jaarlijks €100 miljoen. De gezamenlijke schuldgraad komt uit op 39%. 

Westfield, genoteerd in de Australische hoofdindex, is qua beurswaarde 30% gedaald in een jaar tijd. In die zin dus een mooie aankoop. 

boskalis


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Dododo 12 december 2017 20:08
    Unibail in de AEX trekt veel "blind" geld aan, doordat AEX beleggers deels in UnRo moeten beleggen, of ze willen of niet. Daarom komt er een koers tot stand die redelijk BOVEN de intrinsieke waarde noteert, daar waar andere vastgoedfondsen veelal DIS-AGIO noteren (wat ook realiteit behoort te zijn). Overnames zijn GOED voor dat blinde geld in UnRo, omdat het AGIO wat afneemt. Maar oplettende beleggers kiezen liever een vastgoedfonds met (fiks) DIS-AGIO....
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links