Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Bent u er klaar voor?

Vooruitblik: Bent u er klaar voor?

Onnavolgbaar, dit filmpje legt de huidige markt inderdaad beter uit dan wie ook.

De top in de AEX was op 23 januari op 572,81. Sindsdien volgden twaalf dalings- en maar twee stijgingsdagen en staan we hier. Ik neem de grafiek over tien jaar om u te laten zien dat dit een correctie uit het boekje is. Lekker pittig en gekruid, zo vaak zagen we die niet sinds de bullmarket in maart 2009 begon.

Niet zichtbaar in de grafiek, maar er was ook nog een dip op één dag: 24 augustus 2015. Intradag deden we toen meen ik ook even -9,9%, om -5,2% te sluiten. De AEX doet overigens nu 15,8 keer de huidige winst en 3,5% dividendrendement. 


Voor de S&P lijkt het echter de sterkste correctie van de hele bullmarket:


Dat is het niet. Er was een ergere en er 2011 was er op een haar na zelfs even een bearmarket. Dat is formeel -20% over een X-periode vanaf de top. Nog even formeel: de index kost 22,2 keer de huidige winst en betaalt 2,3% dividendrendement. 


Onze buren vangen intussen de hardste klappen op. Tegen 14,8 de huidige winsten en 2,9% dividendrendement is de index van u. 


De MSCI World Index in euro's (in dollars is de schade -10,6%) kan met 60% Amerikaanse aandelen aan boord natuurlijk niet achterblijven. Deze index is de basis van veel trackerportfolio's en vandaar dat ik hem geef. Ik zit er zelf in via het Vanguard World Fund en die koop ik morgen extra bij. Want dip is dip. 


Inflatie en rentes

Dip is dip inderdaad, want meer is het nog niet. Correctie mag ook. Zelfs vind ik het een opluchting. Markten die jaren zeg maar 20% stijgen zonder noemenswaardige tegenbewegingen gaan als lemmingen op het ravijn af. Zie bijvoorbeeld 2000, Nikkei 225 1989, 1929 en de halve negentiende eeuw.

Sterker nog, aandelen doen gemiddeld door de jaren heen 7 à 8% bruto. Dan is het leuk dat de markten jaren beter doen, maar eens krijgen we dat op onze boterham. Als dan twee jaar lang zelfs een correctie uitblijft, dan is het niet raar dat Mr. Market even een keertje met gevel en al de vloer op komt zoals nu.

Als grote boosdoeners gelden de rentes en verwachte, oplopende inflatie, onder meer door loonstijgingen. Die lopen op door de economische hoogtijdagen, ook daar is niet raars aan. Woensdag verschijnen de Amerikaanse consumentenprijzen over janauri en die mag als Klapperrr van de Week aanwijzen.

Het gaat om de kerninflatie. Verwacht wordt +1,7% op jaarbasis. In december was het +1,8%.


Als die kerninflatie hoger dan verwacht uitkomt, kan het maar zo dat de Amerikaanse tienjaarsrente met 3% gaat flirten. Dat geldt momenteel zo'n beetje als het breekpunt van de lange, lange neerwaartse rentetrend sinds 1981.


Elders lopen de rentes ook op. Hier Duitsland, de EU en euro benchmark:


En Nederland. Er zit trouwens bijna geen verschil meer tussen ons en de Duitsers. Ofwel, de spread is weg. Ik zal het eens navragen, ik weet niet waarom dat is.


Nog even die andere grootmacht op de beurzen voor ik conclusies ga trekken: EUR/USD. Die trok weer wat aan deze week, maar lijkt even minder grote invloed op de aandelenkoersen te hebben. Tot voor twee weken zat onze dollargevoelige AEX aan een touwtje bij het ding, maar nu even niet meer.

Even tussendoor: appeltje-eitjes zijn ook van die beruchte rendementsvloerders op de beurs. U kent het wel, u hebt een wetmatigheid ontdekt, u denkt dat u het begrijpt, u zet er steeds meer geld op in met een steeds hoger risico, dan komt er een dag dat het niet meer werkt en bent u al uw winst kwijt.


Moraal van dit verhaal

Goed, conclusies:

  • Volstrekt normale beweging, daling, of correctie na als dat gestijg. De beurshistorie puilt er van uit.
  • Wat niet is kan komen, maar pas -20% vanaf de januaritoppen is er sprake van een bearmarket.
  • De aandelenbeurzen dalen om de goede reden: stijgende winsten waren al ingeprijsd. Oplopende inflatie, lonen en rentes horen bij een goed draaiende economie, maar kunnen wel de winsten onder druk gaan zetten, wat uiteindelijk vroeg of laat weer in een recessie resulteert.

Het grote probleem op de beurs is alleen dat er mensen, handelaren en beleggers rondlopen. En wij hebben een neus voor gekke en domme dingen doen. Wat mij nog het meest verbaast is dat het voorspellen van beurzen volkssport is, maar dat het lijkt alsof de helft niet weet wat ze moet doen als de boel een keertje daalt.

Van de week had ik 's avonds op Twitter iemand te gillen, of zijn DAX turbo nu was uitgestopt, omdat de DAX future op dat moment ausradiert werd. Mijn advies: lees de gebruiksaanwijzing van producten vóór u er uw geld in steekt. Anders verdient u eigenlijk ook niet beter. Vorige week schreef ik op deze plek dit:

Beleggen is niet zo moeilijk. Risico, kosten en yield (dividend en rente) weten we nagenoeg van tevoren. Alleen de koersontwikkeling weten we niet. En daar steken we al onze tijd en energie in, samen met onze hoogdravende visies en meningen over beurs en economie die toch nooit uitkomen.

Brengt mij bij dit plaatje, die ik van de week kreeg toegespeeld. Top! Vandaar dat ik zelf nooit één koers voorspel. Wees eerlijk ten aanzien van uzelf: hoeveel van de tijd die u per week voor handelen en beleggen beschikbaar hebt, verknoeit u aan deze onzin? Ja onzin, want u komt er toch niet uit.

Wat te doen?

Wat zal ik eens roepen naar aanleiding van dit alles?

  • De brede markt corrigeerde 10%, precies een dip. Staat u nu op -20% of erger, heeft u de hele week geen oog dicht gedaan en had u opvliegers en zweetaanvallen? Dan neemt u meer risico dan goed voor u is. U hebt nu de kans om aan te passen, want een helse bearmarket of krach kan u wegvagen.
  • Hetzelfde geldt als u nu op -5% staat en u zich verbaast dat iedereen zich zo druk maakt. Misschien neemt u wel te weinig risico.
  • Even tussendoor, als u nog maar een paar jaar belegt, dan is het echt niet raar dat u wakker hebt gelegen en de hele dag uw portfolio zit te F5'en. Dalen moet u leren. Maak u zelf alleen niks wijs, het hoort bij de beurzen. Gratis geld is er niet. Er moet jarenlang voor gewerkt of gestresst worden.
  • Nu te laat, maar weet van tevoren want u doet in een correctie. Want die staat op het bord voor u er erg in hebt. Als lange termijnpensioenbelegger koop ik zelf op iedere 10% daling extra bij (ik beleg al maandelijks). Daar heb ik ook de cash voor. Ik denk er verder niet over na, ik doe het gewoon.
  • Misschien staan ons nog een bearmarket en krach te wachten. Dat zien we dan wel, u houdt het toch niet tegen, maar weet blind wat u dan moet doen. Algemeen advies is niet te geven - beleggen en handelen is persoonlijk maatwerk - maar laag verkopen wat u hoog hebt gekocht is nooit handig.
  • Voor dat laatste moet u in spiegel kijken: wat is er veranderd in de wereld, in de economie, op de beurzen en in uw leven dat u nu bij wijze van in paniek de AEX op 520 wil verkopen, die u drie weken geleden nog vol zelfvertrouwen kocht op 570?


Nu ik het zeg, wat de winsten betreft, wordt de wereld er zelfs vrolijker op. Uiteindelijk is dit wat de beurzen nu al ruim vier eeuwen drijft. Ik houd het er daarom voorlopig op dat die peperdure aandelen even 10% in de aanbieding zijn en daarom koop ik zelfs plukjes bij. 

Laat u intussen niet bang maken door dit soort figuren, die nu weer op de networks oppoppen. Het is hun businessmodel. Ze voorspellen altijd een krach, worden daar nooit op afgerekend en dan ik heb altijd al gezegd roepen als het een een keer wel uitkomt. En dat kostte toch een hoop misgelopen rendement!

Corné leest me en...

Vergeet ook de bangmaakovertrekgrafieken die alweer opduiken. Dit is echt onzin. In 1987 daalde de Dow Jones -22,6% op één dag. Nu de helft in twee weken.

Laat u ook niet gek maken doordat de daling van de Dow Jones ineens in punten en pas in tweede instantie in percentages wordt gegeven. Duizend punten ofzo klinkt zo lekker vet. Alles voor de sensatie tenslotte:

Statistiek, het enige waar u mogelijk iets aan hebt:


Agenda

Er is een dikke, prachtige tjokvolle agenda deze week. Vraag is alleen of we er iets van mee krijgen, als de brede markt weer spookt. Wee de fondsen die met tegenvallende cijfers komen op een mogelijk flinke dalingsdag. Die worden dan meestal afgestraft, wat ze weer interessant kan maken.

  • Wat hebben we zoal deze week? Het cijferseizoen dendert door, hoewel de grote, toonaangevende namen al door zijn. Market movers zitten er wereldwijd niet meer tussen. Bij ons zijn er Aegon, DSM, Heineken, NN, Randstad, Relx, Arcadis, Besi, Ordina en nog veel meer.
  • Royal Dutch Shell en Unilever gaan donderdag ex-kwartaaldividend.
  • Woensdag Duitse en Amerikaanse inflatie, wat mij betreft Klapperrrs van de Week.
  • BBP-cijfers Japan, Duitsland en een poldertje aan de Noordzee.
  • Voorlopende indicatoren New York en Phildelphia Fed Index over februari: is de Amerikaanse economie nog op stoom?
  • Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Scrollt u er maar doorheen, wat interessant is heb ik vet gemaakt.

12 feb
08:00 Heineken Q4-cijfers
08:00 Michelin Q4-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI

13 feb
06:30 Nederland detailhandelsverkopen dec
08:00 Randstad Q4-cijfers
08:00 Wessanen Q4-cijfers

08:00 Tui Q4-cijfers
08:00 Telenet Q4-cijfers
10:30 VK inflatie CPI jan 2,9%
22:00 Baidu Q4-cijfers

14 feb
00:50 Japan BBP Q4 0,2% QoQ
08:00 DSM Q4-cijfers
08:00 ThyssenKrupp Q4-cijfers
08:00 Credit Agricole Q4-cijfers
08:00 Credit Suisse Q4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie CPI jan -0,7% MoM
08:00 Duitsland BBP Q4 0,6% QoQ
09:30 Nederland BBP Q4

11:00 EU BBP Q4 0,6% QoQ
11:00 EU industriële productie dec -0,1% MoM
14:30 VS inflatie CPI jan 0,2% MoM
14:30 VS detailhandelsverkopen jan 0,3% MoM
16:00 VS bedrijfsvoorraden dec 0,3% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 Vastned Q4-cijfers
22:00 Cisco Q4-cijfers
22:00 Liberty Global Q4-cijfers

15 feb
00:00 Beurs van China en Hong Kong dicht
08:00 NN Q4-cijfers
08:00 RELX Q4-cijfers
08:00 Besi Q4-cijfers
08:00 Aegon Q4-cijfers
08:00 Arcadis Q4-cijfers
08:00 Coca Cola European Partners Q4-cijfers

08:00 Ordina Q4-cijfers
08:00 Airbus Q4-cijfers
08:00 Nestlé Q4-cijfers
09:00 Royal Dutch Shell notering $0,47 ex-dividend
09:00 Unilever notering €0,3585 ex-dividend

09:00 Spanje inflatie CPI jan 0,5% MoM
11:00 EU handelsbalans dec
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index feb 18,00
14:30 VS Philadelphia Fed Manufacturing Index feb 22,0
14:30 VS inflatie PPI jan 0,4% MoM

14:30 VS jobless claims
15:15 VS industriële productie jan 0,2% MoM
16:00 VS NAHB huizenmarktindex feb 72
18:00 Acomo Q4-cijfers
18:00 Nedap Q4-cijfers


16 feb
00:00 Beurs van China en Hong Kong dicht
08:00 Vopak Q4-cijfers
08:00 Air France-KLM Q4-cijfers

08:00 Allianz Q4-cijfers
08:00 Renault Q4-cijfers
08:00 Eni Q4-cijfers
08:00 Danone Q4-cijfers
10:30 VK detailhandelsverkopen jan 0,5% MoM
14:00 Coca Cola Q4-cijfers
14:00 Kraft Heinz Q4-cijfers

14:00 Deere Q4-cijfers
14:30 VS building permits jan 1,300M
14:30 VS housing starts jan 1,237M
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan feb 95,5


En dan nog even dit

Kiek op de Grafiek - mijn wekelijkse grafiekenrondje in deze rubriek - laat ik dit keer zitten, want ik heb ze bijna allemaal al gehad. Enige noemenswaardige items die ik nog niet heb zijn olie, dat vrolijk met aandelen mee dipt:


Dit goedje is er ook nog, Bitcoin. Dat tart toch een beetje de klassieke bubbelgrafiek. Klapt niet ineens in elkaar.


Verder heeft Nico nog wat aandelen-input:   


Nog meer aandelen-input vindt u hier. Van de week had ik al een stukje, maar Ray Dalio van Bridgewater is nu al met zo'n $13 miljard dollar short in de grote AEX- en Eurostoxx 50 fondsen. Lees maar. Corné legt onder meer de VIX en volatiliteits comedy capers van deze week nog even uit:

Sluit ik maar met die VIX af.  Ja, we wisten állemaal dat eens... En dat is ook precies de reden dat het zo lastig is hier geld aan te verdienen. En waar geleend geld en hefbomen in het geding zijn, wil Mr. Market vroeg of laat wel eens vliegende tackles uitvoeren. Van achteren. Met twee benen gestrekt.  


Vrijdag had ik er een filmpje over: als u zo graag volatiliteit wil hedgen, kunt u ook Flow Traders overwegen. Grote voordeel is dan dat uw geld in écht en serieus bedrijf zit en niet, zoals bij al die VIX producten, is een kaal cijfertje op het bord die alleen maar hoger-lager kan. Want meer is het niet.


Veel plezier met de OS vandaag, of het herschikken van uw portfolio als u te veel op uw kop hebt gehad en tot morgen, tot voorbeurs. Ik heb er zin in! Kom maar weer op met die mallemolen, love it. Of niet. Misschien hebben we het al gehad. Discussies hierover echter verboden in de comments. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 februari 2018 15:30
    www.cnbc.com/2018/02/09/one-strange-t...

    De zelde situatie als in 1987 wat leide tot Black Monday een beurskrach van ruim 12% in een dag en 18% in twee dagen in Nederland.In de VS toen veel erger kelderde toen ruim 22% omlaag in een dag!

    Tase staat al flink in de min nu ruim 1.25% eraf en de Tase was vrijdag ook open.
  2. [verwijderd] 11 februari 2018 16:19
    Maar als de stoel waar je op zit breekt val je gewoon om! Als je aandelen behoudt tijdens een beurskrach duurt het in de praktijk jaren voordat je ubergaupt weer quut speelt. Ik denk dat vele beleggers dit kunnen beamen. De slimste beleggers verkopen alles bij een week zoals vorige week en stappen pas weer in nadat de Aex index ruim 30% gecrasht is en dan nog gefaseerd.

    Ieder zijn ding vele jonge beleggers die na 2009 zijn ingestapt zijn weten helemaal niet wat een beurskrach betekend. Wij oudere beleggers die 1987 hebben meegemaakt weten al hoe laat het is!
  3. Zojijhebteenflinkegok 11 februari 2018 16:24
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 16:19:

    Maar als de stoel waar je op zit breekt val je gewoon om! Als je aandelen behoudt tijdens een beurskrach duurt het in de praktijk jaren voordat je ubergaupt weer quut speelt. Ik denk dat vele beleggers dit kunnen beamen. De slimste beleggers verkopen alles bij een week zoals vorige week en stappen pas weer in nadat de Aex index ruim 30% gecrasht is en dan nog gefaseerd.

    Ieder zijn ding vele jonge beleggers die na 2009 zijn ingestapt zijn weten helemaal niet wat een beurskrach betekend. Wij oudere beleggers die 1987 hebben meegemaakt weten al hoe laat het is!
    Nu snappen we jouw intenties wel eens, je hebt het beste met ons voor en wilt ons behoeden voor wat er gaat komen. Bedankt, ik trek mijn eigen plan. Mocht de beurs in elkaar donderen dan heb ik 30 jaar om het te laten herstellen. Zo lang is namelijk mijn beleggingshorizon. En tot die tijd blijf ik elke maand ongeveer 1000 euro inleggen en zie ik wel waar het schip gaat stranden! tjuuuuuuus truus.
  4. [verwijderd] 11 februari 2018 16:31
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 16:26:

    Mooi dat jij nog 30 jaar de tijd hebt om te kunnen herstellen maar mensen van mijn leeftijd 55+ hebben dat niet. Daarom zou rente 3.2% in de VS beter zijn dan een beurskrach van 30%-50%.
    In Zimbabwe schijn je nog meer rente te krijgen, misschien een idee voor jou!
  5. [verwijderd] 11 februari 2018 16:42
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 16:26:

    Mooi dat jij nog 30 jaar de tijd hebt om te kunnen herstellen maar mensen van mijn leeftijd 55+ hebben dat niet. Daarom zou rente 3.2% in de VS beter zijn dan een beurskrach van 30%-50%.
    Mensen in die categorie hebben jaren lang de wind mee gehad.
    Dus heb daar niet zo medelijden mee.
  6. silverwheaton 11 februari 2018 16:54
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 15:30:

    www.cnbc.com/2018/02/09/one-strange-t...

    De zelde situatie als in 1987 wat leide tot Black Monday een beurskrach van ruim 12% in een dag en 18% in twee dagen in Nederland.In de VS toen veel erger kelderde toen ruim 22% omlaag in een dag!

    Tase staat al flink in de min nu ruim 1.25% eraf en de Tase was vrijdag ook open.
    Eén ding staat vast. Je moet de eindjes aan elkaar knopen en ziet geen licht meer aan ‘t einde van jouw tunnel. Hou je sterk, kanjer, en werk wt extr uurtjes.
    Je komt er wel....

    Sukkelaar... :)
  7. forum rang 4 holenbeer 11 februari 2018 17:03
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 16:26:

    Mooi dat jij nog 30 jaar de tijd hebt om te kunnen herstellen maar mensen van mijn leeftijd 55+ hebben dat niet. Daarom zou rente 3.2% in de VS beter zijn dan een beurskrach van 30%-50%.
    Gewoon alles in crypto's stoppen, die hebben de crash al gehad.
    Maar je snapt niks van crypto's? Nou en, je snapt ook niks van de beurs ...
  8. Zojijhebteenflinkegok 11 februari 2018 17:15
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 17:01:

    @Silverhweaton Ik zal aan je denken als ik morgenmiddag mijn splinternieuwe Audi A5 sportback van de Audi garage ophaal??.
    Dat bewijst dus precies dat jij een andere mindset hebt ;) Als je geld wilt weggooien, koop dan een nieuwe auto in plaats van gebruikt. Na drie jaar ben je 40% van de waarde kwijt.
  9. scar1982 11 februari 2018 17:30
    quote:

    Realist2018 schreef op 11 februari 2018 16:26:

    Mooi dat jij nog 30 jaar de tijd hebt om te kunnen herstellen maar mensen van mijn leeftijd 55+ hebben dat niet. Daarom zou rente 3.2% in de VS beter zijn dan een beurskrach van 30%-50%.
    Daarom kan je op deze leeftijd best je portefeuille wat minder afhankelijk maken van aandelen. Laten we het houden op maximum 40% aandelen en dan nog liefst defensieve aandelen met een mooi dividend. De andere 60% kan je in obligaties steken eventueel een kleiner deel in high yield. Als je horizon zo kort is geworden kan je beter gaan voor behoud van je vermogen via 'fixed income' ipv nog gekke risico's te nemen met teveel aandelen in portefeuille.
    Het is en blijft een vaststaand feit dat zelfs na deze correctie van 10% aandelen op dit moment nog steeds duur zijn. Als het echt een keer fout gaat, zoals je in andere posts hierboven aangeeft, heb jij de tijd niet meer om je portefeuille te zien herstellen. Iemand met een horizon van 30 jaar hoeft zich hierover niet echt zorgen te maken.

    PS: Veel rijplezier met je nieuwe Audi A5. Een mooie keuze :)
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links