Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Draagvlak AEX blijft goed

TA: Draagvlak AEX blijft goed

De kwaliteitsindicatoren van de Nederlandse beurs, die aangeven hoe sterk het draagvlak voor een verdere stijging is, blijven prima.

Vandaag bespreek ik moneyflow: de verhouding stijgers/dalers, call put ratio en de VIX index.

Ik begin alvast met de conclusies per indicator voor de Nederlandse beurs:

  • Conclusie moneyflow: Zeer positief
  • Conclusie verhouding stijgers/dalers: Neutraal/positief
  • Conclusie Paniekbarometer: Positief
  • Conclusie Call/put ratio: Positief

AEX

De Nederlandse beurs wordt vooralsnog prima opgevangen door de voormalige koerstoppen in de zone 570-572,81.

Het positieve technische plaatje van de AEX is nog ongeschonden, de trendlijn onder de recente koersbodems is intact. De RSI is niet boven de 70, dus nog niet in een overbought status.

Wel zie ik de RSI wat afbrokkelen, maar deze geeft nu hetzelfde verloop als in april (groene cirkels). Na een korte onderbreking ging de AEX daarna alsnog omhoog van 550 naar 572 punten.

Moneyflow

De sterk stijgende moneyflow geeft aan dat er bij de Nederlandse beurs momenteel sprake is van een forse instroom van nieuw kapitaal.

Ook het feit dat de moneyflow nu op het hoogste punt sinds jaren staat, geeft een zeer sterk signaal.

De uitleg van de moneyflow indicator staat onderaan dit artikel. Conclusie moneyflow: Zeer positief.

Verhouding stijgers/dalers

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs (stijgers/dalers ratio) geeft aan dat het draagvlak van de beurs (ter ondersteuning van de opmars) steeds sterker wordt.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers toeneemt ten opzichte van het aantal dalers. Deze zogenaamde ‘Breadth indicator’ geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs (ter ondersteuning van de opmars) steeds sterker wordt.

Conclusie stijgers/dalers ratio: Neutraal/positief.


Nederlandse Paniekbarometer

De Nederlandse VIX index blijft zijwaarts bewegen. Het huidige niveau duidt op rust onder Nederlandse beleggers.

Conclusie Nederlandse Paniekbarometer: Positief.

 


Nederlandse Call/put ratio

De call/put ratio noteert een neutrale waarde, dus niet extreem. De Nederlandse aandelenbeurs is noch overdreven pessimistisch, noch overdreven optimistisch.

 


Uitleg van de moneyflow indicator

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg van de Advance/Decline ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline ratio geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is.

Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Uitleg van de call/put ratio

De Nederlandse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator. Onder extreem negatieve omstandigheden zakt de Call/Put ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.

Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een tijdelijk herstel.

De Call/Put ratio wordt verondersteld de over-reacties in de markt te signaleren. Door incidentele factoren kan de Call/Put ratio forse uitschieters laten zien. Derhalve is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse Call/Put ratio te beoordelen.

De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de Call/Put ratio aan. De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

197 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 augustus 2018 08:53
    Ik zie dat toch anders. Als een indicator, zoals de moneyflow (erg hoog) of de VIX (erg laag) op een extreme waarde staat moet je juist oppassen en wordt de kans steeds groter dat het de andere kant uitgaat.

    De beurs beweegt immers tussen uitersten, is manisch en dan weer depressief.

  2. [verwijderd] 2 augustus 2018 08:56
    beleggers werden met positieve nieuws de markt ingetrokken: dan het eindelijk zakken. Net zoals de call/put indicator is 'positief nieuws' een 'contraire indicator'

    Er zullen 20 - 50 punten lager wel wat steuntjes liggen maar ondertussen sta je onder water. En als het echt slecht gaat dan drukken we toch centjes bij.
  3. Fundbuster 2 augustus 2018 09:28
    Goedemorgen iedereen.

    Hardnekkige types, die bulls. Gisteren uit voorzichtigheid (Onno zei al: niet teveel willen) mijn short AEX maar gesloten. Leek in eerste instantie geen erg goede beslissing, maar de koers van die sprinter is nu per saldo weer dezelfde 68 cent die ik ervoor gemaakt heb. Lotgevallen van de oorlog...

    Maar nu? FD laat horen dat twee zwakke kwartalen niet weggezet kunnen worden als een incident, en waar wil Wall Street zijn halleluja nog mee voederen nu de cijfers overwegend door zijn? Powell wil in september iets doen, nog eventjes en de yield curve ligt waterpas.

    Hebt allen een winstgevende dag!

    Postje neergezet, was er weer ruim een euro af. Je kunt ook je hielen niet lichten.
197 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links