Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: ASML drukt AEX

Fondsenrondje: ASML drukt AEX

De daling van zwaargewicht ASML (-2,1%) zorgt ervoor dat de AEX (-0,2%) in het rood staat. De Duitsers doen het met een min van 0,3% zelfs nog een tikje slechter. De Franse beurs daarentegen gaat (+0,3%) omhoog.

De overige hoofdfondsen noteren allemaal met een nulletje voor de komma. Dat hebben we deze week wel vaker gezien. Ook de brexitperikelen brachten daar geen verandering in. Vrijwel iedereen ging uit van uitstel en daar is het ook van gekomen. De nieuwe deadline is 1 november.

Als zelfs het Britse pond niet beweegt op het nieuws, is het duidelijk dat iedereen wel een beetje klaar is met het getouwtrek. Gezien alle moeite die premier Theresa May moet doen om haar deal door het Lagerhuis te loodsen, is er een dikke kans dat het niet bij deze ene verlenging blijft. 

ASML

Zoals eerder vermeld is ASML de grootste daler binnen de AEX. De chipgigant is slachtoffer geworden van bedrijfsspionage door hooggeplaatste R&D-medewerkers. De Chinezen maken hun naam waar, want de daders zouden volgens het Financieel Dagblad connecties hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. 

Volgens de krant gaat het om honderden miljoenen euro's schade, maar ASML geeft aan dat er geen sprake van grote impact. Hoe nieuw is dit allemaal? 

 asml 

 

Helaas zorgt het persbericht er niet voor dat de koers wat bijtrekt. Aan de andere kant hebben beleggers vrij weinig te klagen. Het aandeel koerst slechts 7% onder haar all time high. Arend Jan heeft het hele verhaal met vele extra's. 

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vrijwel niemand zal het ritje volledig hebben meegemaakt, maar de afgelopen twintig jaar is de koers van ASML met 1181% gestegen. Oftewel een rendement van 13,6% per jaar inclusief dividend. De AEX deed het in deze periode met een jaarwinst van 3,5% een stuk rustiger aan.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 0,2% en daarmee presteren we een tikje slechter dan de overige Europese indices.
  • Olie: WTI (-0,8%) en Brent (-0,5%) zakken voor het eerst sinds lange tijd wat weg. Grote uitslagen zijn het overigens niet.
  • De euro stijgt 0,1% en noteert 1,128 ten opzichte van de dollar.
  • Rentes: De Nederlandse (0,17%) en Duitse (-0,02%) bewegen een basispuntje.
  • Goud (-0,0%) maakt een pas op de plaats.
  • Bitcoin (-2,1%) gaat nu iets omlaag, maar heeft deze maand natuurlijk een geweldige rit gemaakt.

Damrak

  • Galapagos (-1,1%) creëert 2 miljoen nieuwe warrants ten gunste van werknemers. Deze hebben een uitoefentermijn van acht jaar en een uitoefenprijs van €95,11.
  • Ook chippers ASMI (-0,5%) en Besi (-0,2%) liggen er vandaag niet geweldig bij. Aan de andere kant zullen ervaren beleggers lachen om dit soort percentages.
  • AMG (-2,0%) heeft de gehele winst als gevolg van het aangekondigde aandeleninkoopprogramma binnen drie dagen weer verspeeld.
  • Air France-KLM (+2,5%) begint aan een comeback.
  • Nedap (-2,2%) verliest sinds de ex-dividenddatum wat terrein.
  • Unibail Rodamco (+1,0%) en Eurocommercial Properties (+0,8%) winnen, terwijl Vastned (-0,4%) en Wereldhave (-0,3%) verliezen. Helaas kunnen we hiervoor geen verklaring vinden.
  • KBC vindt het bod van PAI Partners op Wessanen (+1,0%) te laag. Inmiddels koerst het aandeel ruim 1% boven het bod van €11,50.
  • Lokaal stijgt Probiodrug (+20,3%) gewoon verder. Investeerder Claus Christiansen, oprichter en voorzitter van Nordic Bioscience, is op het moment de koning. Het consortium kocht ruim 4 miljoen aandelen tegen een koers van €2. Een dag later is de koers 110% gestegen.
  • Beleggers weten niet wat zij aanmoeten met het 1-1 gelijkspel van Ajax (-0,6%) tegen Juventus. De opening was nog licht hoger. Maar goed, er zijn slechts 1000 stukjes verhandeld.

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €89 van €88 en kopen - Barclays
  • Akzo Nobel: naar hold van buy - Baader  Helvea
  • DSM: naar houden van kopen - Baader Helvea
  • Euronext: naar €61,50 van €60 en kopen - Keefe Bruyette & Woods
  • Royal Dutch Shell B: naar €31,45 van €32,50 en houden - HSBC

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 11 april 2019 11:33
    Citaat: AMG (-2,0%) heeft de gehele winst als gevolg van het aangekondigde aandeleninkoopprogramma binnen drie dagen weer verspeeld.

    Ehhhh, ja, zo gaat dat vaak in A'dam: onverwacht goed nieuws, op extreem hoge omzet grote stijging, en vervolgens werkt de handel een paar dagen later in opdracht van de shorters bij lage omzet goedkoop die akelige stijging weer weg....
  2. Niels Koerts 11 april 2019 11:52
    quote:

    Belangstellende schreef op 11 april 2019 11:17:

    Niels, even een korte vraag: Waarom noem je Sofina een dividend aristocrat met een dividend uitkering van 1,9%?
    Beste Belangstellende,

    Het dividendrendement is misschien niet erg hoog, maar Sofina heeft deze wel sinds 1974 weten te verhogen. Daarmee is de Belgische holding een Dividend Aristocrat.

    Meer hierover leest u in het IEX Premium artikel. Daarin bepalen wij de koopwaardigheid van Sofina op basis van tien criteria. De dividenduitkering is daar één van.

    Wat mij betreft zeer de moeite waard om te lezen. Het is namelijk één van mijn betere artikelen:)

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. [verwijderd] 11 april 2019 13:27
    Zwaargewichten boeien een index niets, flauwekul gedoe. Daarentegen heeft een zwaargewicht, of lichtgewicht, wel last van haar index die daalt, of dalende is, da's een sentiment dingetje.., kopen wanneer haar index daalt, of dalende is, zijn de meesten niet van plan namelijk..
    ASML drukt dus gewoon niets, AEX drukt ASML kun je beter gebruiken!..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links