Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Historische krimpcijfers

Slot: Historische krimpcijfers

De AEX sluit de week af met een winst van 0,2%. Dit is een kleine tegenvaller, omdat we de week voortvarend van start gingen. Toch kantelde het sentiment ineens.

Het verslechterende sentiment is lastig te verklaren. Natuurlijk is het vervelend dat de Britten een quarantaineplicht voor diverse Europese landen invoert, maar dat is geen reden om de koersen fors lager te zetten.

Hetzelfde geldt voor het handelsconflict tussen de VS en China. Beide landen gooiden deze week modder naar elkaar. Maar ja, dat doen ze al langer. Een grote verrassing is dit dus niet. Het lijkt erop dat de markten simpelweg moeite hebben om een duidelijke richting te kiezen.

Dat is helemaal niet zo gek, omdat de koersen sinds maart fors zijn opgelopen. Dit jaar staat de herbeleggingsindex 5% lager. Beslist geen slechte prestatie in crisistijd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt zelfs dat we in de zwaarste economische crisis zitten sinds de Tweede Wereldoorlog.

Historische krimpcijfers

Deze uitspraak doet Hoekstra naar aanleiding van de zware krimpcijfers van de Nederlandse economie. In het tweede kwartaal kromp het BBP met 8,5% ten opzichte van Q1 2020. Dit zijn cijfers die we zelfs tijdens de bankencrisis van 2008/2009 niet hebben gezien.

De oorzaak van het beroerde BBP-cijfer is bekend. Door de coronacrisis stortte de export in en kelderden de consumentenbestedingen. Tel hier een begrotingstekort van tenminste €60 miljard bij op en die woorden van Hoekstra zijn zo gek nog niet.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei een paar maanden geleden overigens precies hetzelfde. Wall Street denkt er heel anders over, want de S&P500 is zijn all time high tot op een fractie genaderd. 

Flow Traders

Het tweede kwartaal is weliswaar niet zo goed als de eerste, maar met een winst per aandeel van €2,51 is natuurlijk niets mis. De volatiliteit droogde wat op evenals de handelsvolumes. Toch is de beweeglijkheid op de financiële markten aanmerkelijk hoger dan in een normaal kwartaal.

De totale winst van Flow Traders (+8,1%) komt in het eerste halfjaar uit op €8,22 per aandeel. Dit biedt de market maker de mogelijkheid om een interim-dividend van €4 per aandeel uit te keren. Het dividendrendement bedraagt bij een koers van €33,50 dus ruim 12%. Niet slecht voor een interim-dividend.

Het aandeel gaat komende dinsdag ex-dividend. Het aandeel Flow Traders heeft inmiddels een aardige rit gemaakt, maar dat betekent niet dat er geen kansen meer liggen. Of deze groot genoeg zijn om het aandeel ook te kopen, leest u in het onderstaande artikel.

Mogelijke emissie Unibail Rodamco

Aan het einde van de handelsdag is er nog nieuws over Unibail Rodamco. Het management van het winkelvastgoed schijnt te overwegen om een emissie toe doen van €3 miljard. Dit is een fors bedrag, omdat de beurswaarde van Unibail Rodamco slechts €6,3 miljard.

Volgens ingewijden is er zelfs een kans dat de emissie nog hoger uitvalt. Het bedrijf schijnt van de mogelijkheid gebruik te willen maken om mogelijke concurrenten op te kopen. Dit is opvallend, omdat de schuldratio's de komende jaren naar verwachting fors zullen oplopen.

Dit komt doordat de waarde van het winkelvastgoed nog een flinke afwaardering voor de boeg heeft. Daarnaast is dit niet het ideale moment om een emissie te doen. De koers van Unibail Rodamco staat dit jaar immers 70% lager.

Rentes

In tegenstelling tot de aandelenmarkt is er in de wereld van het tienjaars staatspapier geen sprake van risk-off. De Nederlandse rente blijft stabiel op -0,29%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

  • AEX deze week: +0,2%
  • AEX deze maand: +3,0%
  • AEX dit jaar: -7,3%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -5,3%

Goud onderuit

Het is niet de week van goud (-4,5%). Op zwarte dinsdag kelderde het edelmetaal bijna 6% en van deze klap is het nog niet hersteld. Desalniettemin kent goud met een winst van 28,5% een uitermate goed jaar.

De AEX (+0,2%) blijft deze week overigens behoorlijk achter ten opzichte van de overige Europese indices. De DAX (+1,9%) en CAC (+1,7%) laten daarentegen een mooie outperformance zien.

  

Indices

AEX

De knaller van de week is ABN Amro (+11,5%). De bank grijpt fors in bij zijn zakenbank en dat wordt door de markt gewaardeerd. Onderaan de streep resteerde er in het tweede kwartaal een verlies van €5 miljoen. Dit is het gevolg van een forse dotatie aan de stroppenpot.

Daarentegen stelt Aegon (-9,6%) flink teleur. De financiële doelstellingen voor de komende jaren worden ingetrokken en het dividend gehalveerd. NN Group (-7,2%) daalt zelfs minder hard in waarde. Dat terwijl de verzekeraar deze week zo'n 6,5% ex-dividend ging.    

AEX

AMX

OCI (+10,9%) is bezig aan een aardige opmars. Groot nieuws over het fonds kan ik echter niet vinden. TKH (-3,2%) staat onderaan het lijstje, omdat de winstdaling van 22% slechter is dan verwacht. Ook de outlook was niet bepaald inspirerend. De IEX-Beleggersdesk ziet echter kansen.

AMX

ASCX

Vivoryon gaat vandaag weliswaar 7% onderuit, maar per saldo is het aandeel deze week 23,5% hoger gesloten. Sinds de aankondiging dat het biotechbedrijf  een fase-2 studie mag beginnen voor een middel tegen de ziekte van Alzheimer gaat het aandeel door het dak.  

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komend weekend schrijft Arend Jan voor Premiumleden de vooruitblik.  

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 14 augustus 2020 21:59
    Ik mis echt een degenlijke analyse wat er gaande is met onze europese beurzen....zoals vandaag is wederom het harde bewijs dat onze beurzen onderuit gaan terwijl yankees continue feestvieren...vervolgens worden Amerikaanse perikelen (verkiezingen, steunmaatregelen, oplaaiende ruzie tussen usa en china) continue als ontetechte argumenten gebruikt dat onze fondsen continue onderuit gaan. BESEF wel dat hele index is gestegen doorpaar fondsen dat is ASML ADYEN en DSM EN AKZO. De rest zoals RDS, Unilever, hele banksector en verzekeringssector zijn pennystocks aan het worden....abn op 8 euro kwam van 30 euro, rds op 13 euro komt van 40 euro...en bij een lagere olieprijs dan 40 dollar stonds rds zelfs paar maanden geleden op 18 euro. Je ziet echt dat onze beurzen hierdoor flink achterblijven...zoals unilever spoot k.hoog richting 51 euro op fantastische cijfers en vooruitzichten eno ondertussen is unilever weer weggezakt dan voor de cijfers...hopelijk komen de analisten een keer met goede analyses...zelfs asml word laatste tijd afgestraft hoewel nasdaq continue alltime high aantikt.
  2. taurus86 15 augustus 2020 07:54
    Thuiswerken komt iedereen 'de neus uit'. We moesten nog met vakantie, dus 'veilig' was het wel. Maar over 2 weken draait alles weer en mensen in mijn omgeving zien weer een periode thuiswerken niet echt zitten. Wees dus niet verbaasd als plotseling een 'wederopbouw mentaliteit' zich gaat manifesteren en de ramen echt open gaan. En dan niet alleen om te ventileren, maar om ook zaken als 'de eigen positie in de bedrijfskolom' eens fundamenteel aan de orde te krijgen. 'Transavia gaat pakketreizen aanbieden' ; een eerste zwaluw?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links