Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financiële markten anticiperen verdeeld op spanning Oekraïne

Financiële markten anticiperen verdeeld op spanning Oekraïne

Technisch anticiperen financiële markten verdeeld op de spanningen tussen het Westen en Rusland over Oekraïne.

De olieprijs schiet de lucht in, een schrikreactie op Wall Street afgelopen vrijdag, Russische aandelen die hevig in mineur zijn en negatieve reisadviezen. We kunnen niet meer om de crisis rond Oekraïne heen.

Maar volgens deze markten valt het allemaal wel mee:

  • De goudprijs, doorgaans omhoog tijdens een crisis, ligt vlak
  • Aandelen wereldwijd bewegen grillig, maar bewegen per saldo zijswaarts
  • De gasprijs is de laatste tijd juist gedaald
  • Europese en Amerikaanse obligaties, normaal gesproken veilige vluchthavens, zijn juist in mineur

Propagandaoorlog

Als we de headlines moeten geloven dan staat Poetin al met één teen in Kiev.

Toch is het de vraag of een inval van Rusland in buurland Oekraïne aanstaande is. Hoewel volgens  internationale media een Russische inval op korte termijn zeer waarschijnlijk is, lijkt het conflict vooral een propagandaoorlog.

Financiële markten verdeeld

Maar een technisch analist is enkel geïnteresseerd in wat de financiële markten hierover te melden hebben. Daar kijk ik dan ook naar. En die zijn op dit moment zeer verdeeld.

Uit ervaring weet ik dat aandelen vooral voorafgaand aan militaire conflicten zwak zijn. Maar op het moment dat de beschietingen starten is het grootste deel van de dalingen meestal al achter de rug.

Buy on the cannons, sell on the trumpets

Oudere beleggers zullen het zich vast nog wel herinneren hoe tegendraads de beurzen waren tijdens de Golfoorlog begin jaren 90.

"Buy on the cannons, sell on the trumpets" luidt het adagium dan ook. Vrij vertaald 'Koop als de kanonnen beginnen te bulderen'. Dus, mocht er een inval van Rusland in buurland Oekraïne plaatsvinden, bedenk dan dat de ergste kou op dat moment waarschijnlijk al uit de lucht is.

Helemaal onderaan deze blog staan de beursreacties op enkele militaire conflicten in het Midden Oosten.

Vandaag bekijk ik de Russische aandelenmarkt, de olieprijs, goud, de Bund Future en de MSCI World index.

Russische beurs  test de bovenkant van het neerwaartse trendkanaal

De RTS index in Moskou blijft zwak. Zolang de dalende trend intact is, blijven we op onze hoede. Er ligt steun rond 1.260,55 punten (de bodem van 24 januari). De Russische beurs is sinds oktober bijna 25% gedaald.

 

Rts +rt

Brent-olie door het dak

De olieprijs (Brent) heeft de weg omhoog gekozen nadat de toppen van oktober zijn gebroken. Hierbij is een koopsignaal opgetreden richting de weerstand van $115,71 (gevormd op 20 juni 2014).

Steun zien we rond $84,28 (de bodem van 24 januari).


Goud laat, binnen de zijwaartse fase, tussentijds herstel zien

Het edelmetaal goud beweegt binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon met steun op $1.758,60 de (bodem van 3 november 2021) en weerstand op $1.877,24 (de top van 16 november 2021).

Zolang goud binnen dit zijwaartse koerspatroon gevangen zit, is er van paniek geen sprake. Vooralsnog fungeert goud niet als klassieke veilige vluchthaven.


Bund future door het putje

De Bund future is onder alle bodems van de afgelopen jaren gezakt, waardoor een technische verzwakking is opgetreden.

Dit geeft aan dat 10-jarige staatsleningen over de volle breedte van de markt in mineur zijn. Ook obligaties dienen dus niet als klassieke veilige vluchthavens.

De Bund future is een obligatie-index-future, met als referentie een mandje Duitse staatobligaties. De gemiddelde resterende looptijd ligt tussen de 8 en 10,5 jaar.

MSCI World index blijft binnen neutrale bandbreedte

De MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, beweegt in zijwaartse richting tussen 2.954,19 punten (de bodem van 18 juni 2021) en 3.248,12 punten (gevormd op 4 januari).

De koersuitslagen binnen deze neutrale bandbreedte zijn te rommelig om  er conclusies uit te kunnen trekken. De meest verstandige positie is er een aan de zijlijn.


Beursreacies op conflicten in het Midden Oosten

(Bron: KBC Asset Management)

In de voorbije 55 jaar werd het Midden-Oosten getroffen door meerdere militaire conflicten. Hieronder een overzicht van hoe de aandelenmarkten hebben gereageerd op enkele vorige conflicten.

1. Het tweede Israëlisch-Arabisch conflict en de nationalisatie van het Suez-kanaal (1956)
Tegen de achtergrond van grensgeschillen en terreuraanslagen in Israël onderhandelde het VK met Egypte over de zeggenschap over het Suez-kanaal.

Maar Egypte nationaliseerde, tegen de afspraken in, het kanaal. Twee maanden later brak de Israëlisch-Arabische oorlog uit.

Na twee ijzersterke beursjaren 1954 en 1955, was 1956 vanaf het begin een kwakkeljaar en de voorbode van een berenmarkt, die een dieptepunt bereikte in december 1957. De gebeurtenissen in Israël hadden geen aanduidbare invloed.

Doorslaggevend was dat de hoogconjunctuur zijn top had bereikt ergens halverwege 1955. Het hoogtepunt van de Suez-crisis viel wel samen met een vrij uitgesproken correctie.

2. De Zesdaagse Oorlog (1967)
De onmiddellijke aanleiding voor de oorlog was de sluiting door Egypte van de Golf van Akaba voor scheepverkeer naar Israël.

In de week van de oorlog klom de Dow Jones met 1,8%. In dit sterke beursjaar was de impact nihil.

3. De Jom Kipoer-oorlog (1973) en de Eerste Olieschok (1974)
In oktober 1973 lanceerden Egypte en Syrië een verrassingsaanval tegen Israël. De Arabische wereld stelde een olieboycot in tegen Israël en zijn "vrienden".

De crisis deed zich voor bij dalende beurzen. De invloed van de gebeurtenissen is hooguit marginaal. Zelfs op het ogenblik van het uitvaardigen van de olieboycot daalde de Dow Jones maar met 0,2%.

In de loop van 1973 was de olieprijs al met 20% gestegen tot $3 per vat. De westerse autoriteiten maakten de fatale fout een expansief begrotingsbeleid te voeren. Kortstondig werd een recessie vermeden, maar in 1975 brak de crisis in alle hevigheid uit.

4. Machtswissel in Iran en het begin van de eerste Golfoorlog (1979 - 1981)
Na de val van de Sjah en het uitroepen van de Islamitische Republiek in 1979 namen de spanningen tussen Iran en Irak toe.

De Eerste Golfoorlog verstoort ruim acht jaar het zeevaartverkeer in de Golf. De Amerikaanse S&P 500-index kende in 1979 en 1980 een bijna onafgebroken stijging.

In 1981 verkeerde de wereldeconomie in recessie en dat was meteen ook een zwak beursjaar. Midden maart 1982 werd de langgerekte beursrally van de jaren 1980 ingezet.

De machtswissel in Iran had geen invloed op de beurzen. Het begin van de eerste Golfoorlog lijkt de markten wel te hebben beroerd.

5. De Tweede Golfoorlog (1990)
Op 2 augustus 1990 bezette Irak bij verrassing Koeweit. Diplomatiek overleg eindigde in een VN-resolutie die de bevrijding van Koeweit toestond. Aan de beurshausse van de jaren 1980 was al een einde gekomen.

De inval werd gevolgd door een scherpe beursdaling gedurende twee maanden. Daarna volgde een heel geleidelijk herstel.

De relatie tussen de geopolitieke gebeurtenissen en de beurs verliep via de oliemarkt. Van de zes besproken crisissen het meest duidelijke voorbeeld.

6. De Oorlog tegen de Terreur (vanaf 2003)
Na de aanslagen van 11 september 2001 riep de Amerikaanse president Bush de "Oorlog tegen de Terreur" uit. Irak werd al vlug als een van de schurkenstaten bestempeld.

Na het uiteenspatten van de technologiezeepbel in maart 2000, verkeerde de aandelenmarkt in een diepe malaise. Het dieptepunt van de beurs viel samen met de inval in Irak. Toeval?

In ieder geval hadden de verdere militaire gebeurtenissen nauwelijks of geen invloed op de beurs. Het beleggingsklimaat stond volledig in het teken van de wisselende stemming over groei, het monetair beleid, de bedrijfsresultaten en de fusie- en overname-activiteiten.

Conclusies beursreacties op conflicten in het Midden-Oosten

De korte reis door de tijd relativeert de vrees van veel beleggers voor het geo-politieke risico. Internationale conflicten hebben evenwel alleen invloed op het beursklimaat als de westerse belangen ernstig in gevaar komen.

Zo reageerde de beurs niet op de Israëlische inval in Egypte op 29 oktober 1956, maar wèl op de Brits-Franse aanval en de blokkering van het Suez-kanaal enkele dagen later.

Als olieproducent is de rol van Libië te bescheiden om een wezenlijk effect te hebben op de wereldconjunctuur. De macro-economische omgeving blijft de dominerende factor achter het beursverloop.

De conflicten hadden hooguit tijdelijk gevolgen voor de markt, tenzij het conflict de oliemarkt ontwrichtte.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 38
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 februari 2022 07:18
    Hoe kan je een oorlog in het MO vergelijken met een mogelijke oorlog in de OekraineER is nog geen inschatting re maken,Verder Royce waren de beurzen 30 tot 35 % gedaald voordat Amerika Irak binnen viel.In 1990 augustus rond de EOE 320 derde weekjanuari 1991 woendagavond op 220 na de inval vrijdag op .233 heeft toen nog een maand geduurd voordat het omhoog ging.Dus geen sterk verhaaltje
  2. [verwijderd] 14 februari 2022 07:39
    En dat de S&P omhoog ging in1979 kwam ,omdat de olieprijzen door het dak gingen naar 82$ bij een dollar van 3,30 gulden ongeveer.Olie majors als apache total etc en schlumberger waren toen nog de belangrijkste fondsen,dus alles is sinaasappelen met peren.daarna ging alles omlaag doordat paul volcker briljant ingreep
    prime rate iets van 21%.Dit moet jij toch ook weten Royce toen zat je al bij Robeco
  3. [verwijderd] 14 februari 2022 08:05
    quote:

    Robine2004 schreef op 14 februari 2022 07:48:

    Het kernprobleem blijft toch echt de enorme inflatie en de toekomstige winstgevendheid van de bedrijven.
    Daarin is een Rusland een schijnafleiding.
    De top is pas in november gezet.
    We hebben nog wel even te gaan.

    Dat ben ik niet helemaal met je eens,een full scale war in de Oekraine( waarvan ik niet denk dat ie komt)
    is erger dan een beetje veel inflatie.We kunnen Rusland wel isoleren maar wat kost ons dat weer
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 14 februari 2022 08:10
    Tot nu toe is het "Only Words"..

    Een evt Oorlog met de Oekraruïne levert alleen maar weer 'welgemeende Veroordelingen" op..

    En die Suffe, Laffe Amerikanen doen dan he-le-maal niets..!

    Ze hebben zich al Belachelijk genoeg gemaakt met hun Trump, Rassenrellen en Capitooltje..

    Om maar even een paar Voorbeelden te geven..;))

    Toegevoegd:

    Aan de andere kant is een Oorlog altijd lucratief voor de Americanen..

    En kan de uiterlijke Schijn even verlegt worden van de Chaos in eigen Land..
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 14 februari 2022 08:29
    De meeste oorlogen hebben een financiele achtergrond en dienen vaak om de onvrede in eigen land te verdoezelen, ook in Rusland is veel onvrede hoe Poetin en consorten zich verrijken over de rug van de gewone man.
    Maar ook in Europa worden de tegenstellingen groter net zoals in Canada en Amerika, chaos overal.
  6. forum rang 6 Silk 14 februari 2022 08:38
    quote:

    Robine2004 schreef op 14 februari 2022 07:48:

    Het kernprobleem blijft toch echt de enorme inflatie en de toekomstige winstgevendheid van de bedrijven.
    Daarin is een Rusland een schijnafleiding.
    De top is pas in november gezet.
    We hebben nog wel even te gaan.

    Russia is a gas station masquerading as a country ;)
  7. [verwijderd] 14 februari 2022 08:43
    quote:

    handyman6 schreef op 14 februari 2022 08:34:

    Het is Royce niet te doen om harde feiten te interpreteren,hij wil eigenlijk ons en de markt vooral geruststellen ,uit de paniek modus halen en ik vind dat op zich prijzenswaardig!
    Goedemorgen allemaal....
    Ik niet we zijn geen kleuters voor de fabeltjeskrant.Alhoewel
  8. [verwijderd] 14 februari 2022 08:44
    quote:

    'd Aandelen schreef op 14 februari 2022 08:29:

    De meeste oorlogen hebben een financiele achtergrond en dienen vaak om de onvrede in eigen land te verdoezelen, ook in Rusland is veel onvrede hoe Poetin en consorten zich verrijken over de rug van de gewone man.
    Maar ook in Europa worden de tegenstellingen groter net zoals in Canada en Amerika, chaos overal.
    ik raad je aan eens in rusland te gaan kijken... mij zal je toch niet geloven.. rusland staat als een blok achter putin.. neit vreemd ook... land alleen maar (gemeten naar westewrese maatstaven) vor uit gegaan... geen armoede zoals in werst europa of erger nog amerika te zien is... leven best goed hier.. het kan beter... maar het is zeer zeker niet arm...

    putin is daar voor zijn volk voor ons... en dat merk ik echt iedere dag... het verrijken etc lijkt mij beetje overdreven... hier geen skidrows mensen die in tenten wonen met familie en kinderen.. ik raad je aan.. ga zelf kijken... met je eigen ogen .... en dan zal je begrijpen dat het een tikkie anders ligt als dat de westerse media jullie wilt laten denken..

    voor mij zijn vaak dingen zeer makkelijk te checken ..paleis van putin bijv.. dat is waar ik geweest ben in gelendtjiek... is een hotel!!!!!

    maar oke.. geloof wat je wilt geloven.. ga zelf maar chjcken. ga kijken wat voor nieuwskanalen we hier hebben.. wat voor kanalen er op tv of internet tv te zien zijn... ga met mijn studenten praten... en je zal het beter begrijpen..

293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links