Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina alweer afgeserveerd

Ordina alweer afgeserveerd

De ICT-dienstverlener kreeg deze week een flinke tik neerwaarts te verwerken toen één van de twee analisten die het bedrijf nog volgen de moed op gaf. ING stelde na een klein half jaartje proberen al het koersdoel neerwaarts bij.

De meeste aandelen op het Damrak worden wel door een legertje analisten gevolgd maar Ordina komt er bekaaid vanaf. 

 

 

En dat terwijl ze toch braaf elk half jaar een volledige analistenpresentatie in elkaar draaien. Iets meer aandacht zou dus wel op zijn plaats zijn.

Van Kopen naar Houden 

Op 9 september vorig jaar kwam ING met een koopadvies voor Ordina. Het koersdoel ging met 125% omhoog van 1 euro naar 2,25 euro.

Reden daarvoor, ik citeer nu een bericht van deaandeelhouder.nl, was de twee opeenvolgende kwartalen met omzetgroei, een herstelde EBITDA-marge, de nagenoeg afgeronde herstructurering van het bedrijf en het onder controle hebben van de gevolgen van de Zembla-uitzending. 

Volgens de analist van dienst "suggereren de fundamentals van het bedrijf dat Ordina in de laatste fase zit van een omslag". Nu wordt er nogal fel gereageerd op een koop- dan wel verkoopadvies bij Ordina en de koersreactie daarop loog er dan ook niet om.

 

 

Ordina heeft jarenlang rond 1 euro gehandeld. In 2014 ging het even richting 2 euro maar na het Zembla-verhaal ging het rap weer naar beneden. Een koersdoelverhoging van 1 naar 2,25 euro is dan ook niet niks. U ziet in bovenstaande grafiek hoe het aandeel de maanden daarna opliep tot wel 2,48 euro eind oktober.

Uiteindelijk sloot Ordina het jaar af op 2,10 euro, een stijging van bijna 100% ten opzichte van de slotkoers (1,06 euro). De jaarcijfers over 2016 waren het volgende ijkpunt. Op 16 februari was het zover. 

Tegenvallers

Ondanks de positieve kop, "Ordina sluit 2016 winstgevend af en hervat dividendbetaling" moest men toch teleurstellende cijfers opbiechten. Qua winstgevendheid inderdaad een plus, maar de omzetontwikkeling baart zorgen.

Vergeleken met 2015 kwam de totale omzet in 2016 slechts licht lager uit, maar het venijn zat hem in de staart. Beter gezegd: in het tweede halfjaar. Nog beter gezegd: in het laatste kwartaal.

 

 

Gemeten over het jaar zien de percentages er nog acceptabel uit. Minnen bij overheid en financiele dienstverlening (banken) maar een mooi plusje in de Industrie en een aanzienlijke stijging bij Zorg, waar een grote opdracht van Johnson & Johnson in België de kar trok.  

 

 

Kijken we naar het laatste kwartaal, dan zien we waar de pijn zit. Verwacht werd dat Ordina de draai gemaakt had, maar het lijkt juist af te glijden.  Het kan eens een kwartaal tegenzitten, na de twee kwartalen groei, maar dit is wel behoorlijk extreem. 

En Ordina kan wel een aantal verzachtende omstandigheden (ontslagen bij banken, verkiezingen waardoor overheidsbudgetten vast blijven zitten) aanvoeren, maar deze omzetcijfers zien er gewoon niet goed uit. 

Omzet en winst 

Uiteindelijk draait het niet alleen om omzet, maar ook om winst. De Rebitda, de terugkerende (recurring) ebitda, is in 2016 wel een stuk verbeterd.    

 

 

De kostenbesparingen, al in 2015 ingezet, hebben het brutobedrijfsresultaat met ruim 10 miljoen euro doen verbeteren. Dat wordt dit jaar nog een schepje bovenop gedaan. Ordina moet alleen wel oppassen dat het niet het kind met het badwater weggooit. 

Het personeel 

Het personeel bijvoorbeeld gaat dan op zoek naar andere mogelijkheden. In een aantrekkende markt is er vooral voor ICT-ers voldoende te doen. Volgens de trendanalyse van de medewerkerbetrokkenheid doet de personeelsvereniging van Ordina goed werk.

Gemiddeld heeft men het uitstekend naar zijn zin. Geen reden om ergens anders te kijken, zou je zeggen. 

 

 

Toch is het verloop enorm. Dat was het in 2015 ook al met 18,1% maar 2016 spande de kroon. Maar liefst 23,6% van de werknemers (bijkans 1 op de 4) verliet de onderneming. Dat strookt niet helemaal met die stijgende medewerkerbetrokkenheid. Er is eerder sprake van een stijgende medewerkervertrokkenheid.  

Een kwart van de mensen die vertrokken, deden dat omdat het werk waarvoor ze ingehuurd waren ophield. In totaal nam Ordina 439 mensen aan, en verlieten 600 mensen het bedrijf.

Per saldo kalfde het werknemersbestand af met 160 personen. Als je dan op basis van uurtje factuurtje werkt schiet die omzet natuurlijk niet op. Het lijkt er daarmee op dat de huidige werknemers wél verder kijken op de arbeidsmarkt.

Dat moet de marketingafdeling van Ordina geinspireerd hebben tot het lumineuze idee voor onderstaande campage. 

 

 

Kijkt u verder? Kijk dan niet verder. Maar kom naar Ordina.  Nu ik twee keer op hun website heb gekeken, denken de advertentieverkopers van Google dat ik ook in de doelgroep val. Zo verdienen die goochemerds miljarden aan clicks waar niemand wat aan heeft. 

 

    

Verzachtende omstandigheden 

We kunnen er niet omheen dat de omzetcijfers gewoonweg knudde zijn. Maar....daar staat tegenover dat er wel een aantal verzachtende omstandigheden zijn.

Dat er een dividendje uitbetaald wordt, is op zichzelf niet positief, maar geeft aan dat de financiele situatie op orde is. Daarnaast zijn de marges weer een stuk beter, door de focus die op de kosten is gelegd.

Negatief is wel dat de huidige CEO vertrekt. Breedveld stond goed bekend bij analisten, en zijn vertrek zorgt voor een stuk onzekerheid. Anderzijds is de nieuwe man tot nu toe verantwoordelijk geweest voor Belgie en Luxemburg, waar de omzet nu juist wél groeit.

De marktomstandigheden zouden nu mee moeten zitten, ware het niet dat Ordina er nogal dik in zit bij het bankwezen en de overheid. Bij het bankwezen vallen bijna wekelijks ontslagen, zodat daar de spoeling wat dunner wordt.

Maar...die ontslagen vallen juist omdat er meer geinvesteerd gaat worden in ICT. Alle banken willen fintechje spelen. Dat zou dus eigenlijk een kans moeten zijn.

De overheid als grootste klant

Bij de overheid zijn afgelopen kwartaal 11 raamovereenkomsten gesloten waar men zich nu aan vast houdt. In zijn algemeenheid is het wel zo dat de nakende verkiezingen de budgetten bij Vadertje Staat nog even op hold kunnen houden.

 

 

Het laat wel zien dat Ordina zijn voet weer aardig tussen de deur heeft bij de vele ministeries waarvoor men werkt. Anderzijds staan er zes ministeries bij de tien grootste klanten. Iets minder afhankelijk van de overheid zou geen sinecure zijn.

Daarom mogen we wel stellen dat Sombermans het aandeel wel heel snel weer afwaardeert, of moet ik zeggen, afserveert? Iets meer vertrouwen was op zijn plaats geweest, zeker gezien het eerder ingenomen standpunt.

Dat neemt niet weg dat Ordina nu onder een vergrootglas ligt. Alles moet er nu opgericht zijn de krimp om te keren naar groei. Voor de nieuwe CEO Jo Maes valt er dan ook een wereld te winnen. 

Inberg heeft geen positie in Ordina. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2017 11:47
    quote:

    dartyharry schreef op 22 februari 2017 11:29:

    Beste Nico
    Er staat niet bij of je een positie hebt in ordina??????
    het is namelijk een slecht bedrijf en niet anders, de koers was veel te hoog op verwachting en keert nu weer naar de werkelijkheid terug.
    Dat was mijn vraag aan Nico:
    Ordina krijgt nadeel van de twijfel?
    En je eigen meningen?
  2. [verwijderd] 22 februari 2017 11:50
    Hallo Nico, mooi artikel. Inderdaad had ik ook graag geweten of je een positie in Ordina hebt of gaat nemen. Ook mis ik je mening over het feit of Ordina nog steeds een interessante overnamekandidaat is. Bijvoorbeeld KPN zoekt nieuwe omzet, past Ordina daarbij? Ze zijn schuldenvrij en met deze koers mooie overnameprooi.
  3. [verwijderd] 22 februari 2017 11:56
    quote:

    dartyharry schreef op 22 februari 2017 11:29:

    Beste Nico
    Er staat niet bij of je een positie hebt in ordina??????
    het is namelijk een slecht bedrijf en niet anders, de koers was veel te hoog op verwachting en keert nu weer naar de werkelijkheid terug.
    Harry,

    Als het er niet bijstaat heb ik er geen positie in. Dat hoeft ook niet. Maar voor de duidelijkheid zal ik voortaan overal bij zetten of ik er zelf wel of niet inzit.

  4. [verwijderd] 22 februari 2017 12:02
    quote:

    Sixtysound schreef op 22 februari 2017 11:50:

    Hallo Nico, mooi artikel. Inderdaad had ik ook graag geweten of je een positie in Ordina hebt of gaat nemen. Ook mis ik je mening over het feit of Ordina nog steeds een interessante overnamekandidaat is. Bijvoorbeeld KPN zoekt nieuwe omzet, past Ordina daarbij? Ze zijn schuldenvrij en met deze koers mooie overnameprooi.
    Nogmaals: geen positie. Ik geloof ook niet in een overnameverhaal maar zoiets kan natuurlijk altijd gebeuren. Zelfs unilever was niet veilig.

  5. Reedweker 22 februari 2017 14:34
    Er zijn blijkbaar weinig loyale aandeelhouders die een bedrijf de rustgevend om mee te transformeren met de markt.
    Als er 1 miesgast de braafste Hendrik aanhangt liep deze meute weg inplaats van te steunen, zowel in hun eigenbelang.
    banken,Overheid,Industrie gaan heelveelmeer ICT nodighebben in een snel veranderende wereld.
    Johson&Johson het eerste schaap dat over de dam is, nu nog Gillette,Avery,Procter&Gamble, etc
    Angel
  6. Red Baron 22 februari 2017 14:49
    Helder artikel Nico. Bedankt!
    Je schrijft:

    quote:

    schreef:

    [...]

    De marktomstandigheden zouden nu mee moeten zitten, ware het niet dat Ordina er nogal dik in zit bij het bankwezen en de overheid. Bij het bankwezen vallen bijna wekelijks ontslagen, zodat daar de spoeling wat dunner wordt.

    Maar...die ontslagen vallen juist omdat er meer geinvesteerd gaat worden in ICT. Alle banken willen fintechje spelen. Dat zou dus eigenlijk een kans moeten zijn.

    Ben het met je eens dat de marktomstandigheden positief zijn voor Ordina. Daarom vind ik het ook vreemd dat men hier niet van profiteert. De uitdaging zit in mijn optiek in het dempen van het verloop en in het aantrekken van mensen.

    In de sector bankwezen en de overheid zitten alle grotere IT detacheerders van Nederland. Dat Ordina daar ook zit is logisch en daarom ook niet bijzonder ten opzichte van de concurrentie.

    Het fintechje spelen willen banken wel en eigenlijk ook niet. Dit is ook logisch omdat het het eigen business model kan aantasten. Wat gebeurt er als een grote bank hypotheken laat crowdfunden bijvoorbeeld?

    Ik denk niet dat er een kans voor Ordina ten aanzien van fintech ligt. Ordina levert voornamelijk 'handjes'.

    Persoonlijk gun ik Ordina het allerbeste. Is toch nog een beetje de laatste der mohikanen. Getronics, Pink Elephant en CMG zijn er bijvoorbeeld niet meer.

    Overname? Je weet het niet. Maar als het dan toch gebeurt, hoop ik op bijvoorbeeld Randstad. Het merk Yacht is tegenwoordig een uitzendbureau plus. Ik zie Ordina ook meer als een uitzendbureau plus. En dan blijft het gewoon een Nederlands karakter houden.
  7. Reedweker 22 februari 2017 14:54
    We staan aan het prille begin van de toepassing met RFID (radio frequent identificatie) software om deze labels te vinden, te herkennen, lokaliseren, inventariseren, in de zorg, ziekenhuizen,industrie en overheid,
    Ordina maakt meters nu in de zorg sectoren met software te gebruiken voor deze techniek.
    Reedweker,
  8. Reedweker 22 februari 2017 15:15
    Misschien ontgaat het vele dat voor de laatste ontwikkelingen in de ICT wereld dat gerelateerd is aan nagenoeg alles, retail.zorg,industrie,overheid, we de laatst opgeleide ICT afgestudeerde mensen nodig hebben en een ieder van 2 generaties terug dat met moeite kunnen bijbenen. Robotica ,RFID, auto's die straks aan een lijntje gaan , treinen die zelfcorrigerend rondrijden, luchthavens die volledig geautomatiseerd zullen zijn, dat de wereld aan het veranderen is kan je waarnemen aan de vele mensen die onrustig zijn,nerveus, er gebeurd te veel ineens, maar het is wat het is, de software is de grote motet die de orde weer hersteld. Inderdaad Ordina de laatste mohikaan, the winner takes'it all.
  9. Red Baron 22 februari 2017 15:25
    Natuurlijk komen er nog allerlei nieuwe ontwikkelingen aan. Internet of Things, blockchain en ga maar door.

    Toch is het voor Ordina van belang om er voor te zorgen dat ze 'handjes' kunnen leveren. De IT leveranciers zijn vaak niet meer de trendsetters dit zijn hen eindklanten zelf. Of de eindklanten kopiëren van andere organisaties zie het Spotify model bij ING. Wat gebaseerd is op een organisatie die zichzelf Spotify noemt.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links