Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Koffie dan maar?

Fondsenrondje: Koffie dan maar?

Volatiliteit is het buzzword vandaag:

Voor wie zich 24 augutus 2015 nog herinnert:

Schade valt mee? Het is in ieder geval niet erger geworden sinds het slot op Wall Street. Complimenten ook voor u. En dat meen ik ook nog, want er is een hele nieuwe generatie beleggers die nog nooit echt op haar donder heeft gehad van Mr. Market. We herinneren ons allemaal onze Eerste Daling, toch? 

Wat heet, als ik dit stukje zit te tikken, trekken de koersen voor mijn neus bij. De AEX wisselde zelfs even de twee voor een één voor de komma in. Nico heeft al een mooi stuk met wijsheden, relativering en ideetjes en ik fiets u nu langs de harde cijfers en data. Eerst marktbreed:

  • Rode koersen in Europa, maar meer dan een gewone sell-off is het niet. Met gewoon bedoel ik dat een dagje -2% heel normaal is op de beurzen.
  • De Amerikaanse futures lijken ook de eerste schrik te boven.
  • De AEX volatilteit zakt zojuist weer onder 20.
  • De dollar daalt tot boven 1,24.
  • De rentes leveren drie à vier basispunten in, ofwel een bescheiden vluchtje in veilig.
  • Olie daalt wat, goud doet niks (blijkbaar even geen vluchthaven meer) en bitcoin worstelt met $6000.

Beursplein -5

Neuzen dicht, lieslaarzen aan, zuidwester op - selfies in de comments graag - want op het Damrak gaan natuurlijk veel fondsen vreselijk nat. Zo gaat dat in een met dik-hout-zaagt-met-planken-daling, dan gaat alles zonder pardon de Grote Verschrikkelijke Beurs Shredder in. Marktbreed. Er valt niets zinnigs over te zeggen.

Er is een grote gemene deler? Uitzonderingen te over, maar ik zou zeggen dat de defensieve dividendaandelen wat beter doen dan cyclisch, de snelle stijgers van de afgelopen tijd, de ADHD-aandelen en de regelrechte meuk. Er zijn een paar fondsen waar nog wel iets over te zeggen valt

  • Tegenvallende Q4-cijfers en outlook in een knalrode markt: dat het nou net weer TomTom moet overkomen. Dikke daling dus, maar wel al 4% ofzo aangetrokken.
  • Van pechvogel TomTom naar mazzelaar Flow Traders: dat heeft haar kapitaalpositie op orde - met MiFIDII werd hiervoor gevreeesd - en met die kneiterende volatiliteit is het daar feest.
  • Het enige advies vandaag, ArcelorMittal krijgt een koersdoelverhoging naar €30 van S&P. Die moet nog een beejte landen op de vloer, geloof ik.
  • Deze beursdag kan nu al voor een geslaagd Q1 bij Binck zorgen, maar dat lees ik niet aan de koers af.
  • Curetis doet -5% op haar cijfers én de brede markt, moet ik er bij zeggen.
  • Pharming zakt -6,5% en oh ironie, Docdata - de comedy caper op het Damrak dit jaar - doet welgeteld 0,0% als de beurzen het op hun heupen krijgen.

Tot slot, van panikeren is nog nooit iemand rijk geworden op de beurs:

Check hier de real-time koersen:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geschorst en weet niet waarom 6 februari 2018 18:07
    Jos Versteeg,van Insinger Gilissen wijst net als Van Zeijl op het beleid van de centrale banken wereldwijd. Die hielden rentes kunstmatig laag en steunden de markten met omvangrijke opkoopprogramma's. ,,In de VS wordt de rente geleidelijk opgehoogd. In Europa neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om het steunbeleid af te bouwen. ,,Deze correctie zat er aan te komen aldus Versteeg. ,,Dit is al met al geen slechte situatie." Onder meer pensioenfondsen gaan volgens hem al langere tijd gebukt onder de lage rentestanden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links